12 de març 2015

ROCHEFORT 8 - Avaluació col·lectiva de 7 persones.

Rochefort 8 
Tap verd 

El "joc" consistia simplement en dur a terme unes degustacions del tipus de les que ens requereixen al BJCP.
Aquí en fem una revisió conjunta.
La degustació surt amb bastants aspectes dispars que es poden atribuir a la diversitat de lots i, segurament, a la diversitat de condicions de conservació.
Sigui com sigui, valia la pena i m'agradaria tornar a fer-ho.

Estil: 

Cervesa forta belga fosca (Dark Belgian Strong ale 18E)

Avaluadors:

Helena Perez Torrecilla, Joan Cuevas Gomez, Marc Roig Casanovas, Marc Corominas, Josep Xuriach, Pere Vives Herrera, i jo mateix per servir-vos. Merci a tots.

Les avaluacions estan barrejades. Reconec que m'he fet un embolic. Una altra vegada, amb l'experiència, ho faré millor.

Com que falten esments de lot, no puc treure conclusions especialment afinades, però queda clar que els perfils s'assemblen mitjanament. Aquesta divergència relativa (hi ha rastres comuns) és segurament deguda a la disparitat de lots.

Al final intentarem buscar els punts comuns.

Lots:

1) 09/04/19 (12º→15ºC)
2) 30.09.2019 Lot: 15:09:21 (8ºC)
3) -No figura (8ºC)
4) Cad: 30-09-2019; Lot 15-09-21 (8ºC)
5) Lot: 13-08-2019 (El tast comença bastant fred [6ºC])
6) -No figura (2)
7) 01-08-2018 09:45:29 (12ºC)

En destapar:


❶ Fruita seca (panses) i alcohol.
❹ Goma (?). Caramel intens.
❺ Licor, fruits secs i caramel
❻ Olor dolça, caramel i una mica d’olor de llumins i fins i tot d’acetaldehid
❼ Pa, crosta de pa, caramel i floral.

▶Caramels, Alcohol, Panses, Fruits secs, Defectes

Aspecte: 

Escuma:
❶ Escuma de color marró molt clar, abundant i persistent.
❷ Escuma persistent de color marronós clar.
❸ L’escuma presenta dues “etapes” diferenciades: en una primera, la bombolla és gruixuda, abundant, i desapareix ràpid. Però queda una altra capa, cremosa i de bombolla petita, que perdura tot el tast. No arriba a fer reflexos nacrats, però gairebé. Ambdues escumes són de color beix.
❹ L’escuma és abundant, densa i persistent.
❺ Escuma, de color blanc trencat quasi beige, rocosa i duradora amb un encaix notable.
❻ Escuma abundant i molt persistent, de color blanc amb una tendència a un marró molt i molt clar. Presenta garlandes i una bona adherència al got
❼ Escuma d'espessor mitjana a grossa, mitjanament persistent de color beix.

▶En general, escuma tenyida, generosa, tirant a densitat mitjana i mitjanament persistent.

Cervesa:
❶ Cervesa tèrbola però no opaca. El color és marró clar amb reflexos vermells.
❷ Marró fosc.
❸ Coure fosc i marró, amb reflexes robí.
❹De color marró fosc amb un punt de robí. Té un punt de terbolesa.
❺La cervesa es de color marró fosc amb tocs vermellosos i bastant tèrbola, quasi opaca.
❻ Color de mel fosca, tèrbola
❼ Mitjanament tèrbola. Ambre fort. Una mica de pòsit.

▶Tèrbola, marró, amb tons robí/ambre.

Nas

❶ Prunes a l'Armanyac. Alcohol, no molesta. Cireres fosques, cassis, mores o aranyons. A mesura que s'escalfa, més caramels. Poma verda (?). Crosta de pa poc torrada.
❷ Pebre, malts, Caramels, Panses. Fruita madura. Pruna. Taronja madura.
❸ Forneria dolça (magdalenes, pa de pessic, croissant(?)), fruites madures, en especial, plàtan. Floral + alcohol. Frescor. Coriandre, Nou moscada, Pebre rosa. Dissolvent. Alcohol i especiats en augment.
❹ Melassa, pruna seca, figa seca i una lleugera retirada al pumpernickel. Amb l'escalfor: pebre. Moscatell. Licor. Melmelada de cirera madura. Pera molt madura.
❺ Amb molta escuma: SO2. Sense escuma: d’esters fruitats i trobo plàtan, pera, taronja. pa fresc, galeta o fins i tot brioix. Melmelada de prunes (?). Torrades. Mantega (Diacetil?). Alcohol, licor.
❻ Espècies. Taronja. Cava. Segona passada: SO2, menys fruita, perfil dolç, malt.
❼ Bastant de caramels mitjanament fets. Fruita confitada: pera, albercoc. Notes florals. Te verd. T2N (!!!). Saponària. Mel, Meló, Maduixa, Pa de pessic emborratxat. Vainilla? Nota fresca de raïm verd i potser menta. Pebre en segona passada.

▶Es nota l'alcohol però queda integrat. Notes de licor i/o de vins dolços.
Fruitats nombrosos, en general madurs o confitats (fruites roges, pansa, pruna, taronja, mandarina, albercoc, meló, plàtan, pera...)
Aspectes especiats: pebre, coriandre, nou moscada i potser vainilla.
Els malts aporten tons de pa de pessic, brioix i torrada.
Alguns defectes.

Boca

❶ Prunes macerades en alcohol. Alcohol (escalfor). Kirsch. Va desapareixent l'alcohol a favor de les fruites. Amb la temperatura, apareix acidesa. Segueix predominant pruna sobre caramels.
❷ Caramel, Mel, melassa. Pebre. Fruita madura especialment taronja i pansa.
❸ Crosta de pa, llaminadura, caramel, Anís. Frescor. Coriandre (?). Balsamic (?). Fruitats (++): fruites negres, plàtan). Vi dolç. Especiats idèntics que en nas però menys forts.
Dolç. Amargor entre baixa i mitjana.
❹ Crosta de pa torrat. Mel i caramel. Castanyes confitades (marron glacé). Cirera molt madura. Potser avellana a la llarga.
❺ Alcohol (notable), licorós, ametlles, panses, brioix, pa de pessic (més que en nas), dolç minvant, final sec, amargor possiblement metàl·lica.
❻ Espècies, alcohol. Brioixeria o postres ensucrats. Fruita lleugerament madura i/o almivarada. Segona passada: blat de moro. Alcohol en augment. Caramel persistent, espècies suaus. Brioix, moscatelli/o vi dolç.
❼ Dolçor notable però no excessiva. Rom, Pansa, Pa de pessic emborratxat. T2N (!!). En boca, menys fruites. Pebre. Pera i Meló (!). Mandarina.

▶Altre cop alcohol, licor, vi dolç, rom.
Nota àcida residual.
Balsàmic, menta,
Caramels, mel, melassa, llaminadura, dolç
Pebre, anís, coriandre
Ametlles
Fruites madures, macerades o confitades (pruna, cirera, taronja, pansa, castanyes, plàtan, pera, meló.
Crosta de pa, brioix, pa de pessic,
Gens amarga.
Algun defecte

Còrpora

❶ Carbonatació important (alleugereix). Sequedat. Dolça, no. Cos entre mitjà i alt. Notes caramel·litzades. Fàcil de beure. Dolçor no embafadora. Acidesa refrescant. Amargor discretíssima.
❷ Alcohol notable però no molest. Cos notable reforçat per l'efervescència. Punt de viscositat.
❸ Cos mitjà. Carbonatació entre alta i molt alta.
❹ Carbonatació notable (mig alta). Alcohol molt notable però no molest. Cos notable sense embafar.
❺ Cos entre mitjà i alt. Toc oliós. Carbonatació entre mitja i alta amb un punt picant. Final un pèl aspre.
❻ Vivacitat carbònica. Bon cos. Amargor residual.
❼ Efervescència molt fina i lleu. Cos considerable. Acidesa molt a la llarga (refrescant). Alcohol ben notable però integrat (augmenta). Relativament fàcil de beure. Digestible. Lleugera astringència a la llarga. També Bicarbonat. Conjunt persistent. Final un pèl sec. Dolç al límit d'embafar.

Carbonatació notable. Fina.
Sequedat. Final sec.
Cos considerable. L'efervescència el pot reforçar. Punt de viscositat. Toc oliós.
Fàcil de beure.
Dolçor no embafadora.
Bon contrapès de refrescant. Acidesa.
Alcohol notable però integrat.
Digestible.

Impressió general

❶ Persistent. Per a amants de les altes densitats sense cremats.
❷ Complexa. Mitjanament «bevible». Servir calenta.
❸ Equilibri absolut. Sensació de cohesió. Perfecció belga.
❹ Complexa. Cos fort. Aromes intensos. Prendre amb calma.
❺"Bevibilitat" mitjana, reconfortant, amargor insuficient al principi per compensar millor la dolçor, final ben equilibrat (amarg/dolç). Sensació de ben rodó tot plegat.
❻ Fàcil de beure. Complexa. Forta però amable. Cos afalagador. Alcohol potser exagerat.
❼ Fortament decantada cap al malt i la fermentació. Fàcil de beure. Nota refrescant (acidesa+balsàmic). Complexitat mitjana a alta. Composició bastant ben compensada.

Cervesa persistent.
Complexa
Sensació de cohesió.
Intensa.
Bevibilitat mitjana a bona.
Fortament decantada (no equilibrada)
Composició bastant compacta.

Notes BJCP:


Hi ha 5 fulls. No és correcte fer una mitjana de lots diferents que han patit condicions de conservació variables. Però no m'ha semblat tampoc una bogeria fer la mitjana.

Aromes nas: 9,4/12
Aspecte: 2,9/3
Aromes boca: 16/20
Còrpora: 4/5
Impressió general: 9/10
Total: 41,3/50

Encert estilístic: 4,5/5 (gairebé un clàssic)
Mèrit tècnic: 4,5/5 (gairebé sense errors)
Intangibles: 4/5 (gairebé meravellosa)

Una notació modesta per ser una Rochefort 8... 

Comentaris sobre els comentaris

1.- M'aniria bé que els fulls anessin amb el nom de l'autor. Així no em faig tants embolics.
2.- Intentarem omplir COMPLETAMENT la fulla del BJCP. En alguna d'elles faltava la nota...
3.- Cal diferenciar entre EQUILIBRI i COMPOSICIÓ. El primer ens parla de la intensitat dels diversos components sensorials de la cervesa mentre que l'altre ens parla de com es combinen entre ells.
4.- La CÒRPORA ens parla de les sensacions TÀCTILS en boca. No parla dels gustos. Mentre que les AROMES BOCA, comprèn els gustos. Ja sé que no és del tot exacte però és que la traducció de MOUTHFEEL i FLAVOUR em va semblar incòmoda. CÒRPORA és MOUTHFEEL mentre que FLAVOUR recull aromes i gustos en boca.





Cap comentari:

Publica un comentari