04 de juliol 2017

Estils - STOUT - Capítol 7 - Sweet Stout - BJCP 16A

Descripció segons el BJCP

16A. Sweet Stout 

 

(Robusta Dolça) 

Impressió General

Una cervesa d’alta fermentació molt fosca, dolça, de cos ple i lleugerament torrefacta que pot suggerir el cafè amb crema o l’expresso dolç. 

Aromes

Aroma suau de gra torrat, a vegades amb notes de cafè o xocolata. Sovint es pot manifestar una impressió de dolçor cremosa. L’afruitat pot ser entre baix i moderadament alt. Diacetil de baix a gens. Aroma del llúpol de baixa a res amb notes florals o terroses. 

Aspecte

De color marró molt fosc a negre. Pot ser opaca (si no ho és, hauria de ser transparent). Escuma cremosa entre colrat i marró. 

Aromes en Boca

Impressió de gra/malt fosc torrefacte amb sabors de cafè i/o de xocolata dominant al paladar. L'amargor del llúpol és moderada. Una dolçor entre mitjana i alta ofereix un contrapunt al caràcter torrefacte i a l'amargor del llúpol, i dura fins el final. Èsters fruitats de baixos a moderats. Diacetil de baix a gens. L'equilibri entre els cereals/malts foscos i la dolçor pot variar, des de molt dolç a moderadament sec i una mica torrefacte. 

Còrpora

Cos cremós de mig-ple a ple. Carbonatació de baixa a moderada. Una alta dolçor residual de sucres sense fermentar promou la sensació en la boca de ple sabor. 

Comentaris

Les densitats són baixes a Anglaterra i més altes en els productes nord-americans i d'exportació. Existeixen variacions en el nivell de dolçor residual, en la intensitat del caràcter torrefacte. L'equilibri entre les dues variables és el que es troba més subjecte a interpretacions. Algunes versions d'Anglaterra són molt dolces (baixa atenuació) i baixes en alcohol (la Tennent's Sweetheart Stout té un 2%Vol.), però són casos atípics en comparació amb els altres exemples. Aquesta guia descriu més les versions d'exportació de densitat més alta, més equilibrades, que no pas les versions baixes d’alcohol i molt dolces que molts troben més aviat difícils de beure. 

Història

Un estil anglès de cervesa negra que es va desenvolupar en els inicis de la dècada del 1900. Històricament coneguda com Milk (llet) o Cream (crema) Stout. Legalment aquesta designació ja no es permet a Anglaterra (però és acceptable en altres llocs). El nom de Milk (llet) es deriva de la utilització de lactosa o sucre de la llet, com a edulcorant. Originalment comercialitzada com un tònic per als invàlids i les mares lactants. 

Ingredients Característics

La dolçor, en la majoria de Sweet Stouts, prové d'un nivell més baix d'amargor que en la majoria d'altres Stouts i d’un alt percentatge de dextrines no fermentables. La lactosa, un sucre no-fermentable, s'afegeix amb freqüència per proporcionar la dolçor residual addicional. Base de malt Pale. Possible ús d’odi torrefacte, malt Black, (negre), malt xocolata, Crystal i adjunts tals com els sucres usats normalment en l'elaboració de cervesa o els del blat de moro. 

Comparació Estilística

Més dolça i menys amarga que d’altres Stouts (excepte la Tropical Stout que és més forta). El caràcter torrefacte és suau, no cremat com en altres Stouts. Semblant, en equilibri, a les Oatmeal Stouts tot i que amb més dolçor. 

Dades tècniques

DI: 1.044 – 1.060
DF: 1.012 – 1.024
IBUs: 20 – 40
EBC: 60-80
Alc.: 4 – 6%Vol. 

Exemples Comercials

Bristol Beer Factory Milk Stout,Left Hand Milk Stout,Lancaster Milk Stout, Mackeson's XXX Stout, Marston’s Oyster Stout, Samuel Adams Cream Stout.

Etiquetes

Graduació estàndard, Color fosc, Alta fermentació, Illes britàniques, Stouts, Maltosa, Torrefacte, Dolça.

Trad. 

Marc Corominas & Albert Barrachina

 


Capítol 01. La qüestió lingüística
Capítol 02. Condicionants històrics
Capítol 03. De guerres, de salut i d'impostos
Capítol 04. Taxonomia
Capítol 05. Irish Stout BJCP 15B
Capítol 06. Irish Extra Stout BJCP 15C

Capítol 08. Oatmeal Stout BJCP 16B
Capítol 09. Tropical Stout BJCP 16C
Capítol 10. Foreign Extra Stout BJCP 16D
Capítol 11. Imperial Stout BJCP 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada