03 de maig 2013

Cerveses d'abadia - Chimay - les primeres cerveses

Les primeres cerveses 


http://www.scourmont.be/histoire/frames07.htm
Pels volts de 1870-1875, l'abadia va comercialitzava dos tipus de cervesa: a una  li deien "cervesa forta i higiènica" (bière forte et hygiénique), per un preu de 0,55FB l'ampolla  (inclòs l'envàs de vidre) i una ampolla de cervesa "embreada" (bière goudronnée)a 0,70 FB (També inclòs el vidre).

No se sap exactament quan aquesta cervesa embreada fou posada a la venda, però sembla que va ser al voltant de 1875.  En vanvi sí sabem en què es diferenciava de l'altra: s'untava l'interior d'un barril amb quitrà (o brea) i després s'abocava la cervesa forta! Tampoc se sap per què es va fer aquesta cervesa.

El que va ajudar a assegurar la reputació de la cervesa forta trappista va ser l'anàlisi que en van presentar els metges i els químics més distingits. D'aquí li van venir les designacions de "cervesa de salut" o "trappistine" (amb el -ine final que correspondria al nostre sufix -ina que s'aplica a moltes medecines).

Els resultats d'aquestes anàlisis es resumien en general de la següent manera:
"beguda higiènica, molt nutritiva, i absolutament lliure de drogues o materials falsos, i que es conserva més de deu anys." 

El pare Grimaud va assenyalar poc després de 1904 que llavors encara, molts dels clients usaven aquesta beguda sota prescripció facultativa i que se'ntrobaven en molt satisfets.

"Resulta que moltes saluts li deuen la recuperació."
Capítol següent
Capítol precedent
Cerveses d'abadia Taula de matèries.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada