16 d’octubre 2009

Història: petita història de la Guiness

El primer cerveser de la nissaga GUINESS fou probablement Richard Guiness nascut el 1690. Era agent agrari per compte del rector Celbridge en el comtat de KILDARE. Richard produïa cervesa per la taula del rector. Aquest va deixar cent lliures al fill del seu agent agrari que es deia Arthur.
Aquest les va utilitzar per comprar una cerveseria. Posteriorment se la tornà a vendre i en va comprar una a Dublín en 1759. Durant deu anys, Arthur Guiness va proveir de cervesa el castell de Dublín. En aquella època, els cervesers irlandesos feien ALES i aquest és el producte que feia l’Arthur Guiness. I el va seguir fent fins i tot quan, per la dècada del 1770, va llançar el seu primer PORTER. En 1779, l’empresa decidí fer només PORTER.
Durant un temps en va fabricar de dues densitats diferents que distingien sobre els barrils amb una o dues X. Amb el temps, la de dues X fou rebatejada GUINESS EXTRA STOUT. En 1974, la GUINESS va deixar de fer altra cosa que STOUT. Amb la decadència de les PORTER a Anglaterra, hom entén difícilment com la GUINESS STOUT es va mantenir. Però hi ha qui avança que és degut a que, durant la primera guerra mundial, les restriccions afectaren molt els cervesers (sobre tot els que pretenien torrar molt l’ordi) anglesos i menys els irlandesos que no patiren restriccions tan dràstiques. Guiness va poder mantenir el seu tipus de Torrefacció utilitzant a vegades torba, en els moments més difícils.
Però també es creu que l’Imperi mediàtic GUINESS va mantenir l’empresa cervesera i, evidentment, la constant preocupació de l’empresa per la qualitat del seu producte.
Actualment, GUINESS és un imperi que ja no està en mans exclusives de la família GUINESS. Les exportacions que començaren amb l'emigració irlandesa després del desastre de les patates en 1840, arriba a uns nivells impressionants. Fins i tot ara es pot comprar llaunes de Guiness que tenen un dispositiu que, quan l’obres, escampa nitrogen en el STOUT de forma que sembla que tinguis un DRAUGHT STOUT, un STOUT de barril.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada