03 de novembre 2009

Degustació: Guia per estils-010-Sèrie escocesa: Light 60, Heavy 70, Export 80,Strong 90, Strong scotch Wee Heavy

Scottish Ales :Light-60

Les Ales escoceses són versions més maltoses de les Old/strong bitter angleses. Solen ser més fosques i el llúpol és característicament lleugerament fumat.
  • Olor:
Evidència del malt, alguns exemples solen tenir discrets aromes de llúpol. Fruitat entre poc i res. Lleuger toc de fumat o de torrat característic sovint present. Pot presentar rastres de diacetil.
  • Aspecte:
Entre ambre i marró fosc. Els exemples de barril solen tenir un cap d’escuma força romanent i cremós
  • Gust:
Domina el malt, amb alguns èsters subordinats i just prou amargor de llúpol per evitar que la cervesa sigui massa dolça. Molt lleuger toc de torrat. Algun cop, presenta un toc de xocolata. També pot presentar caràcter de caramel degut al malt Crystal mitjà. Pot presentar diacetil.
Corpòrea:
Cremós, baixa carbonatació. Cos mitjà.
  • Impressió general:
Netament malt, amb algun toc de fumat i algun èster.
  • Nota històrica:
Interpretacions recents d’aquest estil l’han acostat a la Bitter anglesa en matèria d’amargor, equilibri, atenuació, èsters i llupolització. Aquesta guia no té en compte aquests canvis. En cas de fer-ho, inclouria aquest estil en la família de les Bitter. Tradicionalment, aquestes cerveses se servien per mitjà de bombes que impulsaven aire dins de la bóta forçant així la sortida de la cervesa. Aquests sistemes s’anomenaven "TALL FONTS". La paraula "light" que defineix aquest estil es refereix més a la densitat original que al color (light = clar = lleuger)
  • Comentaris:
Tot i que és similar a la bitter anglesa en termes de densitats, l’equilibri d’aromes cau marcadament cap al de malt. Una llarga i tranquil•la fermentació condueix a un caràcter net de malt (que pot incloure alguna aroma de torba o de fum). El caràcter fumat pot procedir del ferment tant com a un malt fumat o fornejat amb torba. Els exemplars més descaradament fumats haurien d’entrar en la família de les ALE fumades.
  • Ingredients:
Malts escocesos o anglesos amb petites proporcions d’ordi torrat, "crystal" o "xocolata". Llúpols anglesos. Ferments amb poca atenuació.
  • Fitxa tècnica: Valors mitjans extrets de diverses llistes.
D.I.=1030-1035 g/l=7,5-8,75ºP
D.F.=1010-1013 g/l=2,5-3,25ºP
A.V.%=2,75-3,4%
EBU=9-15
EBC=37-89
  • Exemples comercials:
Belhaven 60; Caledonian 60; MacLay 60; Highland Dark Light (HDL):

Scottish Ales
: Heavy 70
  • Olor:
Evidència del malt, alguns exemples solen tenir discrets aromes de llúpol. Fruitat entre poc i res. Lleuger toc de fumat o de torrat característic sovint present. Pot presentar rastres de diacetil.
  • Aspecte:
Entre ambre i marró fosc. Els exemples de barril solen tenir un cap d’escuma força romanent i cremós
  • Gust:
Domina el malt, amb alguns èsters subordinats i just prou amargor de llúpol per evitar que la cervesa sigui massa dolça. Molt lleuger toc de torrat. Algun cop, presenta un toc de xocolata. També pot presentar caràcter de caramel degut al malt Crystal mitjà. Pot presentar diacetil.
  • Còrpora:
Cremós, baixa carbonatació. Cos mitjà a lleuger.
  • Impressió general:
Netament malt, amb algun toc de fumat i algun èster.
  • Nota històrica:
Interpretacions recents d’aquest estil l’han acostat a la Bitter anglesa en matèria d’amargor, equilibri, atenuació, èsters i llupolització. Aquesta guia no té en compte aquests canvis. En cas de fer-ho, inclouria aquest estil en la família de les Bitter. Tradicionalment, aquestes cerveses se servien per mitjà de bombes que impulsaven aire dins de la bóta forçant així la sortida de la cervesa. Aquests sistemes s’anomenaven "TALL FONTS". La paraula "light" que defineix aquest estil es refereix més a la densitat original que al color (light = clar = lleuger)
  • Comentaris:
Tot i que és similar a la bitter anglesa en termes de densitats, l’equilibri d’aromes cau marcadament cap al de malt. Una llarga i tranquil•la fermentació condueix a un caràcter net de malt (que pot incloure alguna aroma de torba o de fum). El caràcter fumat pot procedir del ferment tant com a un malt fumat o fornejat amb torba. Els exemplars més descaradament fumats haurien d’entrar en la família de les ALE fumades.
  • Ingredients:
Malts escocesos o anglesos amb petites proporcions d’ordi torrat, "crystal" o "xocolata". Llúpols anglesos. Ferments amb poca atenuació.
  • Fitxa tècnica: Valors mitjans extrets de diverses llistes.
D.I.=1034,6-1040 g/l=8,65-10ºP
D.F.=1010,5-1014,5 g/l=2,6-3,6ºP
A.V.%=3,25-3,9%
EBU=10,5-22
EBC=25-55
  • Exemples comercials:
Orkney Raven Ale; Greenmantle Ale; Borve Heavy Ale; Waverly Ale 70; Highland Heavy; Belhaven 70; Maclay 70; McEwan’s 70;
  • Scottish Ales: Export 80
  • Olor:
Evidència del malt, alguns exemples solen tenir discrets aromes de llúpol. Fruitat entre poc i res. Lleuger toc de fumat o de torrat característic sovint present. Pot presentar rastres de diacetil.
  • Aspecte:
Entre ambre i marró fosc. Els exemples de barril solen tenir un cap d’escuma força romanent i cremós
  • Gust:
Domina el malt, amb alguns èsters subordinats i just prou amargor de llúpol per evitar que la cervesa sigui massa dolça. Molt lleuger toc de torrat. Algun cop, presenta un toc de xocolata. També pot presentar caràcter de caramel degut al malt Crystal mitjà. Pot presentar diacetil.
  • Còrpora:
Cremós, baixa carbonatació. Cos mitjà a ple.
  • Impressió general:
Netament malt, amb algun toc de fumat i algun èster.
  • Nota històrica:
Interpretacions recents d’aquest estil l’han acostat a la Bitter anglesa en matèria d’amargor, equilibri, atenuació, èsters i llupolització. Aquesta guia no té en compte aquests canvis. En cas de fer-ho, inclouria aquest estil en la família de les Bitter. Tradicionalment, aquestes cerveses se servien per mitjà de bombes que impulsaven aire dins de la bóta forçant així la sortida de la cervesa. Aquests sistemes s’anomenaven "TALL FONTS". La paraula "light" que defineix aquest estil es refereix més a la densitat original que al color (light = clar = lleuger)
  • Comentaris:
Tot i que és similar a la bitter anglesa en termes de densitats, l’equilibri d’aromes cau marcadament cap al de malt. Una llarga i tranquil•la fermentació condueix a un caràcter net de malt (que pot incloure alguna aroma de torba o de fum). El caràcter fumat pot procedir del ferment tant com a un malt fumat o fornejat amb torba. Els exemplars més descaradament fumats haurien d’entrar en la família de les ALE fumades. Apuntem que mentre l’IBU d’algunes d’aquestes cerveses pot ser més aviat alt, la baixa atenuació i el sòlid aroma de malt segueix afavorint aquest darrer.
  • Ingredients:
Malts escocesos o anglesos amb petites proporcions d’ordi torrat, "crystal" o "xocolata". Llúpols anglesos. Ferments amb poca atenuació.
  • Servei:
després d'un àpat o com a darrera beguda abans d'anar a dormir (nightcap).
  • Fitxa tècnica: Valors mitjans extrets de diverses llistes.
D.I.=1040-1050 g/l=10-12,5ºP
D.F.=1011,5-1017,5 g/l=2,85-4,35ºP
A.V.%=3,9-4,5%
EBU=15-25
EBC=25-50
  • Exemples comercials:
Orkney Dark Island; Harviestown 80; Sherlock’s Holmes Piper’s Pride; Greenmantle 80; Arrol’s 80; Highland severe; Younger’s nº3; McEwan’s 80; Belhaven 80; Caledonian 80; MacLay Scotch Ale; MacLay 80;
  • Scottish Ales: Strong 90
En aquest estil, sovint es remena el most durant la fermentació per que el ferment es mantingui en suspensió i atenuï millor la cervesa.
  • Color:
El color es troba entre coure fosc i francament negre sense ser opac.
  • Còrpora:
El cos és molt ple i rodó.
  • Comentaris:
Hi pot haver diacetil en quantitats mitjanes fins a fortes. Aquestes cerveses solen contenir molt menys llúpol que les strong ales angleses. Poden presentar una amargor entre baixa i mitjana i els aromes de llúpol són molt poc presents per no dir que no n’hi ha. Cerveses predominantment maltoses amb tocs de caramel. Alguns tocs de malt torrat introduïts per l’ús de malts d’aquest tipus. Possible gust de fum. El caràcter del malt és compensat per l’alcohol.
  • Fitxa tècnica: Valors mitjans extrets de diverses llistes.
D.I.=1050-1075 g/l=12,5-18,75ºP
A.V.%=5-7%
EBU=25-35
EBC=25-90 (?)
  • Exemples comercials:
Belhaven’s-90, McEwan’s Scotch Ale, Traquair House Bear Ale, Gordon Highland Scotch Ale, Caledonian Edinburgh Strong Ale, MacLay’s Scotch Ale, MacLays Old Alloa Ale.
  • Strong scotch Ale, Wee Heavy
  • Olor:
Profundament maltosa, amb caramel aparent. Aromes secundaris torrats o fins i tot fumats poden ser presents afegint complexitat. També es pot acceptar una moderada presència de diacetil.
  • Aspecte:
Ambre fosc fins a marró fosc. Sovint amb tocs de robí.
  • Gust:
Intensament maltós amb evidència de caramel. Tocs de malt torrat o fumat poden aparèixer. També pot haver-hi una mica del gust de mantega o de nou del diacetil. Aromes de llúpol pràcticament inexistents de manera que el malt predomina descaradament.
  • Còrpora:
Cos ple i rodó amb una notable viscositat. Notable presència de l’escalfor de l’alcohol.
  • Impressió general:
Ric i maltós. Talment com un postre. Complexitat de malts secundaris.
  • Nota històrica i Comentari:
Fermentat a temperatures més fresques que la majoria de les ALE i amb baixos nivells de llúpol, amb un resultat de nets i intensos aromes de malt. Ben adaptat a la seva regió d’origen, amb malt abundant i fermentació al límit inferior i guàrdia en fred. Els llúpols no són indígenes atès que no es produïen a Escòcia i per tant eren cars. De forma que se’n feia servir molt poc.
  • Ingredients:
Malt PALE ben-modificat amb CRYSTAL i potser algun toc de malt fosc torrat o fumat. El toc fumat, procedent del malt o del ferment afegeix profunditat a la cosa. Poc malt, però quan n’hi ha, són varietats angleses. Aigües entre poc i mitjanament sulfuroses i carbonatades.
  • Fitxa tècnica: Valors mitjans extrets de diverses llistes.
D.I.=1071-1094 g/l=17,75-23,5ºP
D.F.=1019-1025 g/l=4,75-6,25ºP
A.V.%=7-9,5%
EBU=22,5-37,5
EBC=27-120
  • Exemples comercials:
Borve Extra Strong, Traquair House, Mac Andrew’s Scotch Ale, Mac Ewan’s Scotch Ale, Belhaven Wee Heavy.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada