18 de juny 2023

BJCP - 03D - Cervesa BF txeca fosca - Czech Dark Lager

03D Cervesa BF txeca fosca (Czech Dark Lager)

Impressió general:

Una cervesa BF txeca rica, maltosa i fosca amb un caràcter torrefacte que pot variar entre gairebé absent a bastant prominent. El caràcter de malt té un perfil aromàtic interessant i complex mentre que diverses intensitats de llupolització permeten un espai per a possibles interpretacions.

Aromes

Aspecte del malt entre mitjà i mig-alt, ric, profund, a vegades dolç amb qualitats opcionals com ara crosta de pa, torrades, nous, cola (Nota 1), fruites fosques o caramel. Els caràcters del malt torrefacte com la xocolata o el cafè ensucrat poden variar entre moderades i res, però no haurien mai de sobreposar-se al caràcter dels malts de base. Diacetil baix. Pot haver-hi també èsters de fruites (pruna negra, baies).

Aspecte

Coure fosc fins a gairebé negre sovint amb tints rojos o robí. Transparència entre clara i brillant. Gran cap d'escuma, persistent i de color blanc trencat a colrat.
Aromes en boca
Complexitat dominant i profunda de malts, d'intensitat entre mitjana i mig-alta, amb típicament rics productes de la reacció de Maillard i una lleugera dolçor residual del malt. També es poden trobar aromes de malt com ara caramel, torrades, nous, regalèssia, fruites fosques dessecades, xocolata i cafè amb aromes torrefactes de molt baixes a moderades. L'aroma especiat del llúpol pot ser entre moderadament baix i nul. L'amargor del llúpol pot ser moderada a mig-baixa però hauria de ser perceptible. L'equilibri pot anar des del domini del perfil del malt a un equilibri relatiu o fins a un suau predomini del llúpol. Diacetil entre baix i moderat. Es poden trobar lleugers èsters de pruna negra o de baies.

Còrpora

Cos entre mitjà i mig-ple, considerable sense ser pesat ni embafador. Textura moderadament cremosa, flonja. Carbonatació entre moderada i baixa. Pot oferir una lleugera escalfor de l'alcohol en les versions més fortes.

Comentaris

Aquest estil és una combinació dels estils txecs tmavý ležák [cervesa BF fosca] (11–12.9°P) i tmavé speciální pivo [cervesa fosca especial] (13–14.9°P). Els exemples més moderns són més secs i presenten una amargor més alta mentre que les versions tradicionals tenen els IBU en una forquilla entre 18 i 20 i amb un equilibri més endolcit.

Història

La broueria U Fleků està en actiu a Praga de 1499 ençà. Moltes petites broueries noves estan brouant aquest estil.

Ingredients característics

El més comú són malts Pils i Caramel foscos amb malts torrefactes rebaixats d'amargor (debittered) però també són apropiades addicions de malts Munic i Viena. Aigües de baixa mineralització. Llúpols del tipus Zatec/Saaz. Llevats txecs de BF. Qualsevol èster afruitat no procedeix de la fermentació sinó del malt.

Comparació estilística

Aquesta cervesa és l'equivalent txec de les cerveses fosques de BF entre la Munic Dunkel (08A) i la Schwarzbier (08B) però típicament amb una més gran riquesa de malt i de llúpol (Aroma, sabor i/o amargor).

Dades tècniques

DI: 1,024– 1,060
DF: 1,013 – 1,017
IBUs: 18 – 34
EBC: 28–70 (SRM: 14–35)
Alc.: 4,4 – 5,8%Vol.

Exemples comercials

Bohemian Brewery Cherny Bock 4%, Budweiser Budvar B:Dark tmavý ležák, Devils Backbone Morana, Kout na Šumavě Koutský tmavý speciál 14°, Notch Černé Pivo, Pivovar Březnice Herold, U Fleků Flekovský tmavý 13° ležák

Etiquetes

Graduació_estàndard, color_fosc, baixa_fermentació, maduració_en_fred, Europa_central, estil_tradicional, família_BF_fosques, equilibrat.

Traducció

Albert Barrachina Robert 

Notes

Nota 1:

NDT: Imaginem que es tracta de la cèlebre beguda gasificada 

Nota final

Llicència de Creative Commons
Aquest text és una traducció al Català dels originals que són propietat del BJCP. El BJCP difon la Guia dels estils de franc. Per tant, nosaltres en difonem la traducció de franc. Dit això, les traduccions tenen autor. S'ha especificat a cada article.
PER TANT:
NO SERIA CORRECTE QUE US APROPIÉSSIU DE LA FEINA D'ALTRI. COM SEMPRE, ÉS MOLT FÀCIL: NOMÉS CAL CITAR ELS AUTORS ORIGINALS I ELS DE LES TRADUCCIONS. MOLT FÀCIL.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada