1 de maig 2013

Cerveses d'abadia - Antecedents socio-econòmics - Cervesa "belga"

Cervesa belga

L’any 1900, Bèlgica era un país de 6,7 M d’habitants. Hi havia 2632 pobles i ciutats, 197821 establiments públics de servei de begudes i menjars (1 per cada 33 habitants!), i 3223 broueries (una per cada 61 establiments de distribució).

El nombre de broueries va disminuir fins al voltant de 2000 establiments productors l’any 1920 i 1000 just abans de la Segona Guerra Mundial. L’any 2005 només en quedaven 130 tot i que la població és era el mateix any de 10,4 M d’habitants. El 70% de la cervesa que s’hi produeix és del tipus Helles Lager (o Pils si preferiu) contràriament al que podríem imaginar.

www.nospot.org
Al principi del segle XX, els professors de diverses escoles de broueria de Bèlgica s’alarmaren del creixent èxit que tenien les cerveses de factura anglesa. Decidiren doncs crear una manera “belga” de brouar cervesa. Especialment, el professor Henri Van Laer va emetre la idea que el país, famós per la diversitat de les cerveses que s’hi feien, havia de produir un tipus modern de cervesa capaç d’atraure el paladars més delicats. (Annie Perrier-Robert, Charles Fontaine).

En 1902, un concurs dut a terme a Brussel·les per a cerveses entre 4,5 i 5 graus belgues (D.I. 1.045-1.050), prop de dues vegades la D.I. habitual en les cerveses comunes, va comprendre poques participacions. Però el segon concurs, en 1904, anomenat “Concurs per la perfecció de la cervesa belga” va rebre la participació de 73 broueries. Els productes guanyadors podien exhibir el logo “belge”. Les cerveses d’abadia es beneficiaren de la creixent popularitat de les cerveses fortes de la mateixa manera que es beneficiaren de la prohibició parcial sobre alcohols forts. (Veieu article precedent).
Taula de matèries

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada