05 de març 2010

Diccionari cerveser B

B
(Les paraules amb asterisc són neologismes. (Veieu Qüestions etimològiques)


BAGÀS* o remòlta
(Fr.) Drêche
(Alem.)Treber
Unlösliche Malzrückstände, welche als Abfallprodukt bei der Bierherstellung beim Läutern entsteht. Sie wird als hochwertiges Futtermittel von Landwirtschaft und Industrie verwendet. Es gibt aber auch spezielle Rezepte für Treber zum Brot und Brötchen backen.
(Angl.)Draff

(Cast.) Bagazo
Elements insolubles que resulten de la filtració de la mestura. En temps de fam, s'utilitzava per a fer una nova cervesa més lleugera. Avui, se'n treu el màxim profit per mitjà d'esbandides múltiples i després es dóna als porcs. La paraula catalana bagàs no és original de la brouateria sinó que prové del món del cultiu de la canya de sucre. També es pot dir remòlta en Català.


Baixa fermentació
(It.)Bassa fermentazione
(Alem.)Untergärung
(Angl.) Bottom (low) fermentation

Tipus de fermentació que sol produir-se a “baixes temperatures” (de 7 a 15ºC) i que sol també produir-se al fons del fermentador.
Aquesta fermentació produeix cerveses anomenades LAGER.


BALLING
Mesura del percentatge de sucres (sucre de malt i altres tipus de sucres) en el most que es podran transformar en alcohol. Aquesta escala de mesura fou desenvolupada en 1843 pel químic Carl Joseph Napoleon Balling, natural de Bohèmia. Aquest sistema fou millorat més tard pel Dr Fritz Plato. Per això també existeix la mesura de densitat en graus Plato. Els graus Plato i Balling són pràcticament el mateix. Una bona aproximació per al càcul d'aquest concepte seria el següent:

[pes del llúpol en grams] x [proporció d’àcids alfa del llúpol] x [proporció útil del llúpol (aprox 30%)] / volum de cervesa en litres / 10

Conversió aproximativa entre Plato o Balling i la densitat expressada en grams per litre:
G/L= Plato X 4 + 1000 ºPlato = (G/L -1000) / 4

Conversió exacta:
[(densitat G/L)2 (-205,347)] + (668,72)(densitat G/L) -463,37 = Densitat Plato
La densitat G/L s'expressa sense la coma mentre que quan s'expressa amb la coma, són Kg/L.
(Angl.)Balling
A standard European measurement of the density of solutions, calibrated on the weight of cane sugar in solution. Measured in degrees.

Beta-glucans
Constituent de les parets de les cèl•lules d’ordi fet de cadenes simples de sucres. També es descriuen, per mor de la seva viscositat com a GOMES que, segons com, poden complicar la fase de filtració.
(Alem)Beta-/-Glukan: Hauptbestandteil der Zellwände des Gerstenkornes, der aus Einfachzuckerketten besteht; wird wegen seiner hohen Viskosität auch als Gummistoff bezeichnet, der unter bestimmten Voraussetzungen durch Gelbildung (Beta-/-Glukan-Gel) die Filtrierbarkeit des Bieres verschlechtert

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada