04 de juliol 2017

Estils - STOUT - Capítol 6 - Irish Extra Stout - BJCP 15C

Descripció segons el BJCP:

15C. IRISH EXTRA STOUT

(Robusta Irlandesa Extra)

Impressió General

Una cervesa negra, de cos ple amb un pronunciat flavor torrat, a vegades semblant al cafè i a la xocolata negra amb alguna complexitat del malt. L’equilibri pot anar de moderadament amarg-dolç a amarg. Les versions més equilibrades ofereixen una riquesa del malt moderada i les versions més amargues són més seques.

Aromes

Aroma semblant al cafè de moderada a moderadament alta, sovint amb lleugeres notes de xocolata negra, cacau, galetes, vainilla i/o cereals torrefacte. Èsters de mig-baixos a cap. Aroma de llúpol entre baixa i nul·la, pot ser lleugerament terrós o especiat, però és típicament absent. El malt i el torrefacte dominen l'aroma. 

Aspecte

Color negre de tinta. Opaca. És característic un cap d’escuma colrat, cremós i espès. 

Aromes en boca

Flavor del malt o de cereals foscos torrefactes entre moderat i moderadament alt amb una amargor del llúpol de mitjana a mig-alta. El final pot ser de sec i semblant al cafè o decantar-se cap a un equilibri entre caramels moderats i dolçor de malt. Normalment té flavors torrefactes semblants al cafè, però també ofereix sovint un caràcter de xocolata negra al paladar que dura fins al final. Sovint es poden trobar flavors de fons de cafè moca [cafè amb llet], galetes, o vainilla que afegeixen complexitat. Afruitat entre mig-baix i nul. Aromes en boca del llúpol de mitjanes a cap (sovint terrosa o especiada). El nivell de l'amargor és més aviat variable així com el caràcter torrefacte o la sequedat final. Cal donar marge a la interpretació del brouater 

Còrpora

Cos de ple a mig-ple, amb un caràcter tirant a cremós. Carbonatació moderada. Molt suau. Pot tenir una lleugera astringència deguda als grans torrefactes, tot i que l’aspror és indesitjable. Es pot detectar un lleuger escalf degut a l'alcohol. 

Comentaris

Tradicionalment es presenta en ampolla. Els consumidors esperen que una Stout sigui sempre negra; el sabor intens del que sigui que la fa negre és el que els consumidors esperen d’aquesta cervesa. No totes les broueries fan la versió torrefacta i seca típica de la Guinness; una versió amb més xocolata i més equilibrada és igualment acceptable. 

Història

Té les mateixes arrels que la Irish Stout (Robusta Irlandesa), però és un producte més fort. La Guinness Extra Stout (Extra Superior Porter i després Double Stout) va ser brouada per primer cop en 1821 i era principalment un producte d’ampolla. Descrita per Guinness com 
«una cervesa amb el cos més ple, amb una característica amarga deguda als aspectes torrefactes i una rica textura del malt. De tots els tipus de Guinness disponibles avui en dia, aquest és el més proper a la Porter elaborada originalment per Arthur Guinness».
 Cal anotar que en avui en dia la Guinness Extra Stout té graduacions diferents [segons les regions on se serveix]; la versió europea es troba al voltant de 4.2%vol. i encaixa dins l’estil Irish Stout.

Ingredients Característics

Semblants als de la Irish Stout.

Comparació Estilística

 A mig camí entre una Irish Stout i una Foreign Extra Stout en graduació i intensitat de flavor tot i que amb un equilibri similar. Més cos, riquesa i sovint més complexitat del malt que una Irish Stout. De color negre, no marró com una Porter. 

Dades Tècniques

DI: 1.052 – 1.062
DF: 1.010 – 1.014
IBUs: 35 – 40
EBC: 50-80
Alc.: 5.5 – 6.5%Vol. 

Exemples Comercials

Guinness Extra Stout (versió americana), O’Hara’s Leann Folláin, Sheaf Stout. 

Etiquetes

Alta graduació, Color fosc, Alta fermentació, Illes britàniques, Estil tradicional, Stouts, Amarga, Torrefacta. 

Trad. 

Marc Corominas & Albert Barrachina



Capítol 01. La qüestió lingüística
Capítol 02. Condicionants històrics
Capítol 03. De guerres, de salut i d'impostos
Capítol 04. Taxonomia
Capítol 05. Irish Stout BJCP 15B

Capítol 07. Sweet Stout BJCP 16A
Capítol 08. Oatmeal Stout BJCP 16B
Capítol 09. Tropical Stout BJCP 16C
Capítol 10. Foreign Extra Stout BJCP 16D
Capítol 11. Imperial Stout BJCP 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada