03C Cervesa BF txeca ambre (Czech Amber Lager)
Impressió general:
Cervesa txeca dominada pel malt, de baixa fermentació, de color ambre amb caràcter de llúpol que pot variar de baix a bastant significatiu. Els sabors del malt poden variar una mica, donant lloc a diferents tipus d'interpretacions que van des de la més seca, amb aroma de pa, pa de pessic lleuger, fins a tirant a dolç i quelcom de caramel.
Aromes
D'intensitat moderada, rica aroma de malt que pot donar tant pa i productes derivats de les reaccions de Maillard com lleuger caramel semblant a una llaminadura. El caràcter de llúpol especiat, floral o herbós pot ser de moderat a inexistent. Caràcter net de la baixa fermentació, tot i que pot haver-hi èsters afruitats (fruita de pinyol o baies). El diacetil és opcional i pot variar de baix a res.
Aspecte
D'ambre intens a coure. Transparència de clara a brillant. Gran cap d'escuma de color blanc trencat i persistent.
Aromes en boca
Domina el sabor complex de malt (de mitjà a mig-alt) tot i que la seva naturalesa pot variar de seca i amb domini dels productes de les reaccions de Maillard, a caramel i quasi dolça. Alguns exemplars tenen un caràcter de malt com de llaminadura o de galeta salada (Cracker) Graham. Sabor de llúpol especiat de baix a moderat. Amargor del llúpol prominent, però neta i que promou un final equilibrat. Èsters de pruna subtil o baies opcionals. Diacetil baix opcional. Sense sabor de malt torrefacte. El final pot variar de sec i amb caràcter del llúpol, a relativament dolç.
Còrpora
Cos de mig ple a mitjà. Suau i rodona, sovint amb una cremositat amable. Carbonatació de moderada a baixa.
Comentaris
El nom xec de l'estil és polotmavé pivo, que es tradueix com a cervesa mig fosca. L'estil és la combinació dels estils txec polotmavy lezak [BF semi-fosca] (11-12,9ºP) i polotmavé speciálni pivo [semi-fosca especial] (13-14,9ºP).
Història
Cervesa de baixa fermentació estil Viena que s'ha continuat brouant a la República Txeca. Hi ha un ressorgiment de noves petites broueries que han augmentat la quantitat d'exemplars d'aquest estil.
Ingredients característics
Malts Pils i Caramel, però també es poden fer servir malts Viena i Munic. Aigua baixa en contingut mineral, llúpols estil Zatec/Saaz, llevat de baixa fermentació txec.
Comparació estilística
Pot ser similar a una Viena (7A) de baixa fermentació, però amb el caràcter del llúpol Zatec/Saaz; també s'apropa a una Bitter anglesa (11A o 11B) però bastant més rica i amb més caràcter intens de caramel. Les versions de les grans broueries són generalment similars a la Czech Premium Pale Lager (cervesa BF pàl·lida txeca-3B) amb sabors de malts lleugerament més foscos i menys llúpol, mentre que les broueries més petites sovint fan versions amb un caràcter de llúpol més considerable, complexitat del malt, o dolçor residual.
Dades tècniques
DI: 1,044 – 1,060
DF: 1,013 – 1,017
IBUs: 20 – 35
EBC: 20–32 (SRM: 10–16)
Alc.: 4,2 – 5,8%Vol.
Exemples comercials
Bernard Jantarový ležák, Pivovar Vysoký Chlumec Démon, Primátor polotmavý 13°, Strakonický Dudák Klostermann polotmavý ležák 13°
Etiquetes
Graduació_estàndard, color_ambre, baixa_fermentació, maduració_en_fred, Europa_central, estil_tradicional, cervesa_BF_ambre, equilibrada
Traducció
Helena Perez Torrecilla
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada