07 de desembre 2015

Fitxes de degustació - Ceuta Star - PALE ALE

CEUTA STAR

PALE ALE

Dades tècniques:

Lot: 00005
Consum preferent: no es pot llegir
Alcohol: 4,5%Vol.
Ingredients especials: mel.

Descripció:

(En Castellano abajo)

En destapar:

Bones olors de malt i florals.

Aspecte:

Escuma blanca de densitat variable, de persistència modesta i sense formar adherències. La bombolla és més aviat grossa.
Cervesa de color mel-ambre molt transparent.

Nas 1

Primer apareix el perfil del llúpol. No és fàcil de definir perquè sense ser fluix, és fugisser. Així i tot podem distingir olors florals de gerani i d'herba tallada. També es defineix una lleugera nota de resina.
El malt arriba amb aspectes de gra, magdalena i pa de pessic.
Acte seguit, entre el ferment i el malt, es dóna una barreja que fa pensar en una tarta de préssec amb mel. Algun albercoc es perd entremig i potser també quelcom de taronja.
Em desconcerta una nota que s'assembla fortament al SO2. No acabo de saber si és això o si és la mel que, a vegades, aporta una olor que s'hi pot confondre.
He de reconèixer que puc citar la mel perquè està indicada en l'etiqueta. De no saber-ho, suposo que no l'hagués notat o no me'n hagués adonat tot i que ara, és bastant evident. Queda ben integrada en el perfil del malt i no brilla per ella mateixa. Feta la descoberta, repeteixo que és bastant evident. A més funciona a mode de fons dolç del conjunt.
Per darrere les notes dolces/mel, es pot definir un toc balsàmic refrescant que podria recordar la menta.

Boca 1

Efervescència fina que "mossega" lleugerament. Vull dir, un pèl agressiva.
Es poden trobar notes cítriques abundants que incideixen en el gust (acidesa) i en l'aroma (llimona i taronja). El gust àcid queda prou ben compensat pel fons dolç de la mel.
El cos és mitjà o una mica inferior.
L'amargor no és immediata i es manté en intensitats moderades tot i que a la llarga, augmenta però sense arribar a res extrem. Malgrat aquesta modèstia, aquest gust es manifesta molt de temps i s'acompanya de tons florals de gerani. Es completa a la llarga amb aspectes de pebre negre i un no-res de terra.
A la llarga també, el malt troba el seu camí i manifesta dolçor i aromes de forneria dolça sense definir.
El conjunt resulta bastant fàcil de beure, passa prou bé la set però pesa una mica a l'estómac.
He de dir que sembla que el llúpol ha estat tractat com en el "Desnarigado": no és fort però és assertiu i especialment llarg (tot i que el de la Pale Ale és menys perseverant). Aromàticament, la Pale Ale ofereix aspectes de pebre i de terra que no es trobaven en l'altra cervesa que hem citat.

Nas 2

Perfil de llúpol dominant amb olors d'herba, saba i carxofa.
Aquest cop, el malt es manifesta més aviat i amb més intensitat. Inclou ensaïmada, magdalena i pa de pessic.
Les fruites apareixen madures. Destacaríem el préssec i citaríem un tímid plàtan.
Torno a descriure un aspecte de SO2 que, ho repeteixo, podria pertànyer al perfil de la mel. No és l'expressió més avantatjosa d'aquest ingredient però ho indico així perquè no és la primera vegada que em trobo amb aquesta desconcertant particularitat.
Amb el temps i insistint bastant, acabem trobant pebre negre mentre que la mel plana per sobre tot plegat.

Boca 2

L'amargor apareix ben calculada. La seva baixa intensitat la manté en una zona de bona qualitat que inclou una certa sequedat i quelcom punyent. No és del tot rodona, conté alguna aspror que la combina difícilment amb l'acidesa. Per sort (o per ofici), com dèiem, la intensitat moderada salva aquest escull.
El malt es manifesta molt més generós que en la primera passada i ofereix tons de crosta de pa, farina, gra i notes lleugerament torrades, galeta, pa de pessic. No trobo el caramel o es troba tapat per la mel que es manifesta clarament en aroma i en dolçor. Amb la temperatura, aquesta sensació va en augment sense arribar a trencar la composició.
El cos no arriba a mitjà mentre que podem descriure una confortable viscositat.
L'efervescència ha perdut contundència i ara és moderada i menys agressiva.
El llúpol introdueix aromes de gerani i tocs de carxofa que poden conduir a una sensació de pebre negre.
En aquesta segona passada, la taronja és més evident.
Existeix una certa acidesa més aviat cítrica que no acabo de trobar encertada i sobre tot que combinaria malament amb aquesta qualitat d'amargor.
El retorn, es fa molt a la llarga i depèn principalment de la mel.

Impressió general:

Aquesta cervesa que ha de ser tastada en diversos moments i temperatures perquè és molt evolutiva i ofereix diverses "capes" sensorials bastant diferenciades. Concretament, en fred, es manifesta principalment el llúpol mentre que, a mesura que va pujant la temperatura, es poden detectar els afruitats i després, el perfil del malt.
El conjunt és bastant fàcil de beure i passa bé la set tot i que la mel asseca una mica el final. 
Recomano l'audició de "Politely" de Art Blackey amb els Jazz Messengers. S'escau molt bé amb aquesta Pale Ale tranquila però ben marcada.

Castellano

Descripción:

En destapar: 

Buenas olores de malta y florales.Aspecto:Espuma blanca de densidad variable, de persistencia modesta y sin formar adherencias. La burbuja es más bien grande.Cerveza de color miel-ámbar muy transparente. 

Nariz 1

Primero aparece el perfil del lúpulo. No es fácil de definir porque sin ser flojo, es fugaz. Aun así podemos distinguir olores florales de geranio y de hierba cortada. También se define una ligera nota de resina.La malta llega con aspectos de grano, magdalena y bizcocho.Acto seguido, entre el fermento y la malta, se da una mezcla que hace pensar en una tarta de melocotón con miel. Algún albaricoque se pierde en medio y quizás también algo de naranja.Me desconcierta una nota que se parece fuertemente al SO2. No acabo de saber si es esto o si es la miel que, en ocasiones, aporta un olor que se puede confundir.Tengo que reconocer que puedo citar la miel porque está indicada en la etiqueta. De no saberlo, supongo que no lo hubiera notado o no me hubiera dado cuenta aunque ahora, es bastante evidente. Queda bien integrada en el perfil de la malta y no brilla por sí misma. Hecha la descubierta, repito que es bastante evidente. Además funciona a modo de fondo dulce del conjunto.Por detrás de las notas dulces / miel, se puede definir un toque balsámico refrescante que podría recordar la menta.

Boca 1

Efervescencia fina que "muerde" ligeramente. Quiero decir, algo agresiva.Se pueden encontrar notas cítricas abundantes que inciden en el gusto (acidez) y en el aroma (limón y naranja). El sabor ácido queda bastante bien compensado por el fondo dulce de la miel.El cuerpo es medio o un poco inferior.El amargo no es inmediato y se mantiene en intensidades moderadas aunque a la larga, aumenta pero sin llegar a nada extremo. A pesar de esta modestia, este sabor se manifiesta mucho tiempo y se acompaña de tonos florales de geranio. Se completa a la larga con aspectos de pimienta negra y una nada de tierra.A la larga también, la malta encuentra su camino y manifiesta dulzura y aromas de panadería dulce sin definir.El conjunto resulta bastante fácil de beber, pasa bastante bien la sed pero pesa algo en el estómago.Tengo que decir que parece que el lúpulo ha sido tratado como en el "Desnarigado": no es fuerte pero es asertivo y especialmente largo (aunque el de la Pale Ale es menos perseverante). Aromáticamente, la Pale Ale ofrece aspectos de pimienta y de tierra que no se encontraban en la otra cerveza que hemos citado.

Nariz 2

Perfil de lúpulo dominante con olores de hierba, savia y alcachofa.Esta vez, la malta se manifiesta mejor y con más intensidad. Incluye ensaimada, magdalena y bizcocho.Las frutas aparecen maduras. Destacaríamos el melocotón y citaríamos un tímido plátano.Vuelvo a describir un aspecto de SO2 que, lo repito, podría pertenecer al perfil de la miel. No es la expresión más ventajosa de este ingrediente pero lo indico así porque no es la primera vez que me encuentro con esta desconcertante particularidad.Con el tiempo y insistiendo bastante, acabamos encontrando pimienta negra mientras que la miel plana por encima todo.

Boca 2

El amargo aparece bien calculado. Su baja intensidad lo mantiene en una zona de buena calidad que incluye una cierta sequedad y algo punzante. No es del todo redondo, contiene alguna aspereza que lo combina difícilmente con la acidez. Por suerte (o por oficio), como decíamos, la intensidad moderada salva este escollo.La malta se manifiesta mucho más generosa que en la primera pasada y ofrece tonos de corteza de pan, harina, grano y notas ligeramente tostadas, galleta, bizcocho. No encuentro el caramelo o se encuentra tapado por la miel que se manifiesta claramente en aroma y en dulzura. Con la temperatura, esta sensación va en aumento sin llegar a romper la composición.El cuerpo no llega a medio mientras que podemos describir una confortable viscosidad.La efervescencia ha perdido contundencia y ahora es moderada y menos agresiva.El lúpulo introduce aromas de geranio y toques de alcachofa que pueden conducir a una sensación de pimienta negra.En esta segunda pasada, la naranja es más evidente.Existe una cierta acidez más bien cítrica que no acabo de encontrar acertada y sobre todo que combinaría mal con esta calidad de amargura.El retorno, se hace muy a la larga y depende principalmente de la miel.

Impresión general:

Esta cerveza que debe ser probada en varios momentos y temperaturas porque es muy evolutiva y ofrece varias "capas" sensoriales bastante diferenciadas. Concretamente, en frío, se manifiesta principalmente el lúpulo mientras que, a medida que va subiendo la temperatura, se pueden detectar los frutados y luego, el perfil de la malta.El conjunto es bastante fácil de beber y pasa bien la sed aunque la miel seca un poco el final.

Recomiendo la audición de "Politely" de Art Blackey con los Jazz Messengers. Casa muy bien con esta Pale Ale tranquila pero bien marcada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada