Belgian Ale
Projecte
Darrera d’Hort del Barret hi ha una persona; el Fermí, llicenciat en Sociologia i Ciències Polítiques i
màster en Gestió i Ordenació del Comerç Urbà.
màster en Gestió i Ordenació del Comerç Urbà.
També hi ha l’Emi, experta en gestió laboral i que treballa en una gestoria, que aporta un suport imprescindible i sense qui no hauria pogut dur a terme el projecte.
En Fermí te experiència en l'àmbit de la gestió d’empreses, ja que, després de dos anys gestionant la seva pròpia empresa de productes de tecnologia de gestió de la formació a distància, ha treballat durant quatre anys com a tècnic de formació en noves tecnologies i sis anys més com a tècnic de suport a empreses,
emprenedors, comerç i mobilitat per diversos ajuntaments. Essent la creació i consolidació
d’empreses una de les seves activitats habituals.
Abans de treballar a l’administració, va passar prop de vint anys a Castellserà, un petit poble de l’Urgell. Allà va estar dedicat principalment a l’artesania del cuir i als treballs relacionats amb la producció de fruita dolça.
En Fermí te experiència en l'àmbit de la gestió d’empreses, ja que, després de dos anys gestionant la seva pròpia empresa de productes de tecnologia de gestió de la formació a distància, ha treballat durant quatre anys com a tècnic de formació en noves tecnologies i sis anys més com a tècnic de suport a empreses,
emprenedors, comerç i mobilitat per diversos ajuntaments. Essent la creació i consolidació
d’empreses una de les seves activitats habituals.
Abans de treballar a l’administració, va passar prop de vint anys a Castellserà, un petit poble de l’Urgell. Allà va estar dedicat principalment a l’artesania del cuir i als treballs relacionats amb la producció de fruita dolça.
Quan va deixar l’administració es va plantejar tornar a fer una feina manual i artesana, lluny de polítics i de funcionaris. Llavors, entre totes les habilitats de caire artesà que feia com a afició (treball del cuir, de la fusta, corda, sabons, ecològic, etc.) va triar la producció de cervesa artesana
Per què el nom d’Hort del Barret?
D'una part, totes les primeres experiències de producció casolana de cervesa es van fer al voltant de l’hort de casa. Allà també feia tastar a les seves amistats i família el resultat de les diverses proves que va fer uns anys abans de dedicar-s'hi professionalment. D'altra banda, fa molts anys que en Fermí porta barret. Sumant aquests dos factors no resulta difícil endevinar el perquè del nom de l’empresa.
Contacte:
Cerveses Hort del BarretFundada per Fermí Cueva Doñate.
GRANOLLERS
TEL: 667 091 817 - http://barret.cat - barret@barret.cat
Dades tècniques de la cervesa:
Ingredients: ??
Estil: Belgian Ale
Belgian Ale no és cap estil en particular, al menys fins on sé jo. Es tracta d'una cervesa d'alta fermentació a l'estil belga. I què vol dir a l'estil belga? No se sap massa. En general però, l'estil belga ve definit en dues línies. La primera ve marcada pels estils d'abadia que van aparèixer en els anys 1950. Bàsicament i sota l'impuls de Jean de Clerck, aquestes broueries van apostar per elaborar unes cerveses d'alta fermentació, d'alta densitat, d'alta graduació alcohòlica i amb perfil sovint decantat cap al malt. Una altra línia va ser oberta per Moortgat i va ser iniciada per la DUVEL. De la primera línia van sortir totes les cerveses d'abadia (Dubbel, Tripel, Blonde, etc) mentre que de la "línia DUVEL" van eixir productes més o menys feliços, sovint amb noms relacionats amb entitats demoníaques (Judas, Lucifer, Brigand, Delirium Tremens, Dulle Teve, Piraat, etc). Aquesta segona línia és molt variada i presenta moltes versions que van ser ajuntades per Michael Jackson sota el label "ales fortes belgues" (entre les qui figura la ale daurada belga) que ho vol dir tot i no diu res.
Els ingredients de les ales fortes solen ser:
En principi, malt PILS, fins a 20% de sucres invertits, llúpols nobles
alemanys, possiblement malts especials (Biscuit) i ferments d'alta
fermentació belgues amb un bon perfil de fruitats i especiats.
Per informació sobre l'estil: BJCP i BJCPAl nostre blog: Aquí i aquí (darrer paràgraf)
RGS: 30/01 2304/B
Lot 14-92
Caducitat: 10/10/2015
Alcohol: 6% Vol.
Descripció:
En destapar
En primer lloc, es poden descriure amb certa facilitat olors fresques que no són d'herba, menta potser i un cert perfil de caramel poc fet.
Aspecte:
Escuma mitjanament persistent de color lleugerament tenyit, d'espessor mitjana i poc inclinada a formar garlandes.
Cervesa lleugerament tèrbola de color de coure.
Nas 1
En primer lloc, cal esmentar una poderosa olor de plàtan barrejada en un segon pla amb algun aspecte discret de forneria i alguna cosa cítrica i floral ben present. Aquest dos darrers aspectes es barregen i formen un conjunt que suggereix herba fresca (prat) i quelcom semblant al gerani.
En forneria, es pot descriure massa de pa crua i quelcom de crosta molt poc feta. També podríem parlar de forneria dolça amb algun toc de pa de pessic, galeta i galeta d'avena. Existeix un to lleugerament dolç que forma teló de fons de tot el conjunt.
A la llarga podem suggerir alguna cosa de poma molt madura i notes de llaminadura o de caramel molt poc fet.
Boca 1
L'efervescència és fina i una mica picant. El cos és més aviat mig fort.
L'amargor és, al principi, discreta.
Podem descriure una lleugera olor de maduixa acompanyada d'aromes de pa fresc. També cal citar quelcom d'herba fresca i de gerani.
al cap de poca estona, es fa patent un cert perfil bicarbonatat, entre salat i metàl·lic que interactúa amb el llúpol per fer-lo més punyent del compte.
L'alcohol és nominalment de mitjana força i així es manifesta, discretament present i més aviat cap al final del glop.
El to àcid es manté en la persistència arribant a substituir l'amargor en un paper que li és habitual.
L'amargor queda mal influenciada pel toc mineral i queda punyent. Sense voler posar-me on no em criden, diria que hi ha un problema d'adequació entre les aigües i el llúpol.
Personalment hagués apreciat un perfil de malt més present i tal vegada més aromes degudes a la fermentació.
La cervesa en general és fàcil de beure i passa bastant bé la set.
Nas 2
Amb la cervesa més calenta, altre cop trobem plàtan, molt clarament, notes de mel i un molt lleuger punt de SO2 (quasi res).
Es perceben notes florals de baladre blanc i de gerani. Altrament, es poden trobar olors de pa fresc, poc fet i de crosta tampoc gaire torrada.
La nota de poma madura s'ha convertit en poma al forn.
Apareix també quelcom de llaminadura de plàtan.
al final es pot descriure alguna cosa de saponària.
Boca 2
La nota de bicarbonat segueix manifestant-se. Altrament trobem olors de maduixa.
L'efervescència és fina i lleugerament picant.
L'amargor és secundària i una mica punyent, bicarbonatada. L'aspecte punyent, a la llarga s'intensifica una mica sense que el perfil del llúpol augmenti o s'enriqueixi.
Trobem una certa dolçor agradable.
A la llarga , trobem una mica d'acidesa, cítrica però sense aroma destacable que l'acompanyi.
El cos es revela mig fort.
Existeix un cert to salat.
El perfil del malt queda una mica empobrit o dissimulat.
Tot plegat és bastant persistent, sobre tot l'aspecte punyent.
Impressions generals:
Una cervesa fàcilment bevible, relativament complexa i, a la llarga, decantada cap al perfil del llúpol. Aquest darrer acaba dominant amb un aspecte punyent poc encertat o poc compensat.
El malt es queda en una zona decorativa massa discreta. En aquest sentit i potser en la falta d'aspectes especiats, trobo que és una ale poc "belgian".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada