ORGANIC CHOCOLATE STOUT
En aquesta cervesa i en alguna altra que estudiarem, la Samuel Smith's brewery aposta pels productes orgànics. He estat cercant una mica per la xarxa i no em queda del tot clar què significa això. M'imagino que es tracta d'oferir-nos un producte amb alguna garantia que està elaborat amb ingredients poc o gens traficats químicament.
Samuel Smith's Chocolate organic stout |
La broueria:
La broueria Samuel Smith va ser fundada en 1758 a Tadcaster.
(Tadcaster al comtat de North Yorkshire, Anglaterra: ciutat fundada pels romans amb el nom de Calcaria. Aquest nom és especialment interessant per a nosaltres perquè ens indica quina podrà ser la qualitat de les seves aigües.
Samuel Smith's brewery: Es tracta de la broueria més antiga de Tadcaster. Actualment, hi ha 3 broueries en aquest poble, i la de Samuel Smith és la més petita (amb un 5% de la producció del poble). Les altres serien The Tower Brewery, antigament Bass i actualment propietat de Coors, i la John Smith Brewery).
Aquesta broueria ha apostat pel manteniment de tradicions bastant antigues. Especialment, la fermentació d'algunes varietats de cervesa es fa en cubs rectangulars oberts de pissarra (Stone Yorkshire Squares), els ferments són els mateixos des del segle XIX, les cerveses de barril són condicionades en barrils de roure que la mateixa empresa manté i restaura, i fins i tot, el lliurament als pubs de la regió es fa en carros estirats per cavalls.Les cerveses Samuel Smith estan fetes amb ingredients purs sense afegit de cap mena de química. L'aigua procedeix des de sempre d'un mateix pou que extreu l'aigua a uns 255 metres de fondària.
Samuel Smith també elabora sidra.Contactes:
http://www.samuelsmithsbrewery.co.uk/index.htmlSamuel Smith Old Brewery
High Street
Tadcaster
North Yorkshire LS24 9SB UK
Telèfon (8.30am-5.00pm Mon-Fri): 0044 1937 832225
La cervesa:
Alcohol: 5% Vol.Presentació: ampolla e 550ml.
Caducitat: Gener 2014
Lot: L12275
Ingredients:
Malt d'ordi orgànic, sucre de canya orgànic, llúpol orgànic, Extracte de cacau orgànic.Descripció:
En destapar:
Forta olor de xocolata, concretament recorda fortament el Cola Cao. Un preparat que encara avui en dia es fa amb més cacau que altres coses. També es nota una mica de fusta i un no-res de dissolvent.Aspecte:
Escuma de color beix/marró, espessa, cremosa, persistent i formant garlandes.Cervesa de color marró/caoba molt fosc i dens.
Nas 1:
Amb molta escuma, evidentment, es pot trobar olor de cacau, però tot i ser molt dominant, no impedeix la detecció d'altres aspectes com ara les típiques olors de DMS (quan hi ha molta escuma) i també notes fruitades poc definides però que podríem associar a la pera. Altrament, seria possible alguna cosa de cirera madura.Es poden identificar també algunes notes d'herba i un toc lleugerament cítric que no arriba apuntar cap acidesa.
Boca 1
Cos molt respectable, rodó però gens feixuc. Tacte cremós.
Trobo una lleugera olor de cartró gairebé ocultada per les olors de cacau.
L'efervescència és fina i lleugera, poc present, adequada.
Amargor quasi nul·la. A la llarga es fa una certa acidesa que es manté en intensitats molt moderades. El final és moderadament sec.
És curiós que la persistència es produeix en una barreja d'amargor (que a més d'una mica seca ofereix notes lleugerament metàl·liques) i de sensació d'alcohol. I és curiós perquè hi ha poc alcohol (5%Vol).
En boca no s'aprecien fruitats. Buscant molt podríem arribar a confirmar la pera, però és molt poca cosa.
Pera |
Aquesta cervesa és perfectament bevible, no ofereix cap mena de resistència. Tot i això, li costa una mica passar la set.
Nas 2:
Com era d'esperar, el primer que notem és el cacau amb alguna nota dolça que, evidentment, acompanyen molt bé l'aspecte principal.
Herba sota la pluja |
Em sembla poder afegir que trobo notes especiades, però tal vegada sigui una afirmació aventurada. No sabria dir quina espècia. Potser pebre.
A la llarga i investigant bé, potser podem trobar pebrot verd (molt poc).
Dind del perfil del cacau, es cola una nota fruitada diferent de les que hem citat però que no aconseguim identificar. Potser alguna cosa de massapà, ametlla...
Massapà |
En aquesta etapa, podem afirmar que ens trobem davant d'una cervesa bastant complexa amb olors agradables i llamineres. No podríem parlar d'equilibri però si de compensació.
Boca 2
Es troba molt fàcilment el cacau i la nota discreta de fusta (que possiblement formi part de l'aspecte de Colacao).
El cos és respectablement rodó, l'efervescència és fluixa, ajustada, encaixa perfectament en el conjunt. Existeix un cert toc lletós en el tacte, ...o de crema pastissera.
L'amargor no es manifesta fins al cap d'una estona, i al mateix moment també apareix una lleugera acidesa.
Astringència, no; Amargor, quasi res; Acidesa, quasi res; Diacetil, no en distingim; DMS, només se'n ha notat al principi. Fa estona que ha desaparegut.
Els fruitats es manifesten amb olors de cirera i alguna altra baia (ribes roges?). També pera, però és difícil de trobar.
El glop és llarg i es va assecant cap al final. Aquest mateix final s'expressa també amb alguna nota metàl·lica i un punt picant. El cos es manté en la persistència.
L'alcohol es nota més del que seria d'esperar amb una cervesa de 5%Vol. Aquesta nota alcohòlica pot arribar a recordar el Bailey's amb cacau!
Retorn de cacau, amargor del llúpol i un punt cremat.
Impressions generals
Una cervesa en la que les fases en nas i en boca es distingeixen molt pel que fa a les aromes que es poden captar. La fase en nas sucumbeix a les delícies del cacau i ens retorna a la infància.
En boca, si bé primer dóna sensacions bastant semblants, ràpidament recupera l'aspecte "cervesa" amb, al davant, l'amargor.
Es tracta d'una curiositat especialment agradable, molt passadora, amena, llaminera i perfectament bevible. En terminologia cervesera belga, diríem que és una cervesa perfectament digestible.
Altrament, com en tots els productes Samuel Smith, cal posar en evidència la quasi perfecta factura que condueix a un producte perfectament compensat i integrat. Un treball de gran professionalitat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada