16 de març 2015

Fitxes de degustació - NANNY STATE - BrewDog

BrewDog

Nanny State

Alcohol free hoppy ale.
Nanny State (literalment: Estat mainadera - En Català seria l'Estat del Benestar) és un terme d'origen britànic que transmet la visió que un govern o les seves polítiques són sobreprotectors o interfereixen indegudament amb l'elecció personal. El terme "estat mainadera" compara aquesta "ingerència" de l'Estat al paper que te una mainadera en la criança del nen.
Podem imaginar que els de BrewDog, en el seu paper habitualment iconoclasta i mofeta, se'n burlin de l'Estat que pretén controlar la ingerència d'alcohol dels seus administrats. Com que això habitualment condueix a unes receptes sense gaire interès sensorial, els nostre amics adopten l'actitud contrària i suposadament provocadora de produir una cervesa sense alcohol però amb un perfil completament d'allò a què els abocaria la llei.
En general no solc prendre cervesa sense alcohol. Simplement em sembla que te poc sentit: la cervesa es defineix pel fet que és aconseguida per fermentació. Habitualment entenem la fermentació com la transformació biològica de sucres en alcohol i anhídrid carbònic. Però cal matisar.
La definició de la fermentació és més ampla: 
Diccionari.cat (enciclopèdia catalana): 
Fermentació: Procés de transformació d'un substrat orgànic produït pels enzims de llevats, bacteris o fongs i que s'esdevé amb despreniment de gasos o sense.
Per tant, segons aquesta definició, la producció d'alcohol no és imprescindible, de manera que la definició que adoptàvem al principi era restrictiva i parcial.
Per tant, hauré d'ampliar els meus marges, mitigar el meu "purisme" i tastar cerveses sense alcohol.
De totes maneres, crec que la majoria de les cerveses sense alcohol són fetes inicialment amb alcohol i després se'ls deu treure l'alcohol per osmosi o quelcom semblant.

Dades tècniques:

Ingredients:

Cereals: malts Munich, Crystal, Cara Amber, Dark Crystal, Chocolate. Blat i Sègol.
Llúpols: Amarillo, Simcoe, Centennial, Cascade, Ahtanum
Alcohol: 0,5%Vol.
Amargor: 55 EBUs
Lot: 412 BBBB
Cad: 17/10/2015

Descripció:

 

En destapar:

Olors florals, herbals, resines, cítriques i perfumades, Quelcom de camamilla.

Aspecte:

 La cervesa és de color d'ambre fosc, canyella i perfectament transparent.


Escuma de densitat variable, més aviat densa. Molt persistent, formant garlandes i de color lleugerament tenyit.

Nas 1

Fortes olors d'herba fresca, de carxofa, de saba, de resines i de te verd. Aquest perfil es completa amb olors cítriques de llimona i d'aranja.
Altrament, trobem un aspecte especiat generós amb pebres negre i blanc. També apareix una nota de verdura bullida que recorda les bledes.
Aquest darrer aspecte ens recorda fortament les extraccions que hem fet de llúpol i aigua sola per al curs sobre llúpols.
A més, es pot distingir un lleuger to cerós i aspectes forts de fruites tropicals sense definir (nèctars).
Tot aquest foc d'artifici de llúpols reposa sobre una catifa de tendència dolça formada pels llúpols tropicals i pel perfil de base del malt que ofereix un aspecte principal de diversos caramels i un punt de cacau en pólvores i, tal vegada, quelcom de garrofa.

Boca 1

Efervescència fina, tirant a baixa.
Aromes fortes d'herba, de carxofa i de bleda. També fruites tropicals i aranja
Amargor notable, un pèl picant, bastant ajustada i tal vegada quelcom astringent cap al final. Tot i així, queda ben mesurada malgrat ser intensa.
El cos és més aviat modest, entre fluix i mig fluix (un pèl aigualit potser per la insuficient efervescència).
Aromàticament, el llúpol domina completament impedint la percepció dels aspectes aportats pel malt. a la llarga però, es manifesta una tímida nota de cacau.
Cervesa en general molt persistent. el llúpol, responsable d'aquesta persistència, forma com una capa a l'interior de la boca.
L'amargor acaba un pèl astringent i quelcom bicarbonatada.
Cervesa molt fàcil de beure, passa molt bé la set.
Malgrat ser extrema en els ingredients, jo la qualificaria de mitjanament suau.
No és equilibrada (domina fortament el llúpol), tirant a extrema, però és un intent que queda prou ben compost.

Nas 2

En aquesta segona passada, descobrim resines, verdura (bleda) te verd i potser també te negre (m'acabo de prendre un gun powder que s'hi assembla bastant).
El perfil dolç es nota una mica més en el que es barregen les fruites tropicals del llúpol, notes de núvol de fira i els tocs de caramels aportats pel malt. Una combinació molt encertada difícil de destriar. Com dèiem, fruites tropicals en grans quantitats, molt barrejades i denses. Cal citar un notables aspecte de camamilla i també tocs de pebre negre i blanc.
També podem descriure herba fresca, llimona i aranja. Aquest cop no apareix cap nota floral.
L'aspecte aromàtic general en nas és molt ric, dens i atractiu. Fins i tot la nota de bleda i el to lleugerament cerós aporten una contrapartida discreta però eficaç al perfil dolç general. Tot plegat queda molt ben combinat.

Boca 2

L'amargor arriba al límit. Es manifesta dominant, al principi de bona qualitat però tan extrema que frega l'acidesa i entra un toc de bicarbonat.
Sinó, es poden distingir diversos sucres variablement torrats, algun toc simplement torrat i un no-res de cacau en pólvores. Aquest cop, també es manifesta un toc de fusta i un aspecte molt lleugerament fumat (que s'associa amb el bicarbonatat final de l'amargor).
Un cop empassada la cervesa, l'amargor persisteix i augmenta, revelant-se potser una mica àcida i punyent. A la llarga, l'amargor es descompensa i perd qualitat.
Trobem notes de verdura i de camamilla.

Impressió general.

En nas, la composició frega la perfecció però en boca, perd interès i es converteix en una cervesa prop de ser extrema, apta per a afeccionats a l'amargor que no poden o volen prendre alcohol.
Un intent molt reeixit de produir una cervesa sense alcohol però sense les limitacions aromàtiques pròpies d'aquesta categoria de cerveses.

1 comentari:

  1. Diuen que l'han feta per les crítiques que van rebre per la Tokyo de 18 graus. Pel que expliques sembla una cervesa interessant. I fer una bona cervesa sense alcohol, tot un repte. Gràcies per l'entrada.

    ResponElimina