18 de juny 2023

BJCP - 04A - Munic Helles

 04A Munic Helles

Impressió general:

Una cervesa BF alemanya, de color daurat, maltosa i neta amb una fina aroma en boca dolça de gra i de malt així com un final suau i sec. El llúpol subtil amb aromes especiats, florals o herbosos i l'amargor continguda ajuden a mantenir l'equilibri decantat cap al malt, però no dolç, cosa que ajuda a fer d’aquesta cervesa una beguda refrescant de consum ordinari.

Aromes

Aroma moderada dolça de malt i de gra. Aroma baixa a moderadament baixa de llúpol especiat, floral o herbós. Tot i que una aroma neta és el més desitjable, una nota de rerefons molt baixa de DMS no és un error. Perfil de fermentació net i agradable amb el malt dominant l’equilibri. Els exemples més frescos tindran més aroma dolç del malt.

Aspecte

De color de groc mitjà a daurat pàl·lid. Transparent. Cap d’escuma blanc, cremós i persistent.

Aromes en boca

Inici moderadament maltós amb una dolçor tot just suggerida, sabor moderat del malt dolç i de gra amb una impressió suau i rodona al paladar, suportada per una amargor del llúpol de baixa a mig-baixa. El final és sec i suau, no pas vivaç ni incisiu. Sabor del llúpol especiat, floral i herbós de baix a moderadament baix. El malt domina el llúpol al paladar, en el final i al regust, però el llúpol ha de ser notable. No hi hauria d’haver cap dolçor residual, simplement la impressió de presència de malt amb amargor continguda. Els exemplars molt frescos poden semblar més dolços a causa del caràcter fresc i ric del malt que pot anar desapareixent amb el temps. Perfil de fermentació neta.

Còrpora

Cos mitjà. Carbonatació mitjana. Suau, amb un bon caràcter de maduració en fred.

Comentaris

Un exemplar totalment atenuat que posa en evidència les qualitats del malt Pils. La Helles és una cervesa amb l’accent decantat cap al malt que no és excessivament dolça però sí enfocada al sabor del malt amb una capa de fons d’amargor del llúpol com a suport. Els exemples d’exportació poden perdre ràpidament una mica d’aquest ric caràcter de malt que sovint pot suggerir dolçor. Les Helles a Munic tendeixen a ser més lleugeres en tots els aspectes que les de fora de la ciutat, que poden ser més assertives, amb més cos, aromes en boca i caràcter del llúpol.

Història

Creada a Munic per la broueria Spaten en 1894 per competir amb les cerveses pàl·lides tipus Pils. Actualment, és l’estil més popular al sud d’Alemanya.

Ingredients característics

Malt Pils continental, varietats de llúpols tradicionals alemanys del tipus Zatec (Saaz), llevat de BF alemany net.

Comparació estilística

Similar en l'equilibri del malt i l’amargor a una Munich Dunkel (8A) però amb menys dolçor maltosa natural i més pàl·lida que fosca. Amb més cos i presència del malt que una Pils Alemanya (German Pils-5D) però amb menys caràcter del llúpol. Perfil del malt similar a una Export alemanya (German Exportbier-5C), però amb menys llúpol en l'equilibri.

Dades tècniques

DI: 1,044– 1,048
DF: 1,006 – 1,012
IBUs: 16 – 22
EBC: 6–10 (SRM: 3–5)
Alc.: 4,7 – 5,4%Vol.

Exemples comercials

Augustiner Lagerbier Hell, Bürgerbräu Wolznacher Hell Naturtrüb, Hacker-Pschorr Münchner Gold, Löwenbraü Original, Paulaner Premium Lager, Spaten Premium Lager, Weihenstephaner Original.

Etiquetes

Graduació_alcohòlica_normal, color_pàl·lid, baixa_fermentació, madurada_en_fred, Europa_central, estil_tradicional, Cerveses_BF_pàl·lides, maltosa.

Traducció

Marc Corominas

Nota final

Llicència de Creative Commons
Aquest text és una traducció al Català dels originals que són propietat del BJCP. El BJCP difon la Guia dels estils de franc. Per tant, nosaltres en difonem la traducció de franc. Dit això, les traduccions tenen autor. S'ha especificat a cada article.
PER TANT:
NO SERIA CORRECTE QUE US APROPIÉSSIU DE LA FEINA D'ALTRI. COM SEMPRE, ÉS MOLT FÀCIL: NOMÉS CAL CITAR ELS AUTORS ORIGINALS I ELS DE LES TRADUCCIONS. MOLT FÀCIL.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada