31 d’agost 2017

Història - Cerveses perdudes d'Alemanya (3)

Von den berühmtesten Arten des Bieres.

Dels tipus més cèlebres de cervesa. 

Imatge de l'enciclopèdia completa
Ara els autors entren de ple en el tema que ens interessa. Ho fan per ordre alfabètic. Però a cada cervesa o a gairebé totes, ens proposen una referència a un nivell més alt de classificació que va per antics estats de l'Alemanya del 1773 i següent. 
Aquí, traduïm la introducció i posteriorment, anirem traduint els estils directament dins de les seves "famílies" geogràfiques.

Podríem suposar que l’art de brouar cervesa hauria de trobar-se al seu màxim entre els pobles del Nord. La cervesa hi ocupa el lloc del vi, el qual no poden produir en la seva zona celestial (1). Malgrat això, es pot pensar que s’han en aplicar totes les astúcies i les seves capacitats d’inventar, pel que fa al lloc del vi entre ells, per preparar[cervesa], de la manera més apreciable i admirable, per tal de poder evitar el vi, per que els nostres diners no se’n anessin a l’estranger.
Tanmateix, en una investigació més detallada, es troba que la cosa és exactament la inversa, o sigui, que [els qui volen fer cervesa al Nord] que haurien d'esmerçar-se a produir més excel·lents, tenen les més dolentes. Mentre que els països cervesers que són fronterers amb els que produeixen vi i que el tenen a disposició, tenen les més fantàstiques cerveses. Si observem (2), d’una banda Àustria i Moràvia i de l’altra, França, els països del Rin (3), Suàbia i Francònia, aquests països de vi, així tenim d’una banda Anglaterra i de l’altra, Bohèmia, els primers països cervesers, i aquests tenen les cerveses millors i més conegudes.
Ara bé, tenim d’una banda Saxònia i d’una altra banda Westfàlia; i per dir la veritat, si bé aquests encara tenen bones cerveses, aquestes no atrapen ni de lluny la qualitat de les primeres. Entre les següents, les dels estats de Brandenburg, Braunschweig i Hannover, la qualitat de la cervesa minva encara més, si es consideren en general i si exceptuem algunes determinades poques ciutats. Encara més, quan anem cap al Nord, Polònia, Mecklenburg i Holstein, les cerveses comencen a ser notablement dolentes. Però a Dinamarca, Suècia i Rússia, considerades en general, són les pitjors que un hom es pot imaginar. Fins que arribem a Lapònia i Sibèria on ja no són res.

No es pot dir que l’autor es posi guants blancs per categoritzar les cerveses segons la seva qualitat! Tot i així, ens proposa un esquema relativament simple:

1.- En general, la gent creu que com més al Nord es va, millor serà la cervesa. I això no és veritat. I ho il·lustra fent un viatge que relaciona amb la qualitat de la cervesa: Saxònia i Westfàlia, després Brandenburg, Braunschweig i Hannover, més amunt, Polònia, Mecklenburg i Holstein. Ja per acabar, Dinamarca, Suècia i Rússia, deixant per terra les cerveses fetes per Lapons i Siberians (que potser ni tan sols en feien, tot sigui dit de pas)(o en feien de forma completament diferent a allò a què estava acostumat l’autor).

2.- Sembla que es fa millor cervesa on es fa vi. Una observació interessant que possiblement ens condueixi a analitzar la clientela del vi i de la cervesa. Uns estudis de finals de 1990 als EEUU suggerien que la clientela que tasta vins també tasta cerveses i tasta en general de tot.

Mapa actual d’Alemanya 

A continuació, enumerarem les cerveses que es mereixen ser especialment elogiades per davant d’altres, i que també són en part «exportades». La majoria d'elles han rebut certs noms, en part a causa de la seva particular qualitat, i en part pels bevedors.
Això serà al capítol 4. Heu de tenir paciència.
L'autor proposa categories per zones geogràfiques. Aquestes zones no es corresponen necessàriament amb els Länder actuals. Estem parlant de l’Alemanya del 1773... 
Mapa d’Alemanya al segle XVIII: un galimaties de molta consideració... 
Fränkische Biere. Cerveses de Francònia (4)
Brabandisch Bier. Cervesa de Brabant (només se’n cita una) (5)
Märkische Biere. Cerveses de la Marca de Brandenburg (6)
Thüringische Biere. Cerveses de Turíngia (7)
Westphälische Biere. Cerveses de Westfàlia (8)
Bömisch Bier. Cervesa de Bohèmia. Una sola referència. (9)
Schlesische Biere. Cerveses de Silèsia. (10)
Mecklenburgische Biere. Cerveses de Mecklenburg. (11)
Pömmerische Biere. Cerveses de Pomerània (12)
Hallische Biere. Cerveses de Halle. (13)

NOTES

Nota (1)
Zona celestial: m’ho prenc com a ironia.

Nota (2)
Observem o , millor, considerem.

Nota (3)
He traduït Rheinland (Actualment Rheinland-Pfalz)

Nota (4)
Cerveses de Francònia: Francònia és una regió geogràfica i històrica del centre d'Alemanya, tot i que no existeix de forma oficial ni unificada. La major part és situada al nord de l'actual estat de Baviera, on forma les regions administratives, independents i no relacionades, de Francònia Mitjana (Mittelfranken), Baixa Francònia (Unterfranken) i Alta Francònia (Oberfranken).

Nota (5)

Thiener és un gentilici. La ciutat que s’esmenta deu ser Thien i crec que es tracta d’aquesta:
Tienen (francès Tirlemont) és un municipi belga de la província de Brabant Flamenc a la regió de Flandes.

Nota (6)

Märkisch: El Marcgraviat de Brandenburg (en alemany: Markgrafschaft Brandenburg ) va ser un dels principals principats del Sacre Imperi Romà Germànic des de 1157 fins a 1806. També conegut com a Marca de Brandenburg (Mark Brandenburg), va exercir un paper fonamental en la història d'Alemanya i d’Europa central.

Nota (7)

Turíngia: L'actual estat de Turíngia és un del setze estats que formen la RFA. Situat al centre d’Alemanya.

Nota (8)
Westfàlia: Westfàlia (alemany Westfalen) és una regió històrica d'Alemanya situada avui dia entre els estats federals de Rin del Nord-Westfàlia i Baixa Saxònia.

Nota (9)
Böhmen: Bohèmia (Čechy en txec, Böhmen en alemany) és una de les tres regions històriques que componen la República Txeca.

Nota (10)
Silèsia: La Regió de Moràvia i Silèsia (en txec: Moravskoslezský kraj) és una subdivisió (kraj) de la República Txeca, localitzada al nord-oest de la regió històrica de Moràvia

Nota (11)

Mecklenburg: Mecklenburg-Pomerània Occidental (en alemany: Mecklenburg-Vorpommern) és un estat federal o Bundesland d'Alemanya al nord-est del país i limita amb el mar Bàltic al nord, Polònia a l'est, Baixa Saxònia i Slesvig-Holstein a l'oest i Brandenburg al sud.

Nota (12)
Pomerània: Pomerània (en polonès: Pomorze, en alemany: Pommern, en rus: Померания) és una regió historico-geogràfica situada al nord de Polònia i Alemanya, al litoral bàltic.

Nota (13)
Halle: Halle (també anomenada Halle (Saale) o Halle an der Saale per distingir-la de la ciutat de Halle a Rin del Nord-Westfàlia) és la ciutat més gran de l'estat federat de (Land) Saxònia-Anhalt a Alemanya. Es troba al sud de l'estat a la riba del riu Saale.

Capítol 4 
Capítol 5
Capítol 6

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada