30 d’agost 2010

Cervesa i salut: Introducció, avís i taula de matèries.

CERVESA I SALUT

TAULA DE MATÈRIES

NOTA PRÈVIA

Parlar de cervesa i de la seva influència sobre la salut obliga sempre a parlar dels avantatges i dels desavantatges de beure cervesa. Normalment, els que escrivim sobre cervesa, ho solem fer perquè ens agrada la beguda esmentada i solem cercar arguments en defensa seva. Hi ho fem perquè la cervesa és una beguda alcohòlica que, per aquest fet, té els seus detractors. Aquests, habitualment, parlen sobre dos coses principals: l’alcohol i les calories.

Ningú pot negar seriosament la presència d’alcohol en la cervesa ni el fet que aquesta aporta calories. Però moltes vegades les informacions sobre aquestes aportacions són difuses, poc precises quan no directament de mala fe.

Cal doncs que matisem i aportem informació seriosa i contrastada al respecte. En molts casos, aquests “enemics” ho són de l’alcohol en general i, per tant, condemnen la ingestió de qualsevol beguda alcohòlica. Altres, més hipòcrites, insisteixen sobre com és de dolenta la cervesa amb els seu alcohol mentre no diuen res ni del vi ni dels espirituosos. El cas és que no ens escaparem de parlar seriosament de l’alcohol, dels seus efectes perniciosos i dels seus aspectes positius.

Quan descriurem aquests, els “bons” caldrà que el lector s’ho prengui amb prudència. En primer lloc perquè nosaltres (cervesaencatala) no advoquem per un ús i abús descontrolat de la cervesa sinó que promocionem la seva degustació moderada i controlada.

I, sobre tot, és important que els abstemis no considerin en cap moment que, per beneficiar-se dels avantatges sanitaris de la cervesa, cal beure’n i renunciar a l’abstèmia. Tot el que es troba dins de la cervesa i que podem considerar beneficiós per a la salut es pot trobar també en altres aliments que no contenen alcohol. 

No és doncs indispensable beure cervesa, però beure’n de forma moderada i controlada pot proporcionar beneficis per a la salut. 

Taula de matèries: 

0. Un article generalista (2021)

1.- Vitamines 

2.- Àcid folic 

3.- Polifenols 

4.- Fibra 

5.- Minerals 

6.- Silici 

7.- Maltodextrines 

8.- Alcohol 
8.0.1.- Alcohol-Efectes positius. No tot el que duu alcohol és dolent! 

8.1.- Les mesures i els límits de l'alcohol (Càlcul de continguts en etanol; Unitats de Beguda Estàndard; consum màxim; càlcul de consum) 

8.2.- L'alcoholèmia (Definició i càlculs) 

8.3.- Farmacocinètica de l'alcohol. (Què fa l'alcohol en el nostre cos?) 

8.4. Efectes negatius de l'alcohol. 
8.4.01. Apoplexia 
8.4.02. Avitaminosi 
8.4.03. Cardiopaties 
8.4.04. Càncer 
8.4.05. Cefalees 
8.4.06. Deliris 
8.4.07. Diabetis 
8.4.08. Dispepsia 
8.4.10. Enzimopaties 
8.4.11. Gastritis 
8.4.12. Gastroenteritis 
8.4.14. El cor 
8.4.15. Insomni 
8.4.16. Migranyes 
8.4.17. La laringe 
8.4.18. Pancreatitis 
8.4.19. Psicosi 
8.4.22. Gota 

9.- Les calories. (En què quedem? La cervesa engreixa? Fa panxa?)  

10.- Anti-inflamatori. Efectes anti-inflamatoris de la cervesa.

1 comentari:

  1. Només un comentari.
    La cervesa no només conté alcohol com be descrius, però jo considero que cervesa és un mitjà per arribar a coneixer els efectes dels compostos actius dels llúpols solubilitzats en alcohol.
    Com pot ser que no hagi trobat cap referencia mèdica sobre la qüestió? T'ho mires?
    La meva opinió és que qualsevol eina que t'apropi al camí per trobar l'essencia mateixa de l'existencia de la vida (Deu?) i així t'alliberi de les servituds mundanes, no es contempla mai científicament, no fos cas que ens alliberessim de tots els perjudicis que impedeixen coneixer qui i que som, i comences una nova revolució

    ResponElimina