14 d’abril 2013

Fitxes de degustació - BrewDog - BARREL AGED 7.7 LAGER

BrewDog. BARREL AGED 7.7 LAGER


Nota històrica:

Fundada en 2007 per Martin i James, dos nois de 24 anys a Aberdeen (Escòcia).
Farts de beure cerveses sense gust i sense imaginació, van decidir produir les seves pròpies cerveses amb caràcter "Punk". La intenció era de revolucionar el concepte encorsetat de cervesa, d'introduir-hi inventiva, fantasia, provocació i alegria. Sembla que la idea els ha funcionat molt bé: en 2012 ja ocupen 135 treballadors entre la broueria i la cadena de Pubs que han anat adquirint.
Han guanyat premis i han creat alguna cosa d'escàndol. Han passat de ser uns punkies reivindicatius a controlar un negoci amb possiblement tot allò que deu deixar de ser Punk quan tens un negoci que s'ha fet poderós malgrat la crisi...
Sigui com sigui, s'intenta mantenir l'esperit: http://www.equitypunks.com/

Contacte: 

BrewDog PLC
Balmacassie Industrial Estate
Ellon
Aberdeenshire AB41 8BX
t: +44 (0) 1358 724 924

La cervesa: 

L'estil: 

Imperial Lager. Un estil no homologat, però no és massa impostant. És una Lager, però no com la coneixem. A finals de 2010 van decidir prendre 77 Lager i fer alguna cosa molt especial amb elles. Com que son freaks i els agraden els nombres, van decidir elaborar un lot de 7,7% d'alcohol i després, el van guardar en bótes de whisky escocès tot gra per madurar durant 18 mesos.
D'ingredients, no sabem res.
Identificació: Partida 118.
Caducitat: 17-04-2013.

Descripció. 

En destapar: 
Bones olors d'herba i notes de caramel. Alguna cosa de palla. Aspecte: Cervesa perfectament transparent, de color de mel amb reflexos de carabassa. Escuma "normalment" persistent, mitjanament densa i prou adherent.

Nas 1: 
Olor de ferment, fluixa però perfectament identificable. També apareix un perfil dolç amb notes de whisky. Malgrat ser una Lager (que no hauria de presentar cap perfil fruitat) noto èsters de fruita, alguna cosa tenyida de dolç que recorda alguna fruita tropical (Maracuyà?). Altrament, al darrere, podem trobar notes de gra cru (que abans hem identificat com a "palla"). També apareix una discreta nota de caramel i una combinació d'elements que es resolen en plàtan (seria curiós conèixer el ferment usat...). Sinó, al cap d'un moment, també podríem citar quelcom d'albercoc.

Boca 1: 
Olor de gra bastant notable. Altre cop apareix quelcom de whisky. El cos és entre lleuger i mitjà, l'efervescència just el que fa falta i l'alcohol es deixa notar sense barrera. L'acidesa no és gens menyspreable i s'accentua a la llarga. L'amargor és mig seca i mig metàl•lica, comença amb un toc notable i va apareixent i desapareixent en el temps, acompanyada de l'acidesa. Hem d'assenyalar una curiosa nota salada. El glop final té quelcom curiós no especialment agradable. Es tracta d'una persistent nota de grosella verda amb tocs salats... Retorn sec i herbós.

Nas 2: 
Amb molta escuma trobem una forta olor de tall de planta grassa que denota l'ús de llúpols predominantment amargs. Passada l'escuma, apareix un perfil de pastisseria dolça. Per damunt de tot plegat, plana una lleugera olor de fusta. Al final apareixen olors fruitades amb les mateixes notes de fruita tropical que indicàvem abans. Altrament, tornen a aparèixer olors fines i discretes de plàtan i, a més, alguna cosa de pera.

Boca 2: 
Curiosa nota salada. Efervescència fina i picant. Acidesa notable. Tocs finament dolços barrejats amb la olor de plàtan (més aviat la pela...). Conjunt molt curiós que es va amargant a la llarga. Crec que la curiositat és una barreja de notes de fusta amb pinzellades d'ametlla i de dàtil. Però és molt fluix i funciona més aviat com a teló de fons fins que l'acabem trobant i identificant. El glop és passador, a la llarga, notablement amarg. Passa prou bé la set.

Impressions generals: 
Un perfil interessant que perd en gràcia per l'excessiva amargor que, al final, en fa un producte per a especialistes de l'amargor. Te una evolució clara que comença amb un cert domini del malt per acabar conquerit per l'amargor. Sincerament: una curiositat i un bon exemple d'imaginació que seria d'un interès més sostingut si la composició fos més homogènia. De moment, la sensació que ens dóna és la d'un conjunt una mica estrafolari, una mica "patchwork". Si això és el que volien, està perfectament aconseguit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada