30 de juny 2021

Opinió - Puc beure cervesa abans o després de vacunar-me?

Puc beure cervesa abans o després de vacunar-me?


Aquesta és la pregunta que es fa El Nacional relacionant aquesta beguda i les actuals campanyes de vacunació contra el Covid.

https://www.elnacional.cat/ca/salut/covid-beure-cervesa-vacunar_624443_102.html

Pot ser una pregunta legítima. Però crec que posa en evidència el biaix hostil a la cervesa que aquest rotatiu ja ha demostrat en diverses ocasions. Per exemple quan proposa una foto d'una pinta de cervesa per atraure l'atenció sobre algun fet que connecta alcohol i salut o quan dóna força a la brama de la panxa cervesera (ahir mateix).

En realitat i si la memòria no em falla, la majoria de les vacunes s'han administrat en moments en els quals el clima ens conduïa més a desitjar un cafè amb llet calentet que no pas qualsevol beguda alcohòlica refrescant. Així que ens costa entendre la referència exclusiva a la cervesa.

És curiosa d'altra banda l'anotació que afirma que la ingesta de cervesa és falsament refrescant. La paraula falsament ens suggereix un munt de dubtes:

A partir de quin moment, una beguda presa freda és falsament refrescant? Són les coles falsament refrescants? Els sucs de fruita sortits de la nevera són falsament refrescants? Ho és l'orxata? Què diantres vol dir que una cosa pugui ser falsament refrescant?

O és que només és falsament refrescant la cervesa? I si és així, ens demanem per què l'autora es refereix a la cervesa i no les altres begudes?

Podem suputar que és perquè duu alcohol. Ah! Vet-ho aquí!

Però llavors, ens podem demanar perquè se sol servir cava fresc (frappé?) i si el vi de la nevera és refrescant. És falsament refrescant el famós vi-gasosa? Per què se serveixen els xuclets ben frescs?

I una mica més enllà: a quina temperatura es consumeixen la grandíssima majoria dels combinats? No tenen precisament fama de ser refrescants? No contenen alcohol?

Molt em temo que la redactora no s'ha fet cap d'aquestes preguntes. 
 
D'altra banda, si revisem el seu text, veurem que les seves fonts són de segona mà (ABC i altres meravelles d'aquesta categoria) i que la cosa no va en absolut amb la cervesa sinó amb l'alcohol en general. La pregunta rau més concretament sobre si l'alcohol afecta o no l'eficàcia de la vacuna. En cap de les fonts citades es parla de cervesa en concret.

Llavors, em demano perquè posen la cervesa en el titular i en la foto de portada. Si fos la primera vegada, podria dir que és quelcom atzarós tot i que no crec en l'atzar. Però no ho és. 
 
No sé si veure-hi mala intenció o si simplement fa més pinta de ser una mena de biaix cognitiu. Fa l'efecte que sempre que parlem d'alcohol, el que ens ve automàticament a l'esperit, al marge de qualsevol raonament, és la cervesa. Realment no se'ns ocorre cap alternativa? Sempre que parlem de l'alcoholisme i dels efectes perniciosos de l'abús d'alcohol, ho hem de relacionar amb la cervesa?

Funcionem per reflexos condicionats?

Però, com deia, en part ho veig malintencionat. Com el meu amic Marc, crec que hi ha medis, o algunes parts d'ells, que ja són coneguts com a pescaclics i que la cervesa és com una mena de víctima propiciatòria o el pretext, l'ham, per anar a pescar visites i sumar-les per complaure els algorisme de Sant Google i la seva cohort de diaques i acòlits.

Pitjor seria que El Nacional tingués mania a la cervesa. Així, globalment. Potser perquè algun dels seus directius ha viscut alguna experiència per oblidar amb aquesta beguda. I com a venjança, quan vols perjudicar algú, en parles malament. Maleeix que alguna cosa queda. No és així?

Bé, per acabar, us diré que si voleu informació contrastada sobre cervesa, teniu llocs molt ben documentats per anar a furgar.

Si necessiteu informació sobre els efectes positius o negatius de l'alcohol, us suggereixo anar a les autoritats en la matèria i no als seus vicaris.
També podeu llegir això. Ho he escrit jo i m'he esforçat molt per documentar-me i per ser prudent. No he anat a pescar cap clic. Però confesso que només sóc un vicari...

I finalment, si us voleu informar sobre la situació política i/o econòmica, us suggereixo que afineu bé les vostres lectures. 
 
PS: sé que alguns poden trobar inadequat regalar clics a entitats que es dediquen gairebé exclusivament a pescar-los. Podeu evitar tranquil·lament la lectura inicial de l'article.



Albert Barrachina Robert
Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa a la Facultat d'Enologia de la URV
Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa al curs de cervesa artesana de la Universitat d'Alacant.
Membre de l'equip d'Art Cervesers.
Premi Steve Huxley 2020






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada