30 de juny 2021

Opinió - Panxa cervesera a la premsa

SOBRE LA BRAMA DE LA PANXA CERVESERA

Hola companys i companyes de la cervesa, he escrit aquesta nota a una revista digital que va fer un article en el que s'abundava en la difusió de la brama de la panxa cervesera.

 
Benvolguts senyores i senyors,

En aquest missatge, em voldria referir a un article publicitari que vau editar fa pocs dies sota la referència

https://www.elnacional.cat/ca/consum/mercadona-gel-reductor-aprimarse_623861_102.html

En aquest article, es diu exactament:

«Segons les últimes xifres, cada espanyol beu 52 litres de cervesa a l'any. Gent cervecera. Malgrat el seu èxit, sempre s'ha dit que és la culpable de la panxa: obesitat abdominal i extremitats primes»


A part de la falta d'ortografia, voldria puntualitzar un aspecte amb el qual discrepo.

És veritat que la cervesa té fama de generar una panxa prominent especialment entre els homes. I és veritat també que molts bevedors immoderats de cervesa poden presentar aquesta característica si bé moltes persones que presenten aquesta particularitat no beuen cervesa sinó vins, escumosos, licor o destil·lats.

Però no és menys veritat que cap estudi seriós ha pogut relacionar l'augment del perímetre abdominal amb el consum específic de cervesa.

La cervesa gairebé no conté greixos i amb prou feines conté sucres. Conté alcohol com d'altra banda totes les begudes fermentades de les quals no es diu mai que engreixen, ni bé ni malament.

Molt concretament, una cervesa convencional, amb una graduació «normal» de 4 a 4,5%Vol aporta exactament la mateixa quantitat de calories que la mateixa quantitat de suc de taronja sense sucre afegit. De manera que podem afirmar que la famosa panxa cervesera NO EXISTEIX.

Malauradament és una brama molt arrelada que fa més de 20 anys que estem combatent activament, però sembla que és picar ferro fred.

Em permeto suggerir-los la lectura d'aquest article del meu blog, especialment, cap al final allò que fa específicament referència a la panxa cervesera:

https://cervesaencatala.blogspot.com/2021/04/cervesa-i-salut-lestat-de-la-questio.html

I com es diu en aquest apartat, si bé la cervesa no engreixa significativament, els aperitius que solem prendre amb ella i que sembla que hi siguin consubstancials, engreixen de forma majúscula, especialment les patates fregides.

Hi ha actualment bastants elaboradors de cervesa artesana a Catalunya que ja es troben amb prou dificultats reals degudes a la pandèmia. No els cal que se n'afegeixin d'imaginàries i sense base científica seriosa que perjudiquen seriosament la seva imatge i les seves vendes.

Millors salutacions 

Addenda:

No tota la premsa "còpia i enganxa" de fonts dubtoses quan parla de cervesa. Concretament, el Nació Digital, publica el 28 de juliol 2021 un article que, si bé no cita fonts, no incorre en cap tòpic de menysteniment de la cervesa. He d'agrair que els redactors d'aquest curt article s'hagin preocupat d'informar-se abans d'escriure. Merci.


Albert Barrachina Robert
Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa a la Facultat d'Enologia de la URV
Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa al curs de cervesa artesana de la Universitat d'Alacant.
Membre de l'equip d'Art Cervesers.
Premi Steve Huxley 2020


2 comentaris: