18 de juny 2015

Fitxes de degustació - Brewdog - PUNK IPA

Brewdog

PUNK IPA

Ingredients:

Malts: Maris Otter, extra Pale
Llúpols: Chinook, Simcoe, Ahtanum, Nelson Sauvin, Amarillo, Cascade.
Alcohol: 5,6%Vol.
35IBU
Lot: 199 EEAA
Caducitat: 09/04/2016

Descripció:

En destapar:

L’entrada és fresca i perfumada: herba fresca, resines, fruites fresques o fins i tot verdes. Un conjunt força atractiu.

Aspecte:

Cap d’escuma mitjanament dens, blanc, normalment persistent i formant bones garlandes.
La cervesa és de color daurat fort, palla, lleugerament tèrbola però sense pòsits.

Nas 1

Olors vegetals fresques amb tocs de resina de pi, carxofa fresca, herba tallada, poma, llimona, mango i potser litxi.
Es pot descriure un bon fons bastant consistent amb notes dolces lleugerament caramel·litzades i quelcom de molla de pa molt fresca.
També podríem parlar de maduixa.
Altrament, també es pot detectar quelcom de llaminadura, especialment núvol de fira.
El perfil olfactiu general (l’entrada) és molt perfumat, acollidor i afalagador.

Boca 1

Efervescència fina, gens agressiva.
El cos es revela mitjà sense gaires pretensions.
L’amargor és lleugerament picant, un pèl astringent. Presenta aspectes secs i metàl·lics en proporcions iguals. En canvi, l’aspecte refrescant queda una mica enrere mentre que el punyent s’expressa a la llarga, discret i poc persistent.
En definitiva no queda una amargor especialment rodona i se’n va una mica per la banda de l’astringència amb notes àcides/metàl·liques (alcalines?) lleugeres però presents i molestes.
Altrament, el perfil del malt s’expressa coma base bastant sòlida, amb un toc dolcet que ajuda a mantenir quelcom d’equilibri amb l’amargor.
En una tercera onada, trobem el núvol de fira i més aspectes dolços amb tal vegada quelcom de diacetil.
A la llarga es pot dir que l’aspecte refrescant aportat per alguna resina i algun to d’eucaliptus uneixen el conjunt, discretament però decisivament.
La cervesa resulta bastant bevible, mitjanament digestible. L’entrada en boca resulta mitjanament acollidora gràcies a la combinació entre aromes fruitades, amargor i notes refrescants.
Passa las set de forma prou eficaç.
La cervesa és bastant llarga i acaba sobre tot en aromes de llúpols exòtics. No parlaríem ni de sequedat ni de res semblant en la persistència.
El final és molt aromàtic, sense arestes.
Amb la temperatura, la cervesa és evolutiva i va adquirint cohesió. La combinació entra primer una mica dispar però va entrant progressivament en una harmonia cada cop més compacta. Al final deixa una sensació especialment coherent i agradable.
El retorn aporta notes resinoses de Pi, barrejades amb tocs florals molt discrets.

Nas 2

Amb la cervesa més calenta, el malt arriba a expressar-se millor aportant notes de magdalena, molla de pa i quelcom de Donut.
Els afruitats segueixen ocupant un lloc important amb aspectes de maracujà, mango, maduixa, litxi i poma. Un perfil molt ric i complex. Si busquem bé, podríem arribar a descriure quelcom que s’assembla ala camamilla.
El fons de suport és més fort i dolç que en la primera passada. Recorda els caramels poc fets i els caramels de mantega.
Entremig, cal citar resina de Pi amb notes molt discretament terroses i quelcom d’eucaliptus.
Exagerant una mica, parlaria d’anís.

Boca 2

Efervescència fina, més forta que en el primer tast i també més picant.
Bones olors de mandarina fins i tot amb la seva barreja d’acidesa i dolçor. Més aviat parlaríem de llaminadura de mandarina.
El cos ha augmentat una mica. El tacte és més aviat untuós malgrat el toc lleugerament incisiu de l’efervescència.
Bones notes balsàmiques amb resina de Pi i eucaliptus. Es poden detectar aromes florals difícils de definir però tirant a rosa.
Les fruites del llúpol són menys evidents. Tot i així, de cítric, de maracujà i de mango.
El conjunt s’escampa molt bé en la boca sense generar cap sensació d’embafament.
L’amargor queda discreta. Ara és més rodona tot i que domina una  mica l’aspecte metàl·lic, a punt de duresa però sense arribar-hi. L’aspecte sec es manifesta a la llarga, poc intens.
La cervesa resulta força persistent en l’amargor amb un punt lleugerament àcid/astringent acompanyat del seu aspecte de resina de Pi.

Sensacions generals

L’entrada en boca és especialment amena i agradable tot i que no dóna la sensació de conjunt que després trobem al final.
Dóna la sensació que aquesta cervesa s’instal·la progressivament en la boca, escampant-se regularment i acabant omplint-la amb tocs secs alhora que dolços aromatitzats de mandarina.
No es tracta d’un perfil general equilibrat. L’equilibri en qüestió es decanta fortament cap al perfil aromàtic del llúpol. Però al final, la seva evolució en boca especialment favorable, la fa acabar com una cosa molt ben composta, harmoniosa i gairebé compacta si no fos pel toc d’astringència.
No estem doncs davant d’una cervesa “extrema” i estripada com ho suggeriria el vocable PUNK sinó millor davant d’un producte “diferent” amb aspectes de classicisme també reivindicats a l’etiqueta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada