Els fenols en la cervesa
-2-
QUÈ SÓN ELS FENOLS?
(Wiki)Resum per a ignorants
En química orgànica, els fenols són una classe de compostos químics que es constitueixen a base de Fenol, que és un grup hidroxil (-OH) unit directament a un grup hidrocarbur aromàtic (Benzè).
El més simple de la classe és el Fenol, que també s'anomena Àcid Fenòlic la fórmula general del qual és C6H5OH.
Fenol:
Els compostos fenòlics es classifiquen en fenols simples o polifenols en funció del nombre d'unitats de Fenol a la molècula.
Els organismes que sintetitzen compostos fenòlics ho fan en resposta a les pressions ecològiques com ara atacs patògens i d’insectes, radiació UV i ferides. Com que són presents en els aliments consumits en dietes humanes i en plantes utilitzades en medicina tradicional de diverses cultures, el seu paper en la salut i les malalties humanes són un tema de recerca. Alguns fenols són germicides i s'utilitzen en la formulació de desinfectants. Altres tenen activitats estrogèniques
(Efecte que tenen determinats contaminants sobre la diferenciació i el dimorfisme sexual dels animals) o endocrines pertorbadores.
(Efecte que tenen determinats contaminants sobre la diferenciació i el dimorfisme sexual dels animals) o endocrines pertorbadores.
Classificació:
Hi ha diversos esquemes de classificació. Un esquema comunament utilitzat es basa en el nombre de carbonis i va ser ideat per Harborne i Simmonds el 1964 i publicat el 1980.
També es poden classificar els Fenols en funció del nombre de grups «fenol». Per tant, es poden anomenar:
-fenols simples o monofenols, amb només un grup fenòlic,
-o di- (bi-), tri- i oligofenols, amb dos, tres o diversos grups fenòlics, respectivament.
Uns fenols naturals familiars diferents són els flavonoides, que inclouen diversos milers de compostos, entre ells, els flavonols, les flavones, els flavono-3-ol (catequines), les flavanones, les antocianidines i les isoflavones.
La unitat fenòlica es pot trobar dimeritzada (Fer que dues molècules d’un mateix compost químic es combinin i en donin una de doble) o més polimeritzada, creant una nova classe de polifenols.
Per exemple, l'àcid el·làgic és un dímer d'àcid gàl·lic i forma la classe d'el·lagitànnics, o una catequina i una galocatequina es poden combinar per formar el compost vermell teaflavina, un procés que també dóna lloc a la gran classe de tearubígenes marrons del te.
Exemple de fenol polimeritzat: teaflavina (no he trobat la manera d'explicar el mecanisme de com s'ajunten la catequina i la galocatequina, però la idea és que el resultat d'aquesta combinació dóna la theaflavina):
Dos
fenols naturals de dues categories diferents, per exemple un
flavonoide i un lignan,
es poden combinar per formar una classe híbrida com els
flavonolignans.
Exemple de flavonolignan: Silibina:
Silibina |
Nomenclatura de Polímers:
Les
plantes del gènere Humulus i Cànnabis produeixen metabòlits
terpenofenòlics (nota 2),
compostos que són meroterpens.
Exemple:
Bilobol
(que es troba en el Gingko biloba):
On es troben fenols de forma natural:
La majoria d'aquests compostos són molècules solubles i les molècules més petites poden ser volàtils.
Els fenols naturals són espècies reactives a l'oxidació. Especialment la complexa barreja de fenols que es troba en els aliments. Per exemple, poden patir autooxidacions durant el procés d'envelliment. Els fenols naturals simples poden conduir a la formació de procianidines tipus B en vins o en solucions model (patrons). Això es correlaciona amb el canvi de color no enzimàtic del color morat característic d'aquest procés. Aquest fenomen es pot observar en menjars com purés de pastanaga.
En llevats
Els alcohols aromàtics (exemple: el tirosol) són produïts pel llevat Candida albicans. També es troben en la cervesa. Aquestes molècules són compostos de detecció de quòrum (nota 3) per a Saccharomyces cerevisiae.Paper en la supervivència
Els compostos fenòlics poden actuar com a agents protectors, inhibidors, tòxics i pesticides per a animals contra organismes invasors naturals, és a dir, herbívors, nematodes, insectes fitòfags i patògens fúngics i bacterians.
L'olor i la pigmentació conferides per altres fenols poden atraure microbis simbiòtics, pol·linitzadors i animals que dispersen les fruites.
Fonts notables de fenols naturals en nutrició humana inclouen baies, te, cervesa, oli d'oliva, xocolata o cacau, cafè, magranes, crispetes de blat de moro, yerba mate, fruites i begudes a base de fruita (incloent sidra, vi i vinagre) i verdures. Les herbes i les espècies, les nous (nous, cacauet) i les algues també són potencialment importants per subministrar certs fenols naturals.
Contingut en alimentació humana
També es poden trobar fenols naturals en matrius grasses com l'oli d'oliva. L'oli d'oliva sense filtrar té els nivells més alts de fenols o fenols polars que formen un complicat complex de fenol-proteïna.
Els compostos fenòlics, quan s'utilitzen en begudes, com el suc de pruna seca, han demostrat ser útils en el color i en components sensorials, com per exemple alleugerir amargor.
Alguns defensors de l'agricultura ecològica afirmen que les patates, les taronges i les hortalisses cultivades de forma orgànica tenen més compostos fenòlics i aquests poden proporcionar protecció antioxidant contra les malalties del cor i el càncer. Tanmateix, l'evidència sobre diferències substancials entre els aliments orgànics i els aliments convencionals és insuficient per afirmar que els aliments ecològics són més segurs o més saludables que els aliments convencionals
Nota 2
Isoprè:
Els terpens són lípids que es troben en moltes
substàncies d'origen natural, com en el cas del mentol o
l'eucaliptol en els olis essencials, i són els principals
components de la resina i de l'aiguarràs (el nom terpè és derivat
de la paraula turpentine, "aiguarràs" en anglès que a la
seva vegada ve del grec [τερέβινθος] per via del Francès
[terebentine]-En Català «trementina»
seria el més correcte). Els terpens, juntament amb els seus
derivats, formen la família dels terpenoides, encara que molts
autors utilitzen el terme terpè indistintament per a ambdós grups.
Mentol |
Químicament, formen una amplíssima i
molt diversa família de substàncies naturals. Són produïts
principalment per una gran varietat de plantes, particularment les
coníferes, encara que alguns insectes també emeten terpens, i hi
ha terpens que poden obtindre's de forma sintètica.
Quan els terpens són modificats
químicament, ja siga per oxidació o per reorganització de
l'esquelet carbonat, els compostos resultants són referits
generalment com terpenoides, alguns autors usen el terme terpè per
a referir-se a tots els terpenoides.
Nota 3
No sabem què és "detecció de
quòrum"
1. Introducció (o perquè fem aquesta sèrie d'articles)
3. La por dels fenols
1. Introducció (o perquè fem aquesta sèrie d'articles)
3. La por dels fenols
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada