20 de novembre 2016

Avaluacions - Stillwater Artisanal - STATESIDE SAISON

Stillwater Artisanal

STATESIDE SAISON

Dades de l'avaluació: 

Data: 10/09/2016 
Nombre de jutges: 6 
Lloc: Arenys de Munt 
Broueria: Stillwater Artisanal. 
Crec que es tracta d'un nòmada: Stillwater sol treballar amb diverses broueries. En aquest cas és la Twelve Percent Brewery de Westminster a l'estat de Maryland al NE dels EEUU. També produeix cerveses amb "Against the Grain Brewery" (ATG) també a Westminster, així com amb la mateixa empresa però a Louisville (Kentucky). Ciutat: Baltimore, Maryland. 
Estil: Saison/Farmhouse Ale 
ABV: 6.8% 
Presentació: ampolla 335cL. 
De l'etiqueta: 
Pays homage to old world tradition while celebrating new world innovation. Naturally brewed with the finest European malts and fresh aromatic hops from the United States and New Zealand. It's then fermented using a classic farmhouse ale yeast and bottle conditioned to enhance stability. The outcome is a beer of unique design and exquisite taste, showcasing some of the best attributes of modern-day craft brewing.

Avaluació: 

Aspecte:

Color de la cervesa:
Es defineix com a lleuger daurat, daurat o groc/daurat.
Color de l'escuma:
Blanc
Transparència:
La transparència és mitjana. La foto dóna bon compte d'ella.
Pòsit: 
Molt poc solatge. Podem imaginar que la cervesa és una mica filtrada. Com que no sabem res dels ingredients, també podem suposar la presència de blat diversos.
Escuma quantitat: 
No sembla que es generi gaire escuma.
Escuma persistència: 
Relativament poc persistent.
Escuma adherències: 
Les adherències són les que queden pitjor.
Escuma densitat: 
Tampoc figura una densitat d'escuma especialment densa.

Aromes: 

Gràfica 1
Aromes en Nas i Boca
 Aquesta gràfica permet observar les aromes "úniques" que apareixen només en Nas o només en Boca. Concretament podem veure
A.- Que la majoria de descriptors són més forts en nas que en boca.
B.- Tot i així, hi ha descriptors que presenten l'opció inversa: Farina, Resines (de molt poc), Fruites tropicals, i alcohol.
C.- Hi ha en les dues fases, descriptors únics:
En la fase nasal, tenim Pa/Crosta torrats, Pasta de sopa, Salsa de soja, Olives negres, Fumat, Fustes, Llaminadura, Autòlisi, DMS, Acetaldehid, Dissolvent, SO2 i Paper/cartró.
En fase bucal, s'esmenta com a descriptor únic, Caramels.
Que hi hagi menys descriptors únics en la fase Oral és ja una pauta habitual. L'anàlisi de cada descriptor ve més avall.
Gràfica 2: Aromes nas i boca, valors mitjans
Si establim una mitjana d'intensitats de les dues fases per a cada descriptor obtenim la gràfica següent: Aquesta gràfica permet visualitzar clarament la mitjana d'intensitat de tots els descriptors aromàtics (0,74). Per sobre d'aquesta mitjana, classifiquem els descriptors com a "significatius". Per sota i fins a la meitat del valor de la mitjana (0.37), definim una "segona capa" de descriptors secundaris. I per sota d'aquesta meitat, apareixen els descriptors menys decisius. Així, en una tercera gràfica podem establir una ordenació de descriptors per graus d'importància. Aquest cop, hem intentat una altra forma de classificar: Establim la diferència entre el descriptor més intens i el menys intens (2,23). El dividim entre 3 (0,74). Essent que 0,74 és el terç de 2,23, podem anar pujant des de 0,02 o baixant des de 2,25 per etapes de 0,74. Així obtenim com a límits, 1,49 i 0,75.
Però em mantindré en la versió "meitat" i "quart" perquè ofereix unes perspectives aromàtiques més desenvolupades.
Llistat de descriptors: 
Aquest llistat ens permet observar una gran riquesa de descriptors significatius. Una qualitat que ja veurem si es reflexa en les sensacions dels jutges. 16 descriptors principals no són pocs!
Descriptors significatius:
Cítric, Afruitats frescs, Gra, Mel, Especiats, Herba, Ferment, Palla/segó, Floral, Farina, Balsàmic, Herbes aromàtiques/perfumat, Molla pa, Acetaldehid, Alcohol i Pa.

En detall: 

Cítric
S'apunta que el cítric és especialment refrescant (que es combina amb altres elements d'aquesta mateixa naturalesa. Alguns han citat Llimona, Aranja, Mandarina i Pell de llimona. Tant és així que fins i tot es parla d'acidesa en nas. Després ja veurem on arriba l'acidesa en boca.
Afruitats frescs
Els jutges han especificat Raïm blanc (sensació de cava). També es parla d'Albercoc, Raïm verd i Préssec. Totes les fruites són anomenades en la seva fase poc o gens madura.
Gra, Mel 
Sense comentaris.
Especiats
Clau d'espècia i pebre blanc.
Herba
Herba fresca, acabada de tallar, sensació fresca,
Ferment, Palla/segó 
Sense comentaris
Floral
S'esmenta flor blanca, un altre aspecte fresc, llessamí. També es parla de Saponària.
Farina 
Sense comentari
Balsàmic
S'insisteix molt en la sensació de frescor relacionada amb l'herba fresca però també es parla de balsàmic genèric o fins i tot, d'Eucaliptus.
Herbes aromàtiques/perfumat
Inclou el romaní.
Molla pa, Acetaldehid, Alcohol i Pa 
No es comenten

Descriptors secundaris: 

Forneria dolça, Llaminadura, Resines, Afruitats madurs o melmelada
Cap d'aquests aspectes ha rebut precisió. El menys que es pot dir és que aquesta segona capa és poc rica, especialment en comparació amb la primera fase que, com dèiem ho és molt. Estem davant d'una ràtio primera capa vs segona capa de 4 a 1!

Descriptors de fons o "terciaris" 

Aquests elements no fan ni de bon tros la unanimitat però s'han de citar en la mesura que algun jutge els ha mencionat. En aquesta categoria, tot és "lleuger", "discret" i/o "difús". Aquesta llista inclou alguns descriptors força sorprenents i algun que comentarem:
Pa crosta (torrats). 
Un aspecte que descriu un sol jutge. Sembla poc probable, però alguna cosa hi deu haver des del moment que algú altre parla de "caramel poc fet" i fins i tot, de "salsa de Soja". Hi ha alguna cosa clarament torrada en aquest reialme però queda molt poc intens i gens definit. No per això és menyspreable.
Fruites tropicals.
No se'n parlen en detall ni fan la unanimitat.
Fustes. 
Aquest descriptor pot ser combinat, a aquest nivell de molt baixa intensitat amb el fumat i diríem que introdueix alguna sensació de celler o de maduració en fusta. També podria implicar algun efecte de Brettanomyces.
Olives negres. 
No es comenten. Solen estar relacionades amb el ferment fresc.
Autòlisi:
Es parla d'un lleuger to de pernil dolç.
DMS, Dissolvent, SO2, Paper cartró. 
No es comenten. Però val la pena recalcar el darrer que podria implicar un principi de mala oxidació.
Pasta de sopa: 
sense comentari

Gustos: 

Dolç: 
La Stateside Saison té un perfil dolç discret. S'ha descrit però no s'ha comentat. Podem imaginar que es tracta d'un color sensorial de fons.
Àcid: 
L'acidesa, en canvi és més important tot i que no passa de la mitjana. En altres termes, es tracta d'una acidesa modesta però present. Gairebé arriba a 3. És molt menys intensa del que imaginàvem quan hem parlat d'aromes cítriques.
Salat: 
No apareix res salat.
Amargor: 
La intensitat de l'amargor és percebuda com lleugerament inferior a l'acidesa. El joc d'aquesta cervesa en matèria de gustos es desenvolupa doncs entre l'acidesa i l'amargor.

Qualitat de l'amargor: 

Intensitat: 
Com ho hem vist, la intensitat de l'amargor s'ha percebut com a important dins dels gustos però modesta. Persistència: 
No s'ha valorat la persistència (un defecte del full de dades).
Secant: 
L'aspecte secant, tot i ser, com en tots aquests aspectes, tranquil. Tot i així és la característica principal d'aquesta amargor.
Metàl·lic: 
La sensació de trobar una moneda en la cervesa és notable però no molesta. Ens mantenim en tons tranquils.
Balsàmic: 
L'aspecte refrescant, un pèl més fort que el metàl·lic tampoc surt de mare: tranquil.
Punyent: 
La sensació que l'amargor no s'escampa en la poca, també es manifesta molt suau.
Impressió general de l'amargor.
S'aconsegueix una amargor molt suau, però ben present. Dóna la sensació de rodonesa, de bona qualitat.

Còrpora: 

Cos: 
Es percep el cos com a mitjà.
Carbonatació: 
La carbonatació no es comenta (haurem de preveure una valoració extra de la qualitat de la carbonatació.) Tot i així, la seva intensitat també és mitjana. El record que en tinc jo personalment és que a més és «fina» i gens agressiva.
Alcohol: 
L'alcohol es nota. És una cervesa de 6.8% Vol i per tant és absolutament normal que es noti. Però apareix en intensitat mitjana. Essent que ningú en fa cap comentari, deduïm que queda ben integrat. Però això també és una cosa que voldrem afegir a la fitxa.
Textura: 
La textura no fa l'objecte de cap comentari però sembla que s'aprecia com a especialment untuosa, per damunt de la mitjana.
Picant 
Un aspecte nul.
Astringència: 
Es percep una mica d'astringència. Però molt poca. No es diu si apareix com a adequada o no.

Criteris generals 

La cervesa en general té una molt bona entrada: es considera força Bevible, notablement per damunt de la mitjana. També s'ha considerat força Digestible essent que no pesa gens a l'estómac. I gairebé en la mateixa mesura, s'ha trobat que compleix bé amb la seva funció de passar la set.
No es tracta de cap cervesa extrema. En efecte, la Intensitat general només és lleugerament superior al valor mitjà.
Malgrat això, s'ha considerat que era notablement persistent tot i que no s'ha precisat en què.
S'ha percebut un Retorn, però tampoc s'ha especificat què era el que retornava.
Subjectivament, la Complexitat s'ha valorat com a mitjana. Però si mirem les dades, trobem 33 descriptors aromàtics genèrics de 50 possibles. Això dóna una complexitat del 66%. Una dada més que mitjana! Per això la complexitat d'aquest apartat en concret es pot definir com la complexitat subjectivament percebuda.
L'Equilibri també s'ha percebut com a mitjà. Com dèiem, no és cap cervesa extrema. Si bé hi ha algunes característiques lleugerament dominants, no es pot dir que es trobi especialment decantada. Però si mirem els descriptors aromàtics principals, per exemple en la distribució per terços, observarem una lleugera dominació dels aspectes cítrics i verds sobre els aspectes del malt. En efecte aquests darrers queden més discrets essent que apareixen més en el segon terç de la llista ordinal.
Al final l'harmonia o la composició reben una notació relativament alta. Una valoració entre 4 i 5 no és cap broma tenint en compte de com ens estem tornant d'exigents.

Albert Barrachina, Josep Xuriach, Jesús Sarabia, Xavier Rubio, Ariel Caballero, Marc Roig.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada