19 de jul. 2013

Fitxes de degustació 4 MALTES - Clandestines de Montferri

4 MALTES

Clandestines de Montferri.

La broueria es diu així: Clandestines de Montferri. Montferri és un poble petit del camp de Tarragona, entre Salomó, Bràfim i Masllorenç, a mig camí entre Valls i el Vendrell.
Fan una jornada de portes obertes un cop al mes i m'hi vaig deixar caure. La fàbrica és molt modesta, sense pretensions, però s'hi generen bones idees.
Tres socis s'ocupen d'elaborar cervesa. Tots tres són de pagès i curiosos i experimentadors de mena. Van començar a brouar precisament per donar sortida a la seva curiositat i a la seva fal·lera de provar coses relacionades amb el seu medi natural: mel, plantes aromàtiques, etc.
He de dir que les etiquetes no m'agraden gens: eren molt més boniques, divertides i apropiades les d'abans on sortien ratolins i on els colors eren molt més agradables. Però l'hàbit no fa el monjo i les etiquetes no fan la cervesa.
No sé perquè es diuen "Clandestines". Una altra vegada que hi vagi, ho preguntaré.

Contactes i situació:
WEB: http://lesclandestines.net/
Les Clandestines
Carrer Major, 26
43812 Montferri (Alt Camp)
977 620 701 / 639 745 144
cervesa@lesclandestines.net
Blog: 
http://cervesaclandestina.blogspot.com.es/

La cervesa:

4 Maltes.
Maltes i Malts és correcte en Català. Però ja que podíem, hagués estat millor (des del meu punt de vista molt personal) evitar l'homofonia amb el Castellà i posar 4 Malts.
Estil: es tracta d'una Pale Ale. Un estil una mica estàndard que permet bastantes llicències, sobre tot als elaboradors no anglesos. Al nostre Blog.
Es presenta en ampolles de 75cL.
Alcohol: 5%Vol.
Caducitat: 12-06-2013

En destapar:

Olors d'herba fresca i de galeta digestiva d'avena.

Aspecte:

Escuma molt densa, mitjanament persistent, de color blanc i formant unes garlandes discretes. Cervesa lleugerament tèrbola de color entre daurat i coure amb un lleuger toc carabassa.

Nas 1:

El primer que apareix, són les olors del llúpol, amb un perfil d'herba fresca, de resina i una nota oliosa. Tot plegat olors fresques i netes.
En segon lloc, però quasi al mateix temps, trobem olors de galeta, de pa de pessic, de pa blanc fresc i sobre tot, de molla de pa, ben densa i atapeïda. També parlaríem de galetes d'avena.
Alguna cosa de fruita es manifesta, però poca. aplicant-nos, trobaríem només quelcom de pera.
Sinó, els aspectes de palla i de gra són molt presents i persistents, potser una mica molestos i tot.

Boca 1

Cervesa de cos mitjà, molt poc amarga. Jo diria que les olors de llúpol (herba, resina, flor blanca) són més el resultat d'un procediment de llúpol en sec que no pas d'una cocció.
Rostoll
En boca, passada la sensació del llúpol, domina el malt: pa, pa de motllo, gra i palla, en ordre ascendent d'importància.
L'amargor, altre cop, és ben poca, discreta i, en qualsevol cas, seca.
Astringència, no; Aspre, no; Diacetil potser una mica; DMS, res; i molt a la llarga, un toc, per altra banda normal, d'acidesa.
El tast és persistent en herba i sequedat (la qual va augmentant). Molt al final i com de forma fortuïta, es pot trobar una nota barrejada de terra i baies indefinides.
Galetes digestives d'avena

Nas 2:


Amb molta escuma: un puntet de no res de Diacetil. Sinó, apareixen olors molt perfumades degudes al llúpol: una mica de rosa, una mica de carxofa i una mica d'espígol.
Espígol
Per damunt plana un aspecte difús i tènue de dissolvent. 
Tot plegat, estem davant d'una composició bastant curiosa. 
El malt aporta aromes de gra, palla, pa, molla de pa, un pèl de crosta i alguna cosa de rom.
La fruita queda en un pla molt tímid. Buscant bé trobaríem pera i una mica de raïm blanc.

Boca 2

Aquest segon cop, el que trobem primer és una nota àcida, tènue però ben present, que no surt de la norma. Sinó, val a dir que el cos és més consistent, la cervesa ja és una mica més viscosa que en el primer tast. 
Es poden trobar amb certa facilitat olors d'herba fresca, de resina i potser, ja no tan fàcilment, de llimona.
Llimona
El pa es fa notar també amb força, especialment parlaríem de molla de pa molt espessa. He de dir que em suposava que hi hauria blat i que, per tant, trobaríem una nota salada, però no és el cas; no hi ha res salat. 
Altrament, trobo un punt picant que podria ser degut a un possible ús de sègol (suposant que n'hi hagi).
Pa de sègol
Es poden descriure també notes florals però no s'identifiquen. 
Aquest cop, al principi, l'amargor és més present i un pèl metàl·lica. A la llarga, però, es resol en una sequedat una mica punyent.
Jo diria que hi ha una certa olor de quelcom sobre escalfat, però no aconsegueixo identificar-ho.

Impressions generals:

Cervesa perfectament bevible, sense resistència i que passa bé la set.
Sinó, podem parlar d'un cru "curiós" per la composició complexa de malts i llúpols, especialment pel perfil general dels primers.
Podem afirmar que es tracta d'una cervesa "equilibrada" en la mesura que no hi ha cap aspecte que en tapi cap altre.
Tot plegat, la composició no acaba de convèncer del tot, especialment, trobem asperitats en el perfil del malt, especialment em l'excés de palla i gra i en el toc de sobre escalfament.
Sinó, la cervesa és simplement agradable i passa molt bé. Jo mateix la combinaré amb un entrepà de pernil curat de mig matí.
Salut

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada