19 de juny 2023

BJCP - 05B - Kölsch

 05B Kölsch

Impressió general:

Una cervesa neta, vivaç i delicadament equilibrada, habitualment amb un caràcter afruitat i de llúpol molt subtils. El seu lleuger caràcter de malt porta a un final agradable, ben atenuat i refrescant. La frescor marca una gran diferència en aquesta cervesa, ja que el seu caràcter delicat es pot esvair amb el temps. Es caracteritza per presentar una transparència brillant.

Aromes

Aroma de malt entre baixa i nul·la, amb caràcter de dolçor del gra. És acceptable una agradable i subtil aroma de fruita a causa de la fermentació (poma, cirera o pera), però no sempre hi és. Aromes fluixes florals, especiades o herbàcies, relacionades amb el llúpol són opcionals, però no es troben fora de l’estil. Alguns llevats poden donar un lleuger toc vinós o sulfurós (aquesta característica és opcional, però no és un defecte). En resum, la intensitat de les aromes és bastant subtil però generalment equilibrada, neta i fresca.

Aspecte

Daurat de molt pàl·lid a daurat clar. Molt transparent (les versions comercials més autèntiques es filtren per obtenir una transparència brillant). Presenta un cap d’escuma delicat de color blanc que no sol ser gaire persistent.

Aromes en boca

Paladar suau i rodó amb un equilibri delicat entre els aspectes suaus però ben atenuats del malt, la dolçor afruitada gairebé imperceptible del perfil del ferment, i una amargor entre mitjana i mitjanament baixa que comporta una delicada sequedat lleugerament incisiva al final (però sense aspror en el regust). L’aroma en boca del malt té tendència a tenir un toc de dolçor de gra, possiblement amb una subtil qualitat de pa o mel. Les aromes del llúpol són variables, i la seva intensitat pot ser entre baixa a moderadament alta; en la majoria dels casos es troben entre mitjanament baixes a mitjanes i presenten un caràcter floral, especiat o herbós. Pot presentar una impressió de dolçor de malt al principi, però no és de precepte. No es detecta dolçor residual. Pot presentar un lleuger accent vinós, mineral o sulfurós que accentua la sequedat i l’equilibri d’aromes. Un lleuger gust de blat és poc comú, però no un defecte. Altrament, és una cervesa molt neta.

Còrpora

Cos entre mitjanament baix i mitjà (la majoria, mitjanament baixes). Carbonatació entre mitjana i mitjanament alta. Suau, generalment vivaç i ben atenuada.

Comentaris

Caracteritzada a Alemanya per ser una cervesa d’alta fermentació que ha sofert un període de guarda en fred o «lagerung». A Colònia, cada broueria elabora una cervesa de diferent caràcter interpretant la Kölsch Konvention de forma lleugerament diferent. Es pot permetre un cert marge de variació dins de l’estil quan és avaluat. Les versions més seques poden oferir la sensació de més llúpol o de ser més amargues que el que poden suggerir els IBU especificats. A causa del seu delicat perfil d’aromes, les Kölsch tendeixen a tenir un temps de vida curt; els exemplars vells i les importacions presenten fàcilment algun defecte d’oxidació. A Colònia se serveix en un got alt i estret de 200 ml anomenat «Stange» (NDT: Pronunciació [ˈʃtaŋə])

Història

Colònia, a Alemanya (Köln) té la tradició d’elaborar cerveses d’alta fermentació des de l’edat mitjana, però va desenvolupar la cervesa coneguda com a Kölsch a finals del segle XIX com a resposta a la popularització de les cerveses de BF pàl·lides. Kölsch és una denominació protegida per la “Kölsch Konvention” (1986), i està restringida a la vintena de broueries que hi ha a Colònia. La ”Konvention” simplement defineix aquesta cervesa com a una «Vollbier lleugera, altament atenuada, amb el caràcter del llúpol accentuat, clara i d’alta fermentació».

Ingredients característics

Llúpols alemanys tradicionals (Hallertau, Tettnang, Spalt o Hersbrucker). Malts Pale o Pils alemanys. Llevat Ale que deixi un perfil net i amb bona atenuació. Es pot utilitzar fins a un 20% de malt de blat, però és bastant estrany en les versions autèntiques. La pràctica comercial habitual és fermentar-la a temperatures altes, condicionar en fred per un període curt i servir la cervesa jove.

Comparació estilística

Per a un avaluador no experimentat, es pot confondre fàcilment amb una Ale Cremosa (Cream Ale 01C) o amb una Pils (03B) subtil.

Dades tècniques

DI: 1,044 – 1,050
DF: 1,007 – 1,011
IBUs: 18 – 30
EBC: 7–10 (3,5–5 SRM)
Alc.: 4,4 – 5,2%Vol.

Exemples comercials

Früh Kölsch, Gaffel Kölsch, Mühlen Kölsch, Reissdorf Kölsch, Sion Kölsch, Sünner Kölsch.

Etiquetes

Graduació-estàndard, color-pàl·lid, alta-fermentació, madurada-en-fred

Traducció

Jordi de Mier, Marc Corominas

Nota final

Llicència de Creative Commons
Aquest text és una traducció al Català dels originals que són propietat del BJCP. El BJCP difon la Guia dels estils de franc. Per tant, nosaltres en difonem la traducció de franc. Dit això, les traduccions tenen autor. S'ha especificat a cada article.
PER TANT:
NO SERIA CORRECTE QUE US APROPIÉSSIU DE LA FEINA D'ALTRI. COM SEMPRE, ÉS MOLT FÀCIL: NOMÉS CAL CITAR ELS AUTORS ORIGINALS I ELS DE LES TRADUCCIONS. MOLT FÀCIL.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada