27 de març 2019

Anàlisi sensorial de malts Simpsons low colour Maris Otter


Malteria: SIMPSONS

LOW COLOUR MARIS OTTER 

Referència Simpsons:
Autors de l'anàlisi: Equip d'avaluació d' ART CERVESERS (Lliçà d'Amunt-Vallès Oriental)
Color teòric: entre 2,5 i 4,5 EBC
Perfil aromàtic en la literatura: RES. Literatura: RES

Mètode:

Hem fet una extracció de 45 min a 65ºC amb una proporció que encara no hem acabat de definir però que s'acosta al Congress Mash pel que fa a la proporció final farina/aigua: 1/8.
Si fem 300mL de most, això són 33,33 g de malt i 266,66 d'aigua.

Anàlisi sensorial

La gràfica resultant del tractament de dades inclou les aromes en nas (Blau) i les aromes en boca (Vermell).

Anàlisi de les aromes

Aromes per fases separades
Entenem «fases separades» la procedència sensorial diferent de les aromes. Es distingeix lògicament la fase directa i la retro-nasal. En blau, identificació directa, i en vermell, la retro-nasal.

Complexitat:

1.- La complexitat general es pot calcular:
Tenint en compte que hi ha 38 descriptors i que se'n ha fet servir, 31, tenim una relació de 31/38= 81,58%.

En general, i de forma arbitrària, podem definir que els percentatges per damunt de 50% impliquen que la complexitat es troba en zona superior mentre que els valors per sota d'aquesta pauta poden conduir a pensar que la complexitat tira cap a «feble».

2.- Orto-nasal i Retro-nasal (En el text ens quedarem amb els acrònims: ON=orto-nasal i RN= retro-nasal.)

També és interessant observar algunes relacions entre fases. De moment no són significatives però esperem que, a la llarga, signifiquin alguna cosa.

ON < RN
Trobem 7 (22,58%) descriptors que es perceben més intensament en boca que en nas: Dolç/aroma, Pasta de sopa, Pa de pessic, Galetes, Mel, Caramels i Fruits secs torrats.

ON > RN
N'hi ha 11 (35,48%) que es perceben més intensament en Nas que en Boca: Farina, Massa crua, Pa/Molla, Farinetes, Magdalenes, Ensaïmada, Crosta de pa, Herbes aromàtiques, Floral, Fruits secs crus i Fresc herba.

ON = RN
No hi ha cap descriptor que es percebi igual en nas i en boca.

ON i RN únics
ON: 7 descriptors (22,58%): Afruitat fresc, Fresc balsàmic, Fresc regalèssia, Especiats, Llegums, Xampinyó/Bolet, Fusta/Terra
RN: 6 descriptors (19,35%): Melassa, Toffee, Xocolata/cacau, Afruitat melmelada, Fruits secs torrats, Fenols.
Possiblement aquestes representacions permetin una visió més immediata:

En la imatge aquí sobre s'especifiquen la quantitat de descriptors de cada opció.

Més avall, analitzarem la significació que poden tenir el descriptors més importants.

Aromes per famílies

La llista de descriptors és poc eloqüent possiblement perquè n'hi ha massa. Així és com hem establert unes «famílies» de descriptors en funció de la seva probable procedència i les seves característiques. A continuació, n'hem fet una gràfica d'aranya que permet fer-se una idea visual del perfil aromàtic general. Val a dir que aquesta gràfica s'ha establert sobre els valors mitjans de cada família. Ens ha semblat superflu afegir la gràfica aquí atès que és molt semblant a la de les fases separades.
Hem reduït l'escala per tal de fer més visible la repartició entre famílies. Cosa que ja indicaria una intensitat general modesta.

Veurem que les famílies més importants són més aviat «clares»: Forneria crua, Frescor i Brioixeria.
Notarem l'absència de notes torrefactes i la discreció dels aspectes torrats.

Forneria crua (o poc feta)

N'hem fet una gràfica detallada.
En aquest cas, hem reduït l'escala per encabir-ho tot.
Observarem que tots els descriptors són presents, amb una intensitat considerable, tret de les Farinetes i el Dolç/aroma que són una mica menys intensos.
Però el perfil compleix exactament amb el que es pot esperar d'un malt clar.

Brioixeria

El segon grup en importància és el de brioixeria en el que es pot trobar Pa de pessic, Magdalenes, Ensaïmada i Galetes. La representació gràfica és la següent:

Tots els descriptors hi són representats, amb un lleuger predomini de l'aroma de Galeta, que és exactament el que se li demana a un malt Maris Otter.

Torrats

També podem investigar un altre grup, Torrats, en el que es pot trobar, Crosta de pa, Pa torrat, Mel, Melassa, Caramels*, Toffee i Fruits secs torrats.
Tots els descriptors hi són recollits menys el de pa torrat. També tindrem en compte que el perfil general d'aquesta família és força modest: hem modificat l'escala per que es pugui veure bé.
És curiós que un malt tan poc fornejat ofereixi aquesta paleta d'olors. Ens permetem avançar que podria ser el tret diferencial dels malts aconseguits amb ordi Maris Otter. Ho anirem investigant més a fons comparant amb altres malts del mateix ordi.

Torrefactes 

No hi cap aspecte torrefacte en aquest malt. Tal vegada un no-res de Xocolata/Cacau que ni tan sols es pot veure en aquesta gràfica.

Aromes per intensitat i per capes.

Hem realitzat una ordenació dels descriptors per nivells d'importància:
Primer els hem ordenat per intensitats. Després hem calculat la mitjana de tots els valors expressats i hem decidit arbitràriament que així definíem, a la part superior, els perfils més importants.
Amb aquest sistema, podem definir una primera capa que seria la «més important». Està integrada pels descriptors següents:

Primera capa: (45,16% dels descr.)

Farina, Pasta sopa, Pa/Molla, Fresc herba, Massa crua, Fresc balsàmic (Càmfora), Pa de pessic, Galetes, Ensaïmada, Dolç/aroma, Llegums (Fava i mongeta verda), Magdalenes, Afruitat sec, i Fruits secs crus (Avellana, Ametlla).

Segona capa: (25,81% dels descr.)

Farinetes infantils, Mel, Caramels, Fresc regalèssia, Herbes aromàtiques (Estragó?), Crosta de pa, Fusta/Terra, Fenols
La segona capa és menys complexa que la primera i fins i tot que la tercera.
Inquieta una mica la Fusta/Terra però realment és molt poca cosa. Al mateix títol de fet que els fenols. Es tracta d'una olor relacionada amb el dissolvent de pintura com de vells aparells elèctrics reescalfats.

Tercera capa: (29,03% dels descr.)

La tercera capa, el «teló de fons», en aquest malt, recull més descriptors que la segona. Seria menys forta però curiosament més complexa. Es compon dels descriptors següents:
Especiats, Floral, Melassa, Afruitat fresc (Préssec, Poma i Pera), Fruits secs torrats (Ametlla), Toffee, Xocolata/Cacau (Cacau cru), Afruitat melmelada, Xampinyó/Bolet.
No deixa de ser sorprenent la profusió de detalls en aquest nivell, especialment en el capítol dels afruitats frescs. Deu ser que fins i tot el que és dominant és prou «transparent» per permetre la percepció de característiques especialment tènues.
Al final de tot, la sensació de Xampinyó/Bolet és prou mínima per que no ens hem de preocupar, però no deixa de ser un senyal negatiu que, a la llarga podria anar augmentant.

Gustos

En la informació proporcionada per Simpsons a la seva web, ens diuen que aquest malt, malgrat que és Low Colour, està ben modificat. En podem donar fe en la mesura que la sensació de dolç és prou important. Els altres gustos són poc significatius. Cosa que no vol dir insignificants! En especial, cal tenir en compte de l'acidesa.

Còrpora

(o tacte en boca)
La sensació de cos i la textura dominen aquest conjunt de sensacions. El cos parla de pes i de volum mentre que la textura parla d'aigualit o sedós, vellutat, oliós, etc. Ambdues coses van lligades però no són el mateix.
Veiem com hi ha un pèl més de textura que de cos.
Anotarem doncs una textura especialment sedosa amb un cos prou notable. L'astringència i el picant són especialment migrats fins al punt que no crec que passin en el producte acabat.

Aspectes generals

Al marge de la intensitat de cada descriptor podem avaluar l'impacte general en els sentits. Bàsicament es tracta de la primera sensació que ens fa dir que tal cosa és «forta» o «fluixa»

Intensitat

El valor de la intensitat general subjectiva (la mitjana de les aprehensions subjectives) és de 2,85 (48%). Si ho comparem amb la intensitat general calculada (mitjana de tots els valors) que és de 16,15%, podem concloure a una gran disparitat entre el que es pot inferir de les dades i el que s'expressa subjectivament.

Complexitat

Pel que fa a la complexitat, ho hem comentat al principi: la complexitat calculada és superior a la que es percep subjectivament.

Persistència

La persistència no ha estat valorada.

Hedònic

A nivell de plaer o de gustos personals, aquest malt s'aprecia per sobre de la mitjana però no aixeca entusiasmes desfermats.

Valoracions sensorials no numèriques

-Molta sensació de verd. Aquest verd fa que sigui menys plaent. Però és una qüestió d'expectatives.
-Més ric del que podríem esperar en un malt tan poc fornejat.
-Subjectivament complex malgrat ser força tímid. Amb el temps, s'expressa millor.
-Fresc i dolç a la vegada.
-No és especialment intens ni complex.
-Equilibrat en el sentit que tot sembla trobar-se en el mateix nivell d'intensitat.
-Principalment cru i vegetal però amb matisos de forneria dolça.
-Net, fresc, sense defectes però tampoc espectacular.
-Deixa la boca neta
-Lleuger

Dades tècniques

Publiquem aquí les dades recollides en el WEB de Simpsons



04-02-2019
L'equip d'avaluació de ART CERVESERS


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada