Hort del Barret
Globale
Del WEB de l?hort del Barret:
La GlobAle és una Amber Ale nascuda d’un projecte col·laboratiu proposat per la GACBB i en el que hem participat set cervesers de tot el món, consistent en una elaboració en la que la fórmula, el procediment i els ingredients han estat els mateixos per a tots els elaboradors, però en la que cada un de nosaltres ha triat un llevat diferent per fermentar la cervesa. Amb un temps de maduració de 6 setmanes després de la fermentació i amb una extraordinària selecció de mals i llúpols.
Nota sobre l'associació
La Global Association of Craft Beer Brewers (GACBB) és la creació d'uns brouaters inspirats i independents d'una petita broueria de Berlín. Després de reunir-amb uns col·legues danesos en un viatge per carretera a través de Dinamarca, van trobar un terreny comú a través de l'experimentació amb una nova cervesa comuna. A partir de l'experiència d'elaboració de la cervesa, van guanyar no només una deliciosa nova beguda, sinó un sentiment de companyonia fins i tot malgrat els seus diferents orígens en matèria d'elaboració de la cervesa.El GACBB es troba en aquest esperit de col·laboració i intercanvi. Creiem que aquesta nova generació de brouaters no només comparteixen una actitud i una passió per l'elaboració de la cervesa, sinó que comparteixen també un interès en treballar junts en lloc de sempre trobar-nos en competició.
Dades tècniques:
Estil: Amber Ale
BJCP 2015:
Un estil de cervesa artesanal americana de color ambre, llupolada, de graduació moderada amb gustos de malt caramel. L'equilibri pot variar bastant: algunes versions es decanten clarament cap al malt mentre que d'altres són agressivament dirigides cap al llúpol. Les versions llupolades i amargues no haurien d'aportar caràcters que xoquessin amb el perfil de malt caramel.Gust de llúpol entre moderat i alt amb característiques típiques de les varietats americanes o del Nou Món hop (cítrics, florals, pi, resina, especiat, fruita tropical, fruita de pinyol, baies o meló). Un caràcter cítric és comú, però no és obligatori. Els sabors de malt són de moderats a forts, i en general mostren una dolçor de malt inicial seguida d'un gust de caramel moderat (i de vegades altres malts adjunts en menor quantitat). El malt i l'amargor del llúpol solen ser equilibrats i es donen mútuament suport, però aquest equilibri pot variar de qualsevol manera. Els èsters fruitats poden ser de moderatos a nuls. La dolçor del caramel i el gust de llúpol així com la seva amargor poden persistir una mica entre mig camí del final fins al final.
El ferment:
Mauribrew draught:
A altes temperatures amb un most d'alta gravetat, Mauribrew Draught realça el caràcter afruitat de la cervesa. A baixes temperatures aquest llevat produeix un acabat net, amb un perfil baix d'èsters, el que permet als caràcters del llúpol i del malt de sortir amb més claredat. (Brouwland)
Alcohol: 6,5%Vol.
Malts:
Pils, Carared,
Melanoïdina, Abbey
Llúpols:
Summit, Simcoe,
Cascade, Citra.
Envasat: 01-2015
Caducitat:
01-2016
Presentació: ampolla
330mL
Elaborador:
RSIPAC 30.05486/Cat
Lot: 68140001
Contactes:
Josep M de Sagarra,
70, 4t 2a
08402 - Granollers
Barcelona
08402 - Granollers
Barcelona
Tel: 667 091 817
Web: barret@barret.cat
Descripció:
En destapar
Toc lleugerament
cremat, resines, herba, caramels molt fets.
Aspecte:
Escuma densa de
color de bronze clar, persistent, fins i tot rocosa i formant garlandes
mitjanes.
Nas 1
En primer lloc, apareixen clares
olors de melanoïdines com crosta de pa molt torrada i quelcom de SO2.
Acte seguit descriuríem resines i aspectes perfumats de moment poc definits.
Es nota bastant l'alcohol que,
barrejat amb els aspectes perfumats dóna una lleu sensació d'aigua de colònia.
Dins mateix d'aquest aspecte, podem trobar una nota balsàmica que podria
recordar la menta.
L'aspecte d'alcohol és més
present del que podríem haver esperat amb el títol oficial de 6,5. No es nota
cap aspecte de dissolvent i, si haguéssim de parlar d'especiats, potser
citaríem la canyella i el macís.
Els caramels no són especialment
evidents mentre que les melanoïdines (torrats no caramel·litzats) són molt més
evidents i, fins i tot prou invasores. Podem fins i tot citar tocs de melassa
de canya.
Els fruitats queden una mica
dissimulats i difícils de discernir. Així i tot, parlaríem de figa seca, potser
de dàtil i quelcom de pera.
Boca 1
Els aspectes torrats es troben al
límit de cremats.
L'efervescència és moderada, un
pèl picantona.
El cos és entre mitjà i fort.
L'entrada és entre àcida i
refrescant. L'acidesa va baixant amb el temps mentre que l'aspecte fresc es
manté i augmenta progressivament la presència de melasses. Aquest aspecte, a
més d'introduir un perfil molt poderós, inclou també un fons dolç bastant
intens, gens secundari.
L'amargor queda discreta
(l'acidesa és més important), resulta un pèl metàl·lica, un no-res seca, és ben
refrescant i diria que gens punyent. La dolçor i les melasses la compensen amb
escreix.
El perfil general del malt és un
pèl embafador (cloying) i tapa o impedeix una mica la percepció dels fruitats.
Malgrat això, tornem a citar la figa seca i la pera. Potser també ribes roges
molt madures.
L'entrada en boca és fresca,
àcida i dolça. Però ràpidament l'aspecte dolç pren la iniciativa i es
converteix en embafador. L'acidesa ajuda a mitigar aquest efecte.
El conjunt es resisteix una mica
en empassar.
Nas 2
Amb molta escuma, NO es nota cap
compost del sofre. Al contrari: apareixen notes d'herba fresca, de xiprer, de
llimona i d'alguna fruita tropical (maracujà). En matèria de fruites, citaríem
a més, la melmelada de préssec.
Però ràpidament, tot aquest ric
perfil es troba subjugat pel perfil de les melanoïdines.
Sense escuma, tornem a parlar de
llimona i hi hem d'afegir aranja. Tot plegat es torna a amagar darrera d'una
forta pantalla de melanoïdines, bastant SO2 i alcohol i també quelcom
de cafè.
Boca 2
L'efervescència és molt
encertada, moderada i fina.
El cos és entre mig-fort i fort.
Ràpidament, l'acidesa marca el
pas i introdueix amb ella llimona i aranja.
L'amargor és discreta, un pèl
astringent. És més consistent que en el primer tast. Inclou notes resinoses.
El fons general és fortament
dolç, més aviat embafador. L'acidesa no aconsegueix compensar-lo.
Apareix algun aspecte discret de
cafè.
El segon tast és menys amè que el
primer. En concret, apareixen aspectes aspres que combinen malament amb
l'acidesa. En canvi, l'entrada és relativament còmoda tot i que el conjunt s'acaba
desmuntant una mica al temps que l'amargor perd qualitat per acabar seca i una
mica picant.
En aquesta fase, les espècies són
més evidents i podem descriure pebre i canyella. Altre cop, res de dissolvent.
Impressió general:
La cervesa és molt llarga i
evolutiva. Comença bastant bé però presenta un final moderadament sec gairebé
alcalí. Així, l'amargor comença en discreció però acaba dominant, especialment
en la persistència general.
L'equilibri s'inicia decantat
fortament cap al malt, amb domini absolut de les melanoïdines però
progressivament es dirigeix cap a un fort domini del llúpol en tot el llarg
final.
La combinació comença prometent
amb una sensació inicial bastant harmoniosa, rica i complexa però es va
desconjuntant primer amb el to embafador i després amb el final que descrivim
més amunt.
M'hagués encantat provar les
altres cerveses fetes amb la mateixa base però amb ferments diferents. Sempre
és una experiència molt didàctica i divertida.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada