31 de juliol 2014

fitxes de degustació - Hort del Barret - Kabuto

Hort del barret

KABUTO

Kabuto-casc de samurai
Kabuto (兜, ) és un tipus de casc utilitzat primer pels antics guerrers japonesos, i en períodes posteriors, es va convertir en una part important de l'armadura japonesa tradicional usada per la classe samurai i els seus criats al Japó feudal.

La KABUTO és una cervesa forta (strong ale) elaborada amb mel del Montseny que ha guanyat la medalla d'argent al concurs de Cerveses artesanes de Berlin al mes de Juliol 2014 en la categoria de cerveses de mel.
Per a més informació sobre el projecte i els seus responsables, veieu la fitxa de la "barret".

Dades tècniques:

Ingredients: mel de castanyer del montseny. No sé res més.
Densitat Inicial: 1095g/L
Densitat final: 1022g/L
Alcohol: 11ºVol.
Elaboració: 21/04/2014
Descripció: 30/07/2014
Temperatura de degustació: de 8ºC en amunt.

Descripció:

 

En destapar:

Olors fresques amb tocs de caramel, melasses, herba i flors.

Aspecte:

Costa generar l'escuma (sol passar amb 11º d'alcohol) i un cop feta, persisteix poc i es mitjanament densa (altre cop, no pot ser d'altra manera). L'escuma és de color de bronze molt clar.
La cervesa és molt fosca amb tons marrons i caoba.

Nas 1

El to general en nas, és la frescor. Possiblement hi hagi aspectes resinosos i mentolats que aporten aquesta sensació. També sobrevola tot el conjunt, un aspecte dolç molt llaminer.
El perfil principal, d'entrada, és de malts: molta melassa, tons de caramel i un lleuger toc de mel. Pel que fa a la mel he de reconèixer que la trobo més perquè sé que hi és que perquè l'hagi identificada per la seva olor. Al final, de tant buscar, es pot acabar trobant. Tot això per dir que el toc de mel queda discret i molt ocultat darrera una forta pantalla de melasses i quelcom de caramel.
Altrament, es poden destriar aromes de cirera confitada i de fruita de pinyol fresca com albercoc o préssec. Potser, insistint, arribaríem a identificar quelcom de gerd.
Al final podem parlar d'un toc de cafè i, de forma intermitent, notes molt tènues de fusta.

Boca 1

El cos és considerable, rodó, contundent però sense cap estridència.
L'efervescència és molt fina, fluixa però molt ben ajustada.
Confirmem el perfil general tirant a dolç però no embafador. En aquest perfil, es troben melasses i notes de caramel i de mel.
Amagat darrera aquest perfils poderosos, trobem una mica de cafè i de regalèssia.
L'amargor és quasi nul·la i molt ajustada a la recepta. Només apareix quelcom d'acidesa molt a la llarga.
Es poden percebre notes florals però no són suficientment intenses per que es puguin identificar.
L'alcohol es fa notar bé en forma d'escalfor i en aroma però no és res que destaqui, queda integrat en el conjunt.
Parlaríem d'alguna olor de pansa amb una fugaç reminiscència de vi dolç de missa (he estat molts anys escolanet...)
Les aromes de melasses i de cirera confitada persisteixen força així com la nota dolça general i l'alcohol. Tot això es troba compensat i harmonitzat per la nota general de frescor que també persisteix.
Molt al final, l'amargor augmenta una mica i s'expressa en forma de sequedat lleugera.

Nas 2

Hi hauría una molt lleugera sospita de DMS.
Sinó, dominen les melasses amb algun to molt lleugerament cremat, caramels i fruitats com ara préssec i cirera confitada. Podria ser alguna cosa de plàtan? Jo diria que si. Potser exagero, però parlaria de meló, també.
Val la pena tornar a esmentar la nota general refrescant que, amb la cervesa més calenta no desapareix i es combina subtilment amb el punt residual d'acidesa. Haguéssim pogut pensar que la frescor venia de la guarda de molts dies a la nevera, però sembla que no és així: és un aspecte intrínsec.
He de reconèixer que trobo el perfil de mel perquè estic avisat que estic davant d'una cervesa amb mel. De no ser així, l'aroma d'aquesta aportació és tan tènue i tan susceptible de ser confosa amb altres components procedents del malt, segurament, que l'hagués passat per alt.
També podem citar una cosa molt tènue d'herba (que, barrejant-se amb els malts més foscos, genera la olor de regalèssia) i notes florals no identificables. Aquestes darreres es barregen amb l'alcohol per aportar un lleuger perfil d'aigua de colònia.

Boca 2

Altre cop, el que causa impressió d'entrada, és el cos que podem descriure com a rodó, voluminós i fins i tot, contundent.
Amb la cervesa més calenta, l'alcohol es nota més, però no surt gens de mesura.
Apareixen olors de melasses, de mel i algun toc cremat però molt poc.
Podem identificar olors de cirera confitada i quelcom entre préssec i albercoc.
L'acidesa apareix molt a la llarga i en intensitat residual.
No trobo cap defecte que jo conegui. El DMS que hem citat abans no apareix en boca.
Diacetil, no. Astringència, no. Aspre, no.
L'amargor només apareix a la llarga, començant de forma molt discreta i acabant en la persistència amb una més que moderada sequedat. Aquesta moderació no impedeix que l'amargor, en combinació amb la tímida però present acidesa, refresquin i assuaugin el ric i poderós perfil del malt, que sense això, podria arribar a ser embafós.
Al final també haurem de citar un toc molt discret de cafè i quelcom de sucre de canya.
En la persistència es troben les notes dolces de melasses amb un punt d'amargor i un toc quasi imperceptible d'acidesa.
El retorn, a més, afegeix una nota d'herba fresca.

Impressions generals.

Una cervesa mereixedora de la seva medalla d'argent, rica, densa, plena, complexa i contundent com és.
L'equilibri es decanta molt clarament cap al perfil del malt tot i que el llúpol manté una presència discreta de recolzament fent especialment que la cervesa, malgrat la seva contundència resulti bevible i fins a cert punt, que passi bastant bé la set.
Una composició molt ben integrada i ben acabada que cal beure amb tranquil·litat i que mereix tanta atenció com la que s'ha esmerçat per a brouar-la.

1 comentari:

  1. Hola
    No recordo si l'he tastat. Valoro el premi ja que públicament, Europa, avui, valora les microbrouateries catalanes. L'informe de cerveceros.org del 2013 ja ens inclou en les estadístiques. Només han estat necessaries 10 voltes al Sol i ja existim.
    Tu que en saps de paraules, et pregunto:
    Com és diu l'esglaó que hi ha a sota del "dintel" (llinda en català) d'una porta?
    Alex
    GLOPS

    ResponElimina