07 de maig 2013

Cerveses d'abadia - Rochefort - Apunts històrics (1de2)

Abadia de Nostra Senyora de Saint Rémy. 

Font: http://fr.wikipedia.org/wiki/Abbaye_Notre-Dame_de_Saint-R%C3%A9my_de_Rochefort
Nom local: Abbaye de Rochefort 
Diocesi: Namur
Patronatge: Notra-Senyora de Saint Remy
Fundació:1230
Cistercenca des de 1887 (refundació)
Abadia-Mare: Achel
Congregació: Trappistes
Coordenades: 50° 10′ 41″ N / 5° 13′ 13″ E
País: Bèlgica
Zona historico-lingüística: Wallònia
Subdivisió administrativa: Província de Namur
Municipi: Rochefort.

Apunts històrics (1/2): 

Origen i primers segles. 

Gilles de Walcourt, comte de Rochefort, ofereix un domini personal dedicat a Saint Rémy a una comunitat de dones piadoses prop de Rochefort per que s'hi instal·lin. L'escriptura de fundació data de 1230 i el monestir es diu "Socors de nostra Senyora" (Succursus Dominae Nostrae).
Durant dos segles l'abadia - afiliada a l'Ordre del Císter - es desenvolupa harmoniosament, i acumula possessions i terres gràcies a donacions que se li fan.
Laberint de l'abadia de Saint Rémy a Rochefort

Segle XV 

Al segle XV, el fervor religiós i la disciplina es deterioren. A més, el nombre de monges ha disminuït en gran mesura. El Capítol General de l'Orde del Císter en 1464 envia els abats de Jardinet (abadia que es troba a Walcourt) i de Moulins (que es troba a Ahnée) com a Visitants Canònics. El seu informe és prou greu per que el capítol prengui una decisió dràstica i poc comuna: tota la comunitat es desplaçarà a l'abadia de Félipré (prop de Vencimont) mentre que els monjos d'aquesta abadia substituiran les monges a Saint-Remy-Rochefort.
Una vista de l'abadia

És possible que un problema de condicions sanitàries també haguessin influït en la decisió. Així, l'abadessa Marguerite Spangneau va haver de renunciar als seus drets sobre tota la propietat i l'abat de Félipré, Arnould de Maisonneuve, i la seva comunitat prengueren possessió del seu nou lloc de residència.
L'abadia es va posar sota la supervisió directa de Citeaux de la qual es converteix en la seva 28ª filla.
Un nou període de fervor i de prosperitat comença per l'abadia.
Els monjos d'altra banda són més capaços d'explotar els recursos del riu (afluent del Lhomme) que travessa la propietat i els edificis de l'abadia, així com les pedreres d'un marbre blau i vermell famós (marbre Saint-Rémy).
La pedrera de Rochefort
Article següent
cerveses d'abadia. Taula de matèries

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada