03B Cervesa BF pàl·lida txeca premium [Czech Premium Pale Lager]
Impressió general
Cervesa txeca de BF rica, pàl·lida, amb caràcter, amb una considerable presència de malt i de llúpol i un final llarg i rodó. Complexa, ben equilibrada i refrescant. Els sabors del malt són complexes per una cervesa d'estil Pils, i l'amargor és forta, però neta i sense aspror, cosa que imparteix una impressió de rodonesa que augmenta la bevibilitat.
Aromes
Ric perfil de malt, amb aromes de pa, entre mitjà i mig-alt. "Bouquet" del llúpol especiat, floral o herbós, entre mig-baix i mig-alt. Tot i que l'equilibri entre malt i llúpol sol variar, les interaccions són riques i complexes. Una mica de diacetil és acceptable. També són acceptables unes notes molt baixes d'èsters afruitats, però ni l'un ni l'altre són preceptius.
Aspecte
Color daurat a daurat fort. Entre brillant i molt transparent. Cap d'escuma dens, persistent i cremós.
Aromes en boca
Ric aspecte de malt, complex amb notes de pa, tot plegat combinat amb un perfil del llúpol floral, especiat, amb una amargor pronunciada però rodona. El malt i les aromes de llúpol són entre mitjanes i mig-altes. El malt pot incloure lleugeres impressions de caramel. L'amargor és prominent però mai aspra. El final llarg es pot decantar cap als llúpols o cap als malts, però mai ha de quedar agressivament inclinat cap a cap costat. Diacetil entre lleuger i moderat acceptable. També es poden acceptar notes d'èsters afruitats derivats del llúpol. En cap dels dos casos és indispensable.
Còrpora
Cos mitjà. Carbonatació entre moderada i baixa.
Comentaris
Generalment, es tracta d'un grup de les pivo Plzeňského typu o cerveses de tipus Plzeň. Aquest estil és una combinació dels estils txecs světlý ležák pivo (nota 1) (11–12,9°P) i světlé speciální pivo (Nota 2) (13–14,9°P). A la República Txeca, només la Pilsen Urquell pot ser designada com a Pils, al marge de com aquest nom s'ha adoptat arreu del món. Les versions Kvasnicové ("cervesa de llevat") són populars a Txèquia i poden ser sotmeses al procés de Krausen amb most en fermentació o amb una dosi fresca de llevat després de la fermentació. Algunes vegades, aquestes cerveses són una mica tèrboles, amb un toc subtil de llevat i un caràcter de llúpol reforçat. Els exemplars moderns varien en la seva relació entre malt i llúpol i moltes no presenten un perfil de llúpol tan pronunciat com el de la Pilsner Urquell.
Història
Habitualment l'estil s'associa amb la Pilsner Urquell que va ser elaborada per primer cop en 1842 després de la construcció d'una nova broueria pels prohoms descontents amb el nivell qualitatiu de les cerveses de Plzeň. Es diu que el brouater bavarès Josef Groll va ser el primer en brouar-la.
Ingredients característics
Aigües toves, amb pocs sulfats i carbonats. Llúpols del tipus Zatec/Saaz. Malt txec. Llevats de BF txecs. L'aigua pobra en ions promou un perfil de llúpol distintiu, rodó i suau independentment de les quantitats addicionades. L'amargor d'alguns grans exemples comercials ha baixat en els darrers anys però no tant com en molts exemples contemporanis alemanys.
Comparació estilística
Més color, més riquesa de malt i més cos que una Pils alemanya, amb una impressió final més plena, més suau i més neta. Més forta que una Cervesa BF txeca pàl·lida (03A Czech Pale Lager)
Dades tècniques
DI: 1,044 – 1,060
DF: 1,013 – 1,017
IBUs: 30 – 45
EBC: 7–12 (SRM: 3,5–6)
Alc.: 4,2 – 5,8%Vol.
Exemples comercials
Bernard Sváteční ležák, Gambrinus Premium, Kout na Šumavě Koutská 12°, Pilsner Urquell, Pivovar Jihlava Ježek 11°, Primátor Premium, Únětická 12°
Etiquetes
Graduació_estàndard, color_pàl·lid, baixa_fermentació, maduració_en_fred, Europa_central, estil_tradicional, família_Pils, equilibrat, llupolada.
Traducció
Albert Barrachina Robert
Notes
Nota 1: NDT: cervesa de BF pàl·lidaNota 2: NDT: Cervesa de BF pàl·lida especial
Nota final
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada