Descripcions segons el BJCP:
15B Irish Stout
Impressió general:
Una cervesa negra amb un flavor torrefacte pronunciat, sovint semblant al cafè. L'equilibri pot anar de bastant igualat a bastant amarg. Les versions més equilibrades solen tenir una lleugera dolçor del malt. Les versions amargues són més aviat seques. Les versions "draught" són típicament cremoses degut a la presència de nitrogen però les versions en ampolla no tenen aquest caràcter relacionat amb el sistema de servei. El flavor torrefacte pot ser sec i semblar-se al cafè o tirar més cap a xocolata.
Aroma
L’aroma semblant al cafè típicament domina. Pot oferir lleugeres notes secundàries de xocolata negra, cacau i/o gra torrefacte. Èsters entre mitjans i res. Aromes del llúpol entre baixes i nul·les, pot ser lleugerament terrós o floral, però típicament, no n’hi ha.
Aparença
De color negre de tinta a marró fort amb llambregades de color de granat. Segons Guinness: «La cervesa Guinness pot semblar negra, però en realitat és un matís molt fosc de robí». Opaca. És típic el cap d’escuma dens, cremós, persistent i colrat o marró, si es serveix amb nitrogen. No s’ha d’esperar tanta densitat ni tanta cremositat en una cervesa d’ampolla.
Flavors
Gra o malt torrefacte moderat amb una amargor del llúpol entre mitjana i alta. El final pot ser sec semblant al cafè a moderadament equilibrat amb tocs de caramel i alguna dolçor del malt. Ofereix típicament olors de cafè però també pot incloure un caràcter de xocolata negra al paladar que persisteix fins al final. Els factors de compensació poden incloure cremositat, afruitat entre mig-baix i nul i un flavor de llúpol entre mitjà i nul (sovint terrós). El nivell d’amargor és més aviat variable talment com el caràcter torrefacte i l’aspecte sec del final. Aquesta variabilitat dóna espai per a interpretacions per part dels brouaters.
Còrpora
Cos entre mig-lleuger i mig-ple amb algun caràcter cremós (especialment amb el servei amb nitrogen). Carbonatació entre baixa i moderada. Tenint en compte l’alta amargor del llúpol i la significativa proporció de gra torrefacte, aquesta cervesa resulta notablement suau. Pot presentar una lleugera astringència deguda al gra torrefacte tot i que no seria desitjable cap aspror.
Comentaris
Quan una broueria oferia una Porter i una Stout, la Stout era sempre la més forta (originalment, es deia Stout Porter). Les versions modernes es brouen a una densitat inicial més baixa i ja no cal que la Stout sigui necessàriament més forta que la Porter. Avui en dia és típicament un producte de tirador. Les versions en ampolla es brouen a unes DI típicament més altes i, habitualment són anomenades «Extra Stout». A Irlanda, existeixen diferències regionals de variabilitat semblant a les que es troben entre les Bitter angleses. En les Stout típiques de Dublín es fa servir gra cru torrefacte i són més amargues i més seques (no dolces). Les Stout de la zona de Cork són més dolces, menys amargues i ofereixen aromes de xocolata degudes als malts especials. Els exemples comercials d’aquest estil estan gairebé sempre associats al servei de tirador amb nitrogen. No hem d’esperar de les cerveses envasades en ampolla que tinguin la textura plena i cremosa i un cap d’escuma persistent associats al servei amb nitrogen.
Història
L’estil ha evolucionat a partir dels intents d’emular l’èxit de les Porter londinenques. Originalment, era més cremosa i oferia un cos més robust i més força. Guinness havia començat elaborant només Porter en 1799 i un «un tipus de Porter més robust» pels volts de 1810.
Les Stout irlandeses es van singularitzar de les Stout simples de Londres (o simplement de les Porter) a finals dels anys 1800 amb una èmfasis sobre els malts més foscos. Guinness va ser una de les primeres broueries en usar malt «Black patent» per a les seves Porter i les seves Stout en els anys 1820. Guinness va començar a utilitzar ordi torrefacte a partir del final de la Segona Guerra mundial mentre que els brouaters de Londres seguien utilitzant malts «brown». Guinness va començar a fer servir flocs d’ordi en els anys 1950, època en la qual també va augmentar considerablement l’atenuació del seu producte. Guinness Draught va ser llençada al mercat com a marca en 1959. Les llaunes i ampolles «draught» foren desenvolupades a finals dels anys 1980 i 1990.
Ingredients característics.
La Guinness es broua utilitzant ordi torrefacte, flocs d’ordi i malt Pale. Altres broueries no necessàriament fan servir ordi torrefacte. Poden aplicar malts xocolata o altres malts foscos especials. Sigui quina sigui la combinació de malts i altres grans, el producte final hauria de ser negre.
Les Stout de Cork potser s’assemblen més a les stout històriques de Londres en la seva composició amb diverses engranades que no són dominades per l’ordi torrefacte.
Comparació estilística
Menys forta que una Irish Extra Stout però amb flavors semblants. Més fosca de color (negra) que una English Porter (marró).
Dades tècniques:
DI: 1.036 – 1.044
DF: 1.007 – 1.011
IBUs: 25 – 45
EBC: 50 – 80
Alcohol: 4.0 – 4.5% Vol
Exemples comercials:
Beamish Irish Stout, Guinness Draught, Harpoon Boston Irish Stout, Murphy's Irish Stout, O’Hara’s Irish Stout, Porterhouse Wrasslers 4X
Etiquetes
Força-estàndar, Color-fosc, Alta-fermentació, Illes britàniques, Estil tradicional, Família de les stout, Amarg, Torrat.
Traducció:
Marc Corominas & Albert BarrachinaCapítol 01. La qüestió lingüística
Capítol 02. Condicionants històrics
Capítol 03. De guerres, de salut i d'impostos
Capítol 04. Taxonomia
Capítol 06. Irish Extra Stout BJCP 15C
Capítol 07. Sweet Stout BJCP 16A
Capítol 08. Oatmeal Stout BJCP 16B
Capítol 09. Tropical Stout BJCP 16C
Capítol 10. Foreign Extra Stout BJCP 16D
Capítol 11. Imperial Stout BJCP
Fonts:
http://allaboutbeer.com/article/evolution-dry-stout
BJCP Styles Guidelines
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada