24 de juny 2012

Defectes - 09 - Àcid Capric


Àcid capric.

Altres noms:
Àcid Decanoic, Àcid n-Capric, Àcid n-Decanoic, Àcid Decylic, Àcid n-Decylic, Àcid Decoic, Àcid 1-Nonane Carboxilic, etc.

Fórmula resumida: C10 H20 O2

Fórmula extensa: CH3(CH2)8COOH

Representació gràfica:
Àcid Capric

Es tracta d’un àcid gras saturat.
Es troba de forma natural en la llet d’alguns mammífers, en l’oli de coco i en el de palma (de cor de palma).
S'utilitza en síntesi orgànica i industrialment en la fabricació de perfums, lubricants, greixos, cautxú, plàstics, colorants, additius d'aliments i productes farmacèutics.

Olors: cabra, greix, ranci. (Formatge de cabra).

Aroma of Beer, Wine and Distilled Alcoholic Beverages: pàgina 92, taula 52 i 53, es pot veure com els àcids grassos són normals en la cervesa i sobre tot que hi són gairebé tots, incloent l’Àcid Decanoic.
L’únic que cal vigilar que no sobrepassin el llindar de percepció. Per a l’Àcid Capric, no l’hem trobat. 
Cal però saber que, com tots els àcids carboxilics, la seva procedència pot ser per infecció (Brettanomyces).

Altrament, una cèl·lula de ferment és com un gran globus ple de micro components així com components químics destinats a alimentar la cèl·lula o a construir-ne una altra, cosa que inclou àcids carboxílics. En situacions d’estrés (en un ambient químicament hostil),  la cèl·lula mor i rebenta. D’això se’n diu atòlisi. Les parets de la cèl·lula ja no aïllen el seu contingut de l’ambient, i s’escampa aquest contingut. Això explicaria la presència d’acids carboxilics en la cervesa.

Conclusió:  
cal canviar la cervesa de fermentador per evitar un contacte gaire llarg de les cèl·lules mortes amb la cervesa. És una cosa important que cal vigilar en cerveses que es volen fermentar molt de temps o que no es volen pasteuritzar.

Fonts:
Aroma of Beer, Wine and Distilled Alcoholic Beverages  Per Lalli Nykänen,Heikki Suomalainen

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada