18 de juny 2023

BJCP - 03C - Cervesa BF txeca ambre - Czech Amber Lager

 03C Cervesa BF txeca ambre (Czech Amber Lager)

Impressió general:

Cervesa txeca dominada pel malt, de baixa fermentació, de color ambre amb caràcter de llúpol que pot variar de baix a bastant significatiu. Els sabors del malt poden variar una mica, donant lloc a diferents tipus d'interpretacions que van des de la més seca, amb aroma de pa, pa de pessic lleuger, fins a tirant a dolç i quelcom de caramel.

Aromes

D'intensitat moderada, rica aroma de malt que pot donar tant pa i productes derivats de les reaccions de Maillard com lleuger caramel semblant a una llaminadura. El caràcter de llúpol especiat, floral o herbós pot ser de moderat a inexistent. Caràcter net de la baixa fermentació, tot i que pot haver-hi èsters afruitats (fruita de pinyol o baies). El diacetil és opcional i pot variar de baix a res.

Aspecte

D'ambre intens a coure. Transparència de clara a brillant. Gran cap d'escuma de color blanc trencat i persistent.

Aromes en boca

Domina el sabor complex de malt (de mitjà a mig-alt) tot i que la seva naturalesa pot variar de seca i amb domini dels productes de les reaccions de Maillard, a caramel i quasi dolça. Alguns exemplars tenen un caràcter de malt com de llaminadura o de galeta salada (Cracker) Graham. Sabor de llúpol especiat de baix a moderat. Amargor del llúpol prominent, però neta i que promou un final equilibrat. Èsters de pruna subtil o baies opcionals. Diacetil baix opcional. Sense sabor de malt torrefacte. El final pot variar de sec i amb caràcter del llúpol, a relativament dolç.

Còrpora

Cos de mig ple a mitjà. Suau i rodona, sovint amb una cremositat amable. Carbonatació de moderada a baixa.

Comentaris

El nom xec de l'estil és polotmavé pivo, que es tradueix com a cervesa mig fosca. L'estil és la combinació dels estils txec polotmavy lezak [BF semi-fosca] (11-12,9ºP) i polotmavé speciálni pivo [semi-fosca especial] (13-14,9ºP).

Història

Cervesa de baixa fermentació estil Viena que s'ha continuat brouant a la República Txeca. Hi ha un ressorgiment de noves petites broueries que han augmentat la quantitat d'exemplars d'aquest estil.

Ingredients característics

Malts Pils i Caramel, però també es poden fer servir malts Viena i Munic. Aigua baixa en contingut mineral, llúpols estil Zatec/Saaz, llevat de baixa fermentació txec.

Comparació estilística

Pot ser similar a una Viena (7A) de baixa fermentació, però amb el caràcter del llúpol Zatec/Saaz; també s'apropa a una Bitter anglesa (11A o 11B) però bastant més rica i amb més caràcter intens de caramel. Les versions de les grans broueries són generalment similars a la Czech Premium Pale Lager (cervesa BF pàl·lida txeca-3B) amb sabors de malts lleugerament més foscos i menys llúpol, mentre que les broueries més petites sovint fan versions amb un caràcter de llúpol més considerable, complexitat del malt, o dolçor residual.

Dades tècniques

DI: 1,044 – 1,060
DF: 1,013 – 1,017
IBUs: 20 – 35
EBC: 20–32 (SRM: 10–16)
Alc.: 4,2 – 5,8%Vol.

Exemples comercials

Bernard Jantarový ležák, Pivovar Vysoký Chlumec Démon, Primátor polotmavý 13°, Strakonický Dudák Klostermann polotmavý ležák 13°

Etiquetes

Graduació_estàndard, color_ambre, baixa_fermentació, maduració_en_fred, Europa_central, estil_tradicional, cervesa_BF_ambre, equilibrada

Traducció

Helena Perez Torrecilla

Nota final

Llicència de Creative Commons
Aquest text és una traducció al Català dels originals que són propietat del BJCP. El BJCP difon la Guia dels estils de franc. Per tant, nosaltres en difonem la traducció de franc. Dit això, les traduccions tenen autor. S'ha especificat a cada article.
PER TANT:
NO SERIA CORRECTE QUE US APROPIÉSSIU DE LA FEINA D'ALTRI. COM SEMPRE, ÉS MOLT FÀCIL: NOMÉS CAL CITAR ELS AUTORS ORIGINALS I ELS DE LES TRADUCCIONS. MOLT FÀCIL.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada