19 de juny 2023

BJCP - 05C - Cervesa Alemanya Export Clara - German Helles Exportbier

 05C Cervesa Alemanya Export Clara (German Helles Exportbier)

Impressió general:

Cervesa BF alemanya suau i de color pàl·lid, ben equilibrada una mica més forta que la mitjana de les cerveses, amb un cos moderat i un caràcter suau, aromàtic del llúpol i de malt.

Aromes

Aromes de llúpols entre baixes i mitjanes, típicament de caràcter floral, especiat o herbós. Aromes moderades de malt i de gra dolç. Perfil de fermentació net. Pot presentar una nota sulfurosa al començament que posteriorment es dissipa. No es considera un defecte així com tampoc ho és trobar unes notes lleus de fons de DMS.

Aspecte

Color daurat clar fins a intens. Cap d’escuma blanc i persistent.

Aromes en boca

Ni el malt amb tocs dolços i de gra, ni els llúpols florals, especiats o herbosos dominen però ambdós es troben en un bon equilibri, amb un toc de dolçor del malt que produeix una cervesa suau, vivaç i refrescant. L'equilibri perdura en el final i l'amargor del llúpol s'allarga fins a la persistència (tot i que alguns exemplars acaben lleugerament dolços). Caràcter net de la fermentació. Algun caràcter mineral pot aparèixer a causa de l'aigua tot i que no sol arribar-nos com un caràcter exageradament mineral.

Còrpora

Cos mitjà, carbonatació mitjana. Suau però vivaç.

Comentaris

De vegades s’anomena Dortmunder o Dortmunder Export [NDT: o Dort]. Elaborada a una densitat inicial lleugerament superior a les altres cerveses de baixa fermentació clares que li confereix un cos ferm de malt i una subjacent «maltositat» per complementar l’amargor del llúpol que ve accentuada pels sulfats. El terme «Export» és descriptor de la graduació de la cervesa segons la tradició elaboradora Alemanya i no és estrictament sinònim amb l’estil «Dortmunder» doncs cerveses originàries d’altres ciutats o regions poden elaborar-se amb la graduació Export i etiquetar-les com a tal (fins i tot si no són exportades).

Història

L'estil «Dortmund» va sorgir a la regió industrial de Dortmund a la dècada de 1870 com a resposta a les cerveses d’estil pàl·lid-pilsner i va esdevenir un estil popular després de la Segona Guerra Mundial. Però va caure en desús a la dècada del 1970. Altres cerveses del tipus Export van sorgir independentment i s'elaboraren en versions una mica més fortes que les cerveses prèviament existents. L’estil modern Alemany s’elabora amb una DI de 12-13ºP (1,048-1,052).

Ingredients característics

Aigua mineral amb nivells alts de sulfats, carbonats i clorurs. Llúpols nobles Alemanys o Txecs. Malt Pils. Llevat de baixa fermentació alemany. Les versions comercials més noves poden contenir adjunts i extracte de llúpol.

Comparació estilística

Menys llúpols d'acabat i més cos que una Pils (3B) però més amarga que una Helles (4A).

Dades tècniques

DI: 1,048 – 1,056
DF: 1,010 – 1,015
IBUs: 20 – 30
EBC: 8–14 (4–7 SRM)
Alc.: 4,8 – 6,0%Vol.

Exemples comercials

DAB Original, Dortmunder Kronen, Dortmunder Union Export, Flensburger Gold, Gordon Biersch Golden Export, Great Lakes Dortmunder Gold

Etiquetes

Graduació_estàndard, color_clar, baixa_fermentació, BF, maduració_fred, Europa_central, estil_tradicional, família_BF_clares, equilibrada.

Traducció

Jesús Sarabia

Nota final

Llicència de Creative Commons
Aquest text és una traducció al Català dels originals que són propietat del BJCP. El BJCP difon la Guia dels estils de franc. Per tant, nosaltres en difonem la traducció de franc. Dit això, les traduccions tenen autor. S'ha especificat a cada article.
PER TANT:
NO SERIA CORRECTE QUE US APROPIÉSSIU DE LA FEINA D'ALTRI. COM SEMPRE, ÉS MOLT FÀCIL: NOMÉS CAL CITAR ELS AUTORS ORIGINALS I ELS DE LES TRADUCCIONS. MOLT FÀCIL.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada