04C Bock clara [Helles Bock/Maibock]
Impressió general:
Cervesa BF alemanya relativament pàl·lida, forta i maltosa amb un agradable final atenuat que realça la «bevibilitat». El caràcter del llúpol és més present que en altres Bock.
Aromes
Aromes de moderades a fortes de malt i dolces del gra. Sovint presenta un aspecte torrat molt lleuger i productes de les reaccions de Maillard en poca quantitat. Aroma de llúpol de moderada/baixa a inexistent, sovint és especiada, herbosa o floral. Perfil de fermentació net. Els èsters afruitats han de ser de baixos a inexistents. És possible trobar una nota d'alcohol molt lleugera. Pot fer una olormolt lleugera de DMS.
Aspecte
Color de daurat fosc a ambre clar. Transparència brillant a clara. Cap d’escuma gran, blanc, cremós i persistent.
Aromes en boca
El sabor dolç de malt i de gra de moderat a moderadament fort és dominant amb alguna nota torrada i/o productes de les reaccions de Maillard que imparteixen un interès afegit. Sabor de caramel d'inexistent a baix. Es podrà trobar un lleuger gust de DMS. El sabor de llúpol (especiat, herbós, floral, de pebre) és entre inexistent i moderat. Perfil de fermentació net. Ben atenuada, gens embafadora amb un final moderadament sec que pot tenir gust dels malts i/o llúpols.
Còrpora
Cos mitjà. Carbonatació de moderada a moderadament alta. Malgrat l’augment de l’amargor del llúpol, aquest no ens farà sensació de duresa ni d’astringència sinó que ens deixarà una sensació suau i neta. Es pot donar una lleugera escalfor procedent de l’alcohol.
Comentaris
També coneguda com a Maibock malgrat que hi ha alguna disputa sobre si Helles ( «pàl·lida») Bock i Mai («Maig») Bock són sinònims. La majoria està d’acord en el fet que són idèntiques, malgrat que hi hagi gent que pensa que la Maibock és un tipus de cervesa «Fest» que s’apropa als límits superiors de llúpol i color dins l’estil. Qualsevol presència afruitada és deguda al malt Munic i d’altres malts especials, mai deguda a èsters del llevat o de la fermentació. Els baixos nivells de productes de les reaccions de Maillard són compensats pel llúpol.
Història
Estil bastant nou dins la família de les Bock. Les Maibock estan associades amb la primavera i amb el mes de Maig.
Ingredients característics
Malts base Pils i/o Viena amb una mica de malt Munic per afegir caràcter (però molt menys que en una Bock tradicional). Sense adjunts. Llúpols de la família del Zatec/Saaz. Llevat BF net. És típica la maceració en decocció malgrat que el temps de cocció és inferior que en una Dunkles Bock (6C) per evitar el desenvolupament de color.
Comparació estilística
Es pot pensar en aquesta cervesa com a una versió pàl·lida d'una Dunkles Bock (6C) o bé com una Helles (4A) feta amb la força d'una Bock (4C). Mentre que continua sent maltosa, aquesta cervesa té menys sabors rics dels malts foscos i pot ser més seca, llupolada i amarga que la Dunkles Bock (6C). Té més alcohol i un caràcter maltós més ric que una Festbier (4B).
Dades tècniques
DI: 1,064 – 1,072
DF: 1,011 – 1,018
IBUs: 23 – 35
EBC: 12–22 (6–11 SRM)
Alc.: 6,3 – 7,4%Vol.
Exemples comercials
Altenmünster Maibock, Ayinger Maibock, Capital Maibock, Blind Tiger Maibock, Einbecker Mai-Urbock, Hacker-Pschorr Hubertus Bock, Mahr’s Bock
Etiquetes
Alta_densitat, color_pàl·lid, baixa_fermentació, madurada_en_fred, Europa_central, Estil_tradicional, Família_Bock, Maltós
Traducció
Jesús Sarabia
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada