25 de maig 2015

Fitxes de degustació - PETERS - Kölsch

PETERS

Estil: Kölsch (veieu més avall)
Presentació: ampolla de 33cL
Alcohol: 4,8%Vol.
Conté extracte de llúpol.
Caducitat: Juny 2015

Peters Brauhaus
Mühlengasse 1
50667 Köln
Tel. 0221 - 257 39 50
Fax 0221 - 257 39 62
info@peters-brauhaus.de
www.peters-brauhaus.de

Segons el web, sembla que aquesta broueria va ser fundada al segle XVI, amb possibles antecedents més antics, amb el nom de “zum Kranz”. Aquest nom ha canviat en 1994 per dir-se Peters. La sala del restaurant és una preciositat que val la pena veure!

Actualment, aquesta broueria forma part del grup Radeberger que comprèn al menys 37 marques entre les que val la pena citar Altenmünster, Krusovice, Berliner Kindl, Schultheiss (dues broueries que produeixen Berliner Weisse), Köstritzer, tres o quatre altres Kölsch (Gilden, Sion, Sester, Küppers, etc), les dues broueries de l’estil Export, DAB i Dortmund Union, així com grans marques com Jever o Henninger.
L’estil:
Paladar suau i rodó amb un equilibri delicat entre els aspectes suaus però ben atenuats del malt, el fruitat endolcit gairebé imperceptible del perfil del ferment, una amargor entre mitjana i baixa que comporta una delicada sequedat lleugerament picant al final (però sense aspror en el reregust). Les aromes de llúpols nobles són  variables, i la seva intensitat pot ser entre baixa a moderadament alta; en la majoria dels casos són entre mitjanament baixes a mitjanes. Un parell d'exemples (Dom és el principal) presenten un toc dolç de malt en primera instància. Algunes versions poden tenir uns molt lleugers aspectes minerals o d’aigües sulfuroses o de llevat que accentuen l'equilibri entre la sequedat i les aromes. Algunes versions poden tenir un lleuger gust de blat, encara que això sigui molt rar. Altrament, és una cervesa molt neta, sense diacetil ni alcohols de fusel.

Descripció:


En destapar:

Bons perfil de gra, toc curiós de camamilla i olor de pa.

Aspecte:

Escuma de color blanc, densa, molt persistent i formant garlandes discretes.
La cervesa és de color daurat fort, perfectament transparent.


Nas 1

Amb escuma, es pot identificar un toc de H2S i una nota fresca mentolada.
Sinó, es pot descriure un ric perfil de malt, amb pa de barra molt fresc i gra. Palla molt fugissera, quasi res.
Repeteixo les notes balsàmiques agradables i refrescants. També una mica de resina i quelcom entre eucaliptus i menta. Potser quelcom de cítric.
Es poden identificar aspectes de mel.
En remenar, es pot apreciar quelcom de dissolvent.
Molt al final i de forma molt difícil d’identificar, parlaria de quelcom de llaminadura que es pot confondre o barrejar amb la mel.
Perfil olfactiu general molt generós, fi, elegant i molt equilibrat.

Boca 1

Efervescència fina, picant i prou intensa.
Aroma d’albercoc sec (gairebé res, potser per suggestió)
Cos mitjà.
Olors de pa, de gra i quelcom de palla.
Acidesa residual al cap de més d’un minut.
Nota molt lleugerament salada.
Aspecte refrescant fins i tot a “altes” temperatures.
Amargor molt fina, discreta, rodona i refrescant. Molt alta qualitat d’amargor, molt llarga però poc intensa. Acaba un pèl seca.
El conjunt passa molt bé la set i és molt fàcil de beure i de pair.
El retorn es fa en amargor acompanyada de notes de gra i de pa així com amb un cert aspecte balsàmic.
Perfil general molt elegant i refrescant.
Sense defectes.

Nas 2

Amb molt escuma, podem descriure H2S i SO2. També s’aprecien notes florals i aspectes de mentol i cítric.
Sense escuma apareixen primer els aspectes del malt amb gra, pa fresc i mel. També pot recordar el pa de pessic amb mel.
Trobem també quelcom d’ortiga i una nota floral molt fresca.
Parlaríem també d’una nota mentolada bastant fàcil d’identificar, molt encertada i molt compensatòria.
Amb el to balsàmic, cal citar aspectes cítrics (llimona), tot molt lleuger i ben mesurat. (Per a mi, “ben mesurat” vol dir “ni poc ni massa”, “just la quantitat que en fa falta”.)
Sense escuma, se segueix notant una mica de SO2.
En forçar (remenant i xarrupant) es pot distingir quelcom d’anís i potser llaminadura. Dissolvent no i crec que espècies, no.

Boca 2

Efervescència molt fina, alegre i elegant.
D’entrada, es percep una nota dolceta i olors d’albercoc sec. També es pot descriure un aspecte lleugerament salat.
El cos és mitjà, potser un mica més fort. El tacte viscós és molt agradable.
Podem parlar de notes fru8itades sense poder precisar-les. També hauríem de parlar de notes florals que tampoc acabem de definir.
Més precises en canvi queden les olors de pa, de pa de pessic i de galeta.
L’amargor és molt llarga i va augmentant.
Trobem un aspecte àcid ben assentat però sense cap exageració. Constitueix una bona combinació amb l’aspecte salat.
Malgrat la temperatura relativament alta (17ºC), la sensació general és de frescor. Tal vegada respongui a la presència de tons balsàmics. El cas és que fa la cervesa especialment “bevible”.
Molt a la llarga, es pot trobar quelcom d’astringència combinada amb l’amargor i l’acidesa. Però és un efecte molt moderat, sense cap estridència i, realment molt a la llarga.

Impressions generals:

Una Kölsch amb totes les de la llei. S’aconsegueix un lleuger matís dels èsters més simples, alhora que el conjunt refresca molt bé i és molt persistent. Els aspectes sofrats es mantenen en intensitats tot just perceptibles.

El conjunt és molt fàcil de beure i de digerir. També val a dir que passa molt bé la set. Una cervesa que queda molt equilibrada tot i que cap al final tendeix a decantar-se cap al llúpol. És Mitjanament complexa. Una composició molt ben aconseguida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada