18 de juny 2023

BJCP - 04B - Festbier-Oktoberfest

 04B Festbier/Oktoberfest

Impressió general:

Una cervesa BF alemanya suau i neta, amb un sabor maltós moderadament fort i un lleuger caràcter de llúpol. Combina hàbilment força i "bevibilitat", amb una impressió al paladar que invita a seguir bevent. Palesa elegants sabors de malt alemany sense ser massa dura o saciant (plena).

Aromes

Riquesa de malt moderada, amb èmfasi en les aromes torrades i de massa crua de pa. Impressió de dolçor. Llúpols florals, herbosos o especiats de baixos a moderadament-baixos. El malt no hauria de tenir una qualitat de torrat intens, caramel o galeta massa profunda. Caràcter net de baixa fermentació.

Aspecte

De color de groc profund a daurat profund, no hauria de tenir matisos de color ambre. Transparent, brillant. Escuma persistent de color blanc o blanc trencat. La majoria d’exemples comercials són mitjanament daurats en color.

Aromes en boca

Inicialment, sabor de malt de mitjà a mig-alt, amb una qualitat lleugerament torrada, amb massa de pa i una impressió de dolçor suau. Amargor de mig-baixa a mitjana. Cervesa definitivament decantada cap al malt. Ben atenuada i vivaç, però no seca. Sabor de llúpols florals, herbosos o especiats de baix a moderadament-baix. Caràcter net de baixa fermentació. El sabor és majoritàriament de malt Pils, però amb lleugers tocs torrats. L’amargor fa de suport, però tot i així, hauria de dominar un final saborós de malt.

Còrpora

Cos mitjà, amb una textura suau i més aviat cremosa. Carbonatació mitjana. La força de l’alcohol es pot percebre com una lleugera escalfor, si es percep.

Comentaris

Aquest estil representa la cervesa alemanya moderna servida a l’Oktoberfest (encara que no és un estil reservat per a l’Oktoberfest; es pot trobar en molts altres festivals), i alguns cops és anomenat Wiesn («el prat», nom local pel festival Oktoberfest). Nosaltres hem anomenat aquest estil Festbier des que, per regulacions europees i alemanyes «Oktoberfest» és una denominació protegida dedicada a cerveses produïdes per broueries situades dins dels límits de la ciutat de Munic, i destinades a ser venudes a l’Oktoberfest. Altres països no queden inclosos dins d'aquestes normes, així que algunes broueries artesanes dels Estats Units produeixen cerveses anomenades Oktoberfest, però basades en l’estil tradicional descrit en aquesta guia com a «Märzen».

Història

Des del 1990, la majoria de la cervesa servida a l’Oktoberfest de Munic ha sigut d’aquest estil. Les cerveses brouades específicament per ser exportades als Estats Units són encara de l’estil tradicional ambre, ja que són interpretacions produïdes específicament per als Estats Units. Paulaner va crear per primer cop la seva versió daurada a mitjans dels 1970s perquè van pensar que l’estil tradicional Oktoberfest omplia massa. Així doncs, van desenvolupar un estil més lleuger i bevible, però encara força maltós. L’actual tipus de cervesa servit a l’Oktoberfest és escollit per un comitè de la ciutat de Munic.

Ingredients característics

Majoria de malt Pils, però amb una mica de malts Viena o Munic per incrementar el caràcter maltós. Les diferències entre els exemples comercials són majoritàriament degudes als diferents malts i al llevat, però no són grans.

Comparació estilística

Menys intensa i menys torrada que una Märzen (6A). Més rica en cos que una Helles (4A), amb més sabor de llúpol i més alcohol. Menys rica en intensitat maltosa que una Maibock (o Helles Bock 5A). La complexitat del malt és similar a una Premium Pale Lager txeca (3B) d’alta densitat, tot i que sense tenir els llúpols associats.

Dades tècniques

DI: 1,054– 1,057
DF: 1,010 – 1,012
IBUs: 18 – 25
EBC: 8–14 (SRM: 4–7)
Alc.: 5,8 – 6,3%Vol.

Exemples comercials

Augustiner Oktoberfest, Hacker-Pschorr Superior Festbier, Hofbräu Festbier, Löwenbräu Oktoberfestbier, Paulaner Wiesn, Schönramer Gold, Weihenstephaner Festbier.

Etiquetes

Graduació_estàndard, color_pàl·lid, baixa_fermentació, Europa_central, estil_tradicional, cervesa_BF_ pàl·lida, maltosa.

Traducció

Marc Roig Casanovas

Nota final

Llicència de Creative Commons
Aquest text és una traducció al Català dels originals que són propietat del BJCP. El BJCP difon la Guia dels estils de franc. Per tant, nosaltres en difonem la traducció de franc. Dit això, les traduccions tenen autor. S'ha especificat a cada article.
PER TANT:
NO SERIA CORRECTE QUE US APROPIÉSSIU DE LA FEINA D'ALTRI. COM SEMPRE, ÉS MOLT FÀCIL: NOMÉS CAL CITAR ELS AUTORS ORIGINALS I ELS DE LES TRADUCCIONS. MOLT FÀCIL.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada