16C. Tropical Stout
(Stout Tropical)
Impressió General:
Cervesa d’alta fermentació moderadament forta, molt fosca, dolça i fruitada amb uns sabors suaus torrefactes però sense l’aspror del cremat.
Aromes
Dolçor evident amb intensitat de moderada a alta. Aromes de moderades a altes de cereals torrefactes amb notes de cafè o xocolata. Afruitat entre mitjà i alt. Pot presentar aromes vinoses, de melassa, de regalèssia i/o fruits secs. Les versions més fortes poden tenir una neta i subtil aroma d’alcohol. Aroma del llúpol de baixa a gens. Diacetil de baix a gens.
Aspecte
De color marró molt fosc a negre. Transparència habitualment enfosquida per la profunditat del color (si no és opaca hauria de ser transparent). Cap d’escuma de colrat a marró amb bona retenció.
Aromes en Boca
Molt dolça, amb suaus sabors de cereals foscos i una amargor continguda. El caràcter de malt i cereal torrefactes pot ser de moderat a alt amb un sabor suau de cafè o xocolata, tot i que el caràcter torrefacte es compensa amb un final dolç. Èsters fruitats de moderats a alts. Pot tenir una qualitat dolça semblant al rom fosc. Poc o cap aroma de llúpol. Diacetil mig-baix o gens.
Còrpora
Cos de mig-ple a ple, sovint amb un caràcter suau i cremós. Pot donar una impressió escalfadora (però mai coent) degut a la presència d’alcohol. Carbonatació de moderada a moderadament alta.
Comentaris
Els nivells de dolçor poden variar significativament. Sorprenentment refrescant en climes càlids.
Història
Originalment eren Stouts brouades en alta densitat per al mercat tropical. Va esdevenir popular i va ser imitada pels brouaters locals [tròpic] sovint emprant sucres i ingredients locals.
Ingredients característics
Similars als de la Sweet Stout però amb més densitat. Malts Pale. Cereals i Malts foscos torrefactes. Els llúpols principalment per l’amargor. Es poden utilitzar adjunts i/o sucres per augmentar la densitat. Normalment feta amb llevats de baixa fermentació a temperatures càlides.
Comparació estilística
Té el mateix sabor que una Sweet Stout «enfortida» i amb més afruitat. Similar a algunes Imperial Stout sense l’alta amargor i sense el fort torrefacte/cremat però amb llúpols d’addició tardana i menys alcohol. Més dolça i menys amarga que les Export Stouts de similar densitat.
Dades tècniques
DI: 1.056 – 1.075
DF: 1.010 – 1.018
IBUs: 30 – 50
EBC: 60-80
Alc.: 5.5 – 8% vol.
Exemples comercials:
ABC Extra Stout, Dragon Stout, Jamaica Stout, Lion Stout, Royal Extra Stout
Etiquetes
Alta graduació, Color fosc, Alta fermentació, Illes britàniques, Estil tradicional, Stouts, Maltosa, Torrefacte, Dolça.
Trad.
Marc Corominas & Albert Barrachina
Capítol 01. La qüestió lingüística
Capítol 02. Condicionants històrics
Capítol 03. De guerres, de salut i d'impostos
Capítol 04. Taxonomia
Capítol 05. Irish Stout BJCP 15B
Capítol 06. Irish Extra Stout BJCP 15C
Capítol 07. Sweet Stout BJCP 16A
Capítol 08. Oatmeal Stout BJCP 16B
Capítol 10. Foreign Extra Stout BJCP 16D
Capítol 11. Imperial Stout BJCP
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada