19 de juny 2023

BJCP - 03A - Cervesa BF pàl·lida txeca - Czech Pale Lager

 03A Cervesa BF pàl·lida txeca - Czech Pale Lager

Impressió general:

Una cervesa txeca de BF de cos lleuger, rica, refrescant, amb bon caràcter de llúpol i que comparteix les aromes familiars de les cerveses txeques pàl·lides de BF més fortes (tipus Pils) però amb un nivell d'alcohol més baix, un cos més lleuger i tot plegat menys intens.

Aromes

Malt ric amb tocs de pa, entre lleuger i moderat, amb un «bouquet» de llúpol especiat o herbós entre lleuger i moderat. L'equilibri entre el malt i el llúpol és variable. Un lleuger toc de caramel és acceptable. Una mica (però mai important) de diacetil així com lleugeres notes afruitades procedents d'èsters del llúpol són acceptables, però no indispensables. Cap compost del sofre.

Aspecte

Color, de daurat clar a daurat fort. Entre brillant i molt transparent amb una cap d'escuma persistent, blanc i cremós.

Aromes en boca

Aromes riques de malt/pa entre mig-baixes i mitjanes amb un final rodó de llúpol. Aromes de llúpol especiades o herboses entre baixes i mig-altes. L'amargor és prominent però mai aspre. Aromàtica i refrescant. Són acceptables el diacetil i els èsters afruitats a baixos nivells. Però no són indispensables i mai haurien de ser dominants.

Còrpora

Cos entre mig-lleuger i mitjà. Carbonatació mitjana.

Comentaris

El nom txec de l'estil és světlé výčepni pivo (NDT: Cervesa brillant lleugera).

Història

Inicialment, Josef Grolle, en 1842-1843 va crear dos tipus de cervesa. una výčepni (nota1) i una ležák (nota 2). La més lleugera es produïa en quantitat doble. Evan Rail (Nota3) especula que eren probablement cerveses de 10ºP i 12ºP, però que la výčepni podria haver estat més fluixa. És la cervesa més consumida a Txèquia en l'actualitat.

Ingredients característics

Aigües toves amb un contingut baix de sulfats i carbonats, llúpols del tipus Zatec/Saaz, Malt Pils txec i llevats txecs de baixa fermentació. Una baixa quantitat de ions a l'aigua permet un perfil de llúpol notablement suau rodó al marge de les quantitats addicionades.

Comparació estilística

Una cervesa de BF amb menys cos, menys intensa que una Cervesa de BF txeca premium (Czech Premium Lager-03B). Una versió de consum més corrent.

Dades tècniques

DI: 1,028 – 1,044
DF: 1,008 – 1,014
IBUs: 20 – 35
EBC: 6–12 (SRM: 3–6)
Alc.: 3,0 – 4,1%Vol.

Exemples comercials

Březňak světlé výčepni pivo, Notch session Pils, Pivovar Kout na Šumavě Koutská 10º, Únětické pivo 10º.

Etiquetes

Graduació_baixa, Color_pàl·lid, Baixa_fermentació, maduració_en_fred, Europa_central, estil_tradicional, família_cerveses_BF_pàl·lides, amarg, llupolada.

Traducció

Albert Barrachina Robert

Notes

Nota 1: NDT: Výčepni en txec és l'equivalent de Schank en Alemany. Els dos signifiquen «aixeta» i qualifiquen una varietat «lleugera» de cervesa.

Nota 2: NDT. Ležák: En txec, literalment: una mena de cervesa ben fermentada. A molts llocs es tradueix per «lager» però no em sembla del tot precís.

Nota 3: NDT: Un californià que ara resideix a Txèquia i que escriu sobre cervesa.

Nota final

Llicència de Creative Commons
Aquest text és una traducció al Català dels originals que són propietat del BJCP. El BJCP difon la Guia dels estils de franc. Per tant, nosaltres en difonem la traducció de franc. Dit això, les traduccions tenen autor. S'ha especificat a cada article.
PER TANT:
NO SERIA CORRECTE QUE US APROPIÉSSIU DE LA FEINA D'ALTRI. COM SEMPRE, ÉS MOLT FÀCIL: NOMÉS CAL CITAR ELS AUTORS ORIGINALS I ELS DE LES TRADUCCIONS. MOLT FÀCIL.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada