29 d’abril 2013

Cerveses d'abadia - Westmalle - Història 2 - la Fundació.

Història de l'abadia - La Fundació

Venim d'ací.
www.trappistwestmalle.be
Dom Augustin de Lestrange, l’abat de la Valsainte no va perdre de vista el seu projecte de fundació trappista als Estats Units. El 12 abril de 1794 va sortir d'aquell monestir altre cop una colònia de monjos, sota la direcció de Dom Arsène, amb ordres de fer parada a Westmalle i prendre la direcció de la comunitat per permetre a Dom Jean Baptiste de continuar el seu viatge cap a les Amèriques.

Dom Arsène havia de conservar a Westmalle, uns set o vuit monjos.

El 6 juny 1794 marca la data "oficial" de la fundació del monestir de Westmalle. La nova fundació devia comprendre aleshores uns dotze membres.

 Tot just instal·lats, els Trappistes hagueren de fugir davant de les tropes franceses que envaïen Bèlgica. Hagueren de refugiar-se en uns monestir de Westfàlia, Alemanya. Westmalle va romandre abandonada fins l’any 1802, època en la que Napoleó Primer va manifestar certa benvolença cap als religiosos. Aquell any, Dom Augustin va enviar alguns monjos de Darfeld (Gemeinde Rosendahl im Landkreis Coesfeld (Nordrhein-Westfalen) amb l’encàrrec de restablir el monestir al mateix lloc. El govern francès ho va tolerar.

www.bierebel.com
Però el 28 de juliol de 1811, per un decret famós, l'Emperador Napoleó va suprimir l’orde dels Trappistes en tots els seus estats. Els monjos de Westmalle hagueren altre cop de dispersar-se. No obstant això, el bens immobles del monestir van ser preservats i tres religiosos en vestimentes seculars van seguir protegint els interessos de la fundació. Aquests tres religiosos pogueren quedar-se gràcies a la intervenció de l'alcalde de Westmalle, el Sr. Delen i del baró Pierre de Caters, banquer d'Anvers.

La data del 21 agost 1814 marca el retorn definitiu als religiosos a Nostra Senyora del Sagrat Cor. Llavors comença una era de de tranquil·litat.

Westmalle va ser el primer monestir restaurat després de la revolució.

Sota l'ocupació holandesa de 1815 a 1830, els catòlics foren maltractats a Bèlgica. En 1818, un decret del govern va prohibir les ordres contemplatives, tolerava les ordres ensenyants i només acceptava formalment, les ordres hospitalàries. Els religiosos per comunitat van haver de limitar-se a vint. Westmalle va obtenir el privilegi de mantenir quaranta religiosos i de veure el seu monestir legitimat.

En 1836, el monestir encara era només un priorat. Va ser elevat pel Papa Gregori XVI al rang d’abadia. El primer abat va ser Don Martin, que es va convertir a més en vicari general dels trappistes a Bèlgica. Va ser sota el seu abaciat que Sant Sixt (Westvleteren) va quedar sota l'autoritat de Westmalle l’any 1836.

Van passar uns anys de relativa prosperitat, i en 1934 va ser construïda una nova gran fàbrica de cervesa amb les més modernes instal·lacions per desenvolupar la producció de cervesa, la qual, un centenar d'anys abans, només es brouava per als monjos.
Article precedent
Cerveses d'abadia. Taula de matèries. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada