22 de juliol 2016

Fitxes de degustació LO VILOT -ZATEK-Pale Ale monovarietal de Zatek

LO VILOT

ZATEK


Direcció broueria:

C/ sant Josep 19
25100 Almacelles / Lleida
Oscar

Emprenedors:

Quiònia Pujol (635 40 99 99) i Oscar Mogilnicki (659 58 62 04)

Descripció del projecte

A cerveses Lo Vilot, estan treballant per poder fer el cercle tancat en la producció de cervesa artesana ecològica. Cultiven la terra per poder utilitzar llúpol i malts propis en l'elaboració de la cervesa.
El nostre projecte, es poder tenir control sobre el 100 % del procés en l'elaboració de cervesa artesana, produint els ingredients a utilitzar (llúpol i malt), tot en producció ecològica certificada i que siguin de Km0, sinó perden l'essència de l'ecològic.
No sabem si podrem fer tots els estils que ens vingui de gust fer amb matèria 100 % pròpia (igual em de recórrer a algun llúpol americà, o a algun malt cremat (xocolata per exemple), però intentarem ser el màxim d'independents possible
I per ultim, la Zatec sorgeix de la idea de fer una Pale ale, que fos una mica més que una Pale Ale, però que fos refrescant i fàcil de veure a nivell d'amargors, maltositats i alcohols extrems. La continuarem treballant, però em fet alguna cosa que s'assembla bastant al que buscàvem inicialment.
I això de treballar amb el Zatek, ha estat com un repte personal, ja que pobrets llúpols nobles, de vegades, queden en un 2n pla.
Situació d'Almacelles

Dades tècniques de la cervesa:

Estil: Pale Ale
DI 1054
DF 1012
ALCOHOL 5,5 %Vol.
IBUS 30
Llúpol: Mono varietal de Zatec
MALTS: PALE, MUNIC, CARAPILS
Lot 015
Data de consum preferent: 06/2017
Data del tast: 08-07-2016
Temperatura: comencem a 10ºC
La Muntanyeta que inspira el Logo de Lo Vilot

A. Descripció inicial:

Primer farem la descripció de sempre i després publicarem l'anàlisi realitzat entre 4 tastadors i processat estadísticament.

Aspecte:

No genera molta escuma, però aquesta és mitjanament persistent. És fina i blanca.
La cervesa és mitjanament tèrbola, de color ambre clar a taronja. Presenta molt poc pòsit.

Nas 1

Aromes fortament afruitades d'entrada. Podem citar sense gaire dificultat préssec, raïm i sobre tot, pansa. Aquest perfil és clarament dominant.
Essent que la cervesa està elaborada, esperem notes balsàmiques, però aquestes són molt discretes.
Trobem una mica de H2S. Així com quelcom d'àcids grassos.
Altrament, hem d'assenyalar un agradable característica de mel.
Per una cervesa amb 5,5%Vol d'alcohol, l'aspecte licorós es manifesta amb certa contundència. Però també s'ha de dir que aquest alcohol queda integrat en el conjunt.
Els aspectes florals són molt més discrets i es manifesten amb gerani i llessamí.
En general trobem un aspecte aromàtic un pèl sobreeixit de materials dolços.

Boca 1

L'amargor és força modesta. A la llarga es manifesta una mica metàl·lica.
El cos és mitjà, tal vegada una mica més fort que això.
L'efervescència és discreta o baixa. Però s'adiu al conjunt lleugerament licorós.
Es poden identificar bones olors de pa i de crosta de pa.
En general trobem una notable sensació dolça però no estem segurs que es tracti d'alguna atenuació insuficient. No en dóna la sensació.
La cervesa és bastant desconcertant perquè no s'acostuma a trobar Zatek en cerveses que aporten sensacions de guarda. Aquesta cervesa feta amb Zatek inclou aromes de pansa i de figa més típiques de cerveses de llarga guarda.
L'acidesa apareix normal i no es detecta cap astringència.
Tal vegada trobem quelcom de diacetil, però queda molt amagat i confós dins dels perfils licorosos.

Nas 2

En aquesta passada, descobrim bones olors d'herba fresca. Molt evident.
Tot seguit, es troben caramels, pansa, préssec i figa.
Hi ha una bona sensació de frescor que es manifesta sobre tot un cop empassada la cervesa però que malda per expressar-se al marge dels aspectes càlids fortament dominants del conjunt.
La nota d'alcohol es troba al límit de la integració.
El malt també s'expressa amb aromes de brioix i de pa de pessic.

Boca 2

L'efervescència apareix fina.
Torna a manifestar-se el to re-escalfat que identifico amb àcids grassos (però no n'estic segur. També podrien ser fenols)
El cos és entre mitjà i mig fort.
Es pot notar una dolçor mitjana, de qualitat un pèl embafadora.
Sinó, l'amargor és fluixa, ben refrescant (a la llarga) i lleugerament secant.
No s'aprecia cap astringència.
Hem d'assenyalar la possibilitat remota que hi hagi una mica de diacetil.
Repetim-ho perquè possiblement sigui la màxima expressió del Zatek en aquesta cervesa, a la llarga, un cop el glop empassat, el conjunt es fa molt més lleuger i especialment refrescant, fins i tot amb la cervesa calenta.

Criteris addicionals:

La bevibilitat és mitjana. No és màxima per l'excés de dolç. Però això no la fa "dolenta", la fa un pèl menys accessible a l'atac.
Penso que és força digestible i que passa molt bé la set.
Sorprèn en una cervesa amb un perfil càlid d'aquesta importància que deixi la boca tan neta i fresca (cosa que podria significar una bona atenuació – ja he dit que és una cervesa desconcertant).


Sensació general:

Una cervesa que dóna una molt bona sensació d'harmonia, de composició compacta i ben acabada. En general és més corpulent o més "forta" en tots aspectes que les cerveses que, habitualment, reben addicions de Zatek.
Aquest darrer es manifesta en segona instància i, pel que fa a aromes, queda tapat per les altres característiques més contundents.
Sincerament, he de dir que he gaudit d'aquesta cervesa però em demano fins a quin punt era necessari usar el Zatek. Potser si o potser no.
La Quiònia i l'Òscar entre els seus llúpols

B. Anàlisi col·lectiu

Aquest anàlisi es fa entre 4 persones. Cadascuna disposa de diversos mitjans per a anotar i valorar les seves apreciacions de la cervesa. Es requereix als jutges que valorin de 0 a 6 tots els descriptors que inclouen i, si són descriptors genèrics, se'ls demana que precisin sobre tot si la seva valoració és per sobre de 3.
Després es recullen les dades, es processen i s'analitzen.

APARENÇA:

El terme més utilitzat és "ambre", generalment associat amb "daurats" o "taronges". També es parla d'"or vell". La transparència apareix com a mitjana, potser fins i tot per sota de la mitjana. S'aprecia molt poc solatge.
L'escuma no es manifesta gaire generosa i molt variablement persistent. La densitat i les adherències tampoc generen cap unanimitat.

Aromes en nas:

Els descriptors que més destaquen, i ho fan amb contundència, són els de Mel i afruitats madurs sense precisar. Aquests dos per damunt de la mitjana que no és dir poca cosa després de totes les correccions que fem!
Molt a prop podem descriure forneria dolça, afruitats frescs (poma pinya, meló, pera, albercoc) i afruitats secs (pansa, figa, orellanes).
Encara per damunt de la mitjana es poden mencionar caramels diversos i forneria dolça (magdalena i pa de pessic). En aquesta mateixa zona d'intensitat es parla d'alcohol (ningú parla de dissolvent), d'herba fresca, de cítrics (taronja), de balsàmic (no es precisa) i de llaminadura.
Molt més testimonials són els aspectes de gra, de crosta de pa, de resines de fusta, verdura i/o regalèssia. També s'assenyala un to d'oxidació.
La línia que travessa tota la gràfica és la mitjana d'intensitats de tot el que s'ha valorat.

Aromes en boca:

En boca, aquests perfils solen ser menys intensos i els podem agrupar de la forma següent:
Bastant per damunt de la mitjana es descriuen Pa, Crosta de pa, Forneria dolça, Mel, Cítric indefinit, Afruitats frescs i secs i llaminadura.
Al voltant de la facilitat d'identificació, podem parlar d'aspectes florals, Caramels, de notes balsàmiques. I al final entre característiques difícils d'identificar, es troben curiositats com Terra, Regalèssia, Verdura o Pasta de sopa.

Còrpora

En aquest apartat, es valora com a bastant intensa la sensació de cos mentre que la resta de criteris són bastant moderats (carbonatació, alcohol), tímids (textura) o nuls o gairebé nuls (astringència, picant).

Gustos:

Els gustos queden bastant ben ordenats: l'amargor és mitjana i l'acidesa i el salat al seu lloc. Ressurt bastant l'aspecte dolç. Potser excessivament? Tal vegada sigui una elecció estètica i no s'hagi de canviar res. En qualsevol cas aquesta dolçor es percep una mica en excés.

Amargor

L'amargor, com sempre, s'analitza a part oi més quan tenim al davant un mono-varietal de Zatek.
La intensitat és mitjana i possiblement constitueixi un bon contrapès a la dolçor. A part de la intensitat, s'ha percebut amb molta qualitat i s'ha posat en evidència un perfil fresc i balsàmic que, si bé no és molt intens, sí és prou actiu.

L'aportació fresca, ja que estem en aquesta tessitura és menys important en boca que el que es podia esperar de la fase olfactiva. Decep una mica.


Criteris addicionals

Com es podrà comprovar, la Zatek de Lo Vilot és molt avantatjada. Una cosa és que l'analitzem i filem prim i l'altra és la sensació general.
Aquesta per exemple ha donat un nivell alt de bevibilitat, una digestibilitat menys expansiva i una capacitat mitjana de passar la set.
La intensitat i la persistència del conjunt s'han percebut de forma gairebé superlativa alhora que l'equilibri i la complexitat han estat valorades molt alt.
Al final i malgrat els aspectes millorables que hem descrit, la sensació d'harmonia s'ha revelat força alta.

Més comentaris

Per una Pale Ale, tal vegada tingui un perfil massa consistent. Potser és una Strong o una Extra Strong Ale...
El grup ha estat unànime en descriure positivament la cervesa però ha considerat que l'ús de Zatek mereixia deixar-li una mica més de protagonisme. Tal vegada quedava ocult darrera la massa d'aportacions del malt i de la fermentació.
Hem estat també d'acord en que la Zatek és rica en matisos, força complexa, cosa que la fa especialment interessant.
Observem també que conserva gairebé la mateixa estructura en nas i en boca així com en fred i en calent. Així que malgrat la joventut del projecte, estem davant d'un producte molt professional.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada