29 d’octubre 2021

Avaluació - Dortmunder Export - DAB

DORTMUNDER AKTIENBRAUEREI – DAB


Dortmunder Export

Dades tècniques

Presentació: 33 cl. Ampolla
Alcohol: 5% Vol.
Conté extracte de llúpol
P: 18/08/2020 – E: 18/11/2021 (A punt de caducar) – L1808 – DJ08852
IGP. Indicació Geogràfica Protegida

Avaluació

Aspecte

Cervesa de color daurat, perfectament transparent i sense ni rastre de sedimentació. 


Escuma blancs, generosa, de densitat variable i poc persistent. Es forma alguna adherència.

Aromes

Amb molta escuma

Olor de gra moll i de llevat. Lleugera nota cítrica. Es pot percebre un perfil metàl·lic poc avantatjós.

Sense escuma

Olor metàl·lica desagradable.
Algunes aromes perfumades molt tènues. Alguna cosa floral.
Després d’aquestes sorpreses, apareixen aspectes més convencionals. Olor de gra principalment, i algun acompanyament de galeta Maria. Però tot plegat és força discret i, fins i tot, difícil d’identificar malgrat la temperatura relativament alta del tast. També trobo una mica de pa de pessic.
Forçant una mica, parlaria de mel, però no n’estic segur. Hi ha com una cosa lleument dolçant en nas que m’hi fa pensar. Però l’efecte dolç forma una mena de rerefons general, una cosa que no sol passar amb l’aroma de mel que sol ser més precisa fins i tot quan és molt tènue.
Molt enrere, gairebé amagada, podem descriure una nota del llúpol amb herba tallada.
Amb el temps, el malt va agafant una mica més d’entitat, però no s’afegeix cap descriptor nou.
Em sap greu haver de citar una mica d’oxidació (paper). Com hem dit en les dades tècniques, aquesta cervesa està a punt de caducar...
No distingeixo en absolut cap rastre clar del sofre que se suposa que hi ha en les aigües de Dortmund i que va fer cèlebre i singularitzar aquest estil (vegeu la versió del BJCP al final). Potser ja no es fan servir aquestes famoses aigües o potser no ho sé distingir.

En boca 1

L'efervescència és mitjana, lleugerament picant.
El cos apareix entre baix i mitjà. 

La textura és suau una mica aigualida però sense res que «rasqui».
El to dolç s’afirma com a característica dominant en aquesta fase, tot i que difusa, res de precís.
Bones aromes de gra amb pa de pessic i galeta.
El llúpol acaba apareixent en rerefons amb olors d’herba i potser quelcom especiat. Potser també alguna cosa de fusta/terra.
L’amargor és molt moderada i molt lenta. Inclou notes metàl·liques, un no-res secant, quelcom punyent i testimonialment balsàmic.
Podem descriure també un to lleugerament àcid, com l’amargor, en rerefons, molt tènue.
En el regust, podem observar com l’amargor es fa bastant secant i com adquireix un deix d’acetaldehid.
El final és doncs secant i no acaba de convèncer precisament per l’acetaldehid.

Aromes 2

Amb escuma

L’aroma no acaba de ser agradable. Fa una olor que no dóna cap sensació de frescor. No convida. És com una cosa carnosa i metàl·lica alhora.

Sense escuma

Inicialment, tenim la sensació que tot el que voldríem percebre es «queda dins» de la cervesa. Sembla que no faci olor de res!
Al cap d’una estona s’aconsegueix trobar una mica de paper (mal senyal!). Però és molt poc. És tan poc que la confusió amb alguna altra cosa, com ara SO2, és ben possible. 
Remenant amb insistència trobo quelcom de paper (T2N).
I ara ja s’expressen les coses per les quals ens havíem desplaçat: pa i, sobre tot, galeta Maria.
Altre cop podem descriure un to nebulós dolçant que resulta força agradable després de l’inici traumàtic que hem tingut d’aquesta segona ronda.
Aquest to ve una mica compensat per una nota cítrica, lleugera i refrescant. No puc precisar de quin cítric es tracta.
Finalment, cal mencionar notes de fons, també boiroses, d’herba i de flor blanca sense definir. I també, per la complexitat, quelcom de pebre i potser també, perdut allà a dins, fusta/terra.
Ara mateix, no podem dir res d’acetaldehid.

Boca 2

Efervescència fina i vivaç.
Cos més aviat menut però no aigualit.
Textura vellutada. Malgrat això, es pot notar quelcom lleugerament astringent. Això queda en part compensat per una notable nota dolça que sembla, a més, ser qui posa la textura al conjunt.
Aromes de mel i de galeta Maria.
L’amargor és tan lenta que no ens adonem de quan comença. Un cop arribada, trobem que inclou notes metàl·liques i un pèl punyents. L’aspecte balsàmic s’expressa molt a la llarga i de forma especialment tímida.
Amb el temps, el conjunt va adoptant certa consistència, sobre tot en boca.
L’alcohol no es nota en absolut.
No es tracta d’una cervesa prevista per ser aromàticament interessant, ni complexa. No sembla que sigui el joc que ens proposa. 

Impressions generals

Molt fàcil de beure i de pair. Passa molt bé la set malgrat el to lleugerament secant del final.
No es tracta d’una cervesa complexa ni tan sols és el que es pretén. Aquest no és el seu joc.
Aromàticament està molt decantada cap al malt. En canvi, en boca, provoca una interessant combinació tàctil entre el dolcet que constitueix la base de la textura, i l’amargor que, al final, i sobre tot en el regust, acaba formant una bona compensació, lleugerament punxeguda, això si.
Podem dir que aquesta cervesa és molt més interessant en boca que no pas en nas.
Inicialment, es tracta d’una cervesa bastant discreta d’impacte general. A la llarga adquireix una mica de contundència,sobre tot de part del malt, sense arribar, però, ni a atansar-se a cap mena d’extrem.
El final és mig dolçant, l’amargor fluixa,punyent i molt persistent. No acabo de trobar cap efecte balsàmic.
Aquesta cervesa ofereix, a la llarga, un retorn dolç i picant.

Nota 1

Actien significa exactament accions. I aquestes són uns certificats de participació en el capital d'una societat que cotitza en borsa. Alemanya veiem com la majoria de broueries són privades (Privat Brauerei) mentre que d’altres, en algun moment de la seva història, s’han constituït en societats que van passar a cotitzar a la borsa, són les Actien Brauerei com la DAB. També podreu trobar Aktien Brauerei o, tot junt, Actienbrauerei o encara Aktienbrauerei.

https://de.wikipedia.org/wiki/Aktienbrauerei

El terme Aktienbrauerei (abans Actien-Brauerei) es refereix a una fàbrica de cervesa propietat de diversos propietaris amb un capital limitat proporcional (acció).
Tal com es va introduir a la indústria minera en segles anteriors, sobre tot en el segle XIX, aquest va ser el nom que es va donar a aquestes broueries per accions.
A Alemanya, les accions només es cotitzen des de 1843. Però les accions de les empreses ja estaven en circulació tres segles abans. El bressol de la idea i de l’ús de les accions a Alemanya va ser la mineria.
Les broueries «per accions» es distingien de les tradicionals associacions burgeses de broueries o de les broueries comunals en que normalment estaven lligades a la propietat d'una casa de la ciutat on es trobaven, i a les broueries senyorials.
Les broueries "per accions" podien ser de nova fundació o el resultat de la conversió de broueries existents.

Nota 2

Algunes paraules d'aquest article no figuren en el diccionari. Ho sé perfectament. El corrector integrat en el programa d’escriptura ja me n'avisa amb tossuda persistència. Però he arribat al punt que necessito unes paraules que no he vist que existissin en cap diccionari de Català i he decidit tirar pel dret inventant-me-les. Sempre dins del límit de la comprensibilitat. Els que conceben la llengua com un còrpus momificat ja em poden començar a tirar pedres si els abelleix. M’és sobiranament indiferent

Nota 3

Sobre les cerveses "Export" a Alemanya, podeu consultar aquest article:

Annex

BJCP 05C Cervesa Alemanya Export Clara 

(German Helles Exportbier)

Impressió general:

Cervesa de baixa fermentació (BF) alemanya, suau i de color pàl·lid, ben equilibrada una mica més forta que la mitjana de les cerveses, amb un cos moderat i un caràcter suau, aromàtic del llúpol i de malt.

Aromes

Aromes de llúpols entre baixes i mitjanes, típicament de caràcter floral, especiat o herbós. Aromes moderades de malt i de gra dolç. Perfil de fermentació net. Pot presentar una nota sulfurosa al començament que posteriorment es dissipa. No es considera un defecte així com tampoc ho és trobar unes notes lleus de fons de DMS.

Aspecte

Color daurat clar fins a intens. Cap d’escuma blanc i persistent.

Aromes en boca

Ni el malt amb tocs dolços i de gra, ni els llúpols florals, especiats o herbosos dominen però ambdós es troben en un bon equilibri, amb un toc de dolçor del malt que produeix una cervesa suau, vivaç i refrescant. L'equilibri perdura en el final i l'amargor del llúpol s'allarga fins a la persistència (tot i que alguns exemplars acaben lleugerament dolços). Caràcter net de la fermentació. Algun caràcter mineral pot aparèixer a causa de l'aigua tot i que no sol arribar-nos com un caràcter exageradament mineral.

Còrpora

Cos mitjà, carbonatació mitjana. Suau, però vivaç.

Comentaris

De vegades s’anomena Dortmunder o Dortmunder Export [NDT: o Dort]. Elaborada a una densitat inicial lleugerament superior a les altres cerveses de baixa fermentació clares. Això li confereix un cos ferm de malt i una subjacent «maltositat» que complementa l’amargor del llúpol que ve accentuada pels sulfats de l'aigua. El terme «Export» és descriptor de la graduació de la cervesa segons la tradició elaboradora Alemanya i no és estrictament sinònim de l’estil «Dortmunder» de manera que cerveses originaries d’altres ciutats o regions poden elaborar-se amb la graduació Export i ser etiquetar com a tals (fins i tot si no són exportades).

Història

L'estil «Dortmund» va sorgir a la regió industrial de Dortmund a la dècada de 1870 com a resposta a les cerveses d’estil pàl·lid/pilsner i va esdevenir un estil popular desprès de la Segona Guerra Mundial. Però va caure en desús a la dècada del 1970. Altres cerveses del tipus Export van sorgir independentment i s'elaboraren en versions una mica més fortes que les cerveses prèviament existents. L’estil modern Alemany s’elabora amb una DI de 12-13ºP (1,048-1,052).

Ingredients característics

Aigua mineral amb nivells alts de sulfats, carbonats i clorurs. Llúpols nobles Alemanys o Txecs. Malt Pils. Llevat de baixa fermentació alemany. Les versions comercials més noves poden contenir adjunts i extracte de llúpol.

Comparació estilística

Menys llúpols d'acabat i més cos que una Pils (3B) però més amarga que una Helles (4A).

Dades tècniques

DI: 1,048 – 1,056
DF: 1,010 – 1,015
IBUs: 20 – 30
EBC: 8 – 14 (4 – 7 SRM)
Alc.: 4,8 – 6,0%Vol.

Exemples comercial

DAB Original, Dortmunder Kronen, Dortmunder Union Export, Flensburger Gold, Gordon Biersch Golden Export, Great Lakes Dortmunder Gold

Etiquetes

Graduació_estàndard, color_clar, baixa_fermentació, BF, maduració_fred, Europa_central, estil_tradicional, família_BF_clares, equilibrada.

Traducció

Jesús Sarabia

Nota final

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional de Creative Commons  
 
Aquells que voleu fer servir aquest article, copiar-lo, traduir-lo, o fer veure que us heu llegit totes les fonts 😉, ho podeu fer. L'accés a aquest blog és completament lliure. I essent que el seu objectiu és la difusió de la cultura de la cervesa, podeu copiar i afusellar com us doni la santíssima gana. Cap problema.
NOMÉS HEU DE TENIR L'HONESTEDAT DE CITAR TOTES LES VOSTRES FONTS, INCLOENT-HI AQUESTA, ENCARA QUE US FACI RÀBIA QUE ESTIGUI ESCRITA EN CATALÀ. TAMPOC COSTA TANT SER UNA MICA HONEST!
PER ENDAVANT, MERCI.

Albert Barrachina Robert
Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa a la Facultat d'Enologia de la URV
Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa al curs de cervesa artesana de la Universitat d'Alacant.
Membre de l'equip d'Art Cervesers.

Premi Steve Huxley 2020

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada