29 de maig 2023

Avaluació - Cervesa BF amb raïm - Grape Lager - Alta Alella + ART + DeHum

Alta Alella + Art cervesers + DeHum

GRAPE-LAGER

Cervesa BF amb raïm 

Realment, m'estic cansant d'escriure els noms d'estils en Anglès... 

Ingredients

Malts Best Pale + Ordi Pàmula local cru.
Most de raïm Mataró. Proporció: 20% de la massa fermentable. El raïm Mataró és un Monestrell (Morvedre a València i Mourvèdre a Llenguadoc).
Llúpol: Zatek

Dades tècniques estàndard

Densitat inicial: 1,047 - Densitat final: 1,012 - Alcohol: 5%vol. - Color 2-3 EBC - Amargor. 2 IBU. - CO2 : 4,40 g/l.
Presentació: Llauna d'alumini 25 cl. (També keykeg).
Elaborat al Clúster Craft Beer de Lliçà d'Amunt.
 
 

Avaluació sensorial

En realitat no es tracta de cap avaluació, només és una opinió personal no contrastada. 
Data del tast: 21/03/2023

Aspecte

Escuma molt densa, fina, blanca, bastant persistent. Bones adherències.
Cervesa de color daurat, bastant transparent.


Aromes

Fase 1. Notes aromàticament acidulades, amb tocs de poma i grosella verda.
Fons molt lleugerament dolçant.
Notes afruitades, sense definir. Potser alguna baia.
Algun aspecte sofrat, molt poc.
Rerefons de farina i galeta. Potser alguna cosa de coca dolça.

El conjunt aromàtic resulta molt agradable. Inicialment, es troba decantat cap a un perfil de vi, però al cap d'una estona, les aromes pròpies de la cervesa apareixen per mitjà del perfil del malt.

Fase 2. Inicialment, en una segona fase, la sensació de vi domina completament. També sobresurt un notable perfil de llima/llimona. Igualment, es troba un aspecte molt tènue d'acidesa acètica.
Amb el temps, va apareixent el malt amb alguns aspectes molt lleugerament torrats: farina, molla de pa i galeta. En comparació amb la primera fase, aquest perfil queda més amagat.
Es pot descriure en rerefons, mel, pastisseria i algun toc de celler. També es pot trobar alguna cosa de resina i, finalment, reapareix la grosella verda.

Bàsicament, ho resumiríem descrivint un vi blanc molt floral i afruitat, amb bones -tot i que discretes-notes de brioixeria i forneria. Ara mateix l'estic tornant a tastar i trobo molt malt clar acabat de moldre.
 

En boca

Aromes

Fase 1. Aromes de farina, de gra cru i de brioixeria.
Domina clarament la sensació de vi blanc amb notes de baies clares i florals. Però, com que no és res molt fort, costa de definir. Potser alguna cosa de llessamí. A la llarga, podem descriure un puntet de mel.
Fase 2. Aromes de gra, galeta i segó de blat. Potser grosella verda.
El conjunt és voluble. A moments, domina el vi i alternativament, pot arribar a imposar-se momentàniament el malt.

Gustos

Fase 1. Acidesa notable, però perfectament integrada. No constitueix cap molèstia ni trenca l'harmonia.
Fase 2. Altre cop, acidesa notable.
Molt ben atenuada. Dolçor gairebé nul·la.  Amargor nul·la
Acidesa força notable, de qualitat cítrica/làctica. En aquesta segona passada, l'acètic ja no es manifesta. L'acidesa és l'element principal de la persistència.
No es troba res salat.

Còrpora

Fase 1. Efervescència intensa i fina. A la llarga es nota l'alcohol en forma de lleugera escalfor. Però sobre tot, queda completament integrat en el conjunt.
Fase 2. El cos és lleugeret mentre que la textura és prou suau. Apareix una nota astringent gairebé imperceptible molt a la llarga.
L'alcohol gairebé no es nota.
Lleugerament secant.

Criteris generals

Molt fàcil de beure i, probablement, de digerir.
Passa molt bé la set.
Intensitat/impacte reduït.
Complexitat entre baixa i mitjana.
Persistència mitjana sobre tot en acidesa.
Composició molt encertada, compacta, en la qual tots els elements entren en joc, en la seva justa mesura.
Destacaria el joc molt ben integrat de l'efervescència amb l'acidesa, la suavitat de la textura i les aromes de malt.
L'amabilitat aportada per la facilitat, la frescor i la suavitat també constitueixen una base sensorial eficaç.

Opinió personal

Aquesta cervesa em sembla sensorialment i tècnicament molt encertada. NO TOCARIA ABSOLUTAMENT RES.

Nota

 Aquesta cervesa és un projecte que ha començat com una col·laboració entre AltaAlella i DeHum i que ara es duu a terme entre Art i AltaAlella. Ja farem un article per explicar l'aventura.

Nota final

Aquells que voleu fer servir aquest article, copiar-lo, traduir-lo, o fer veure que us heu llegit totes les fonts 😉, ho podeu fer. L'accés a aquest blog és completament lliure. I essent que el seu objectiu és la difusió de la cultura de la cervesa, podeu copiar i afusellar com us abelleixi santíssimament. Cap problema. 

NOMÉS HEU DE TENIR L'HONESTEDAT DE CITAR TOTES LES VOSTRES FONTS, INCLOENT-HI AQUESTA, ENCARA QUE US FACI RÀBIA QUE ESTIGUI ESCRITA EN CATALÀ. TAMPOC COSTA TANT SER UNA MICA HONEST! PER ENDAVANT, MERCI.

Albert Barrachina Robert
Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa a la Facultat d'Enologia de la URV
Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa al curs de cervesa artesana de la Universitat d'Alacant.
Membre de l'equip d'Art Cervesers.
Jutge certificat BJCP des del 2015
Premi Steve Huxley 2020

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada