28 d’agost 2017

Història - Les cerveses perdudes Alemanyes (1)

LES CERVESES ALEMANYES PERDUDES

I.- Introducció

Buscant llibres vells sobre cervesa a la xarxa, caic sobre una pàgina de Ron Pattinson que es diu European Beer Guide. En aquesta pàgina, es fan tot de recomanacions sobre pubs cervesers que es poden visitar a Europa. Pel que fa a Barcelona, el mapa que proposa queda bastant antiquat, però no està malament.

El cas és que, remenant la pàgina (Una pàgina del Ron Pattinson no es pot abandonar sense mirar bé el que hi ha), em trobo amb una cosa que ja sospitava però de la qual no havia trobat mai cap constància documental. Old German Beer styles
Aquest autor ha descobert una enciclopèdia anomenada Oekonomische Encyklopädie oder allgemeines System der Staats- Stadt- Haus- und Landwirthschaft, un treball coordinat per Johann Georg Krünitz i que es va començar a redactar en 1773 (1)(2). Traduiríem això, més o menys amb
Enciclopèdia econòmica o sistema general d'economia estatal, municipal, domèstica i rural.
Una troballa extraordinària perquè l'article sobre cerveses és un autèntic compendi de les cerveses que es brouaven a Alemanya en aquella època. I val la pena mirar bé les dates: l’enciclopèdia en qüestió es va començar a redactar en 1773. 
257 anys després de la proclamació de la llei de puresa! 
Aquesta obra monumental es va acabar en 1858 i va constar de 242 volums! Dit d’una altra manera, el text sobre cerveses que estudiarem i que recull un munt de cerveses carregades de tota classe de coses a més d’ordi, aigua i llúpol, es va acabar de redactar i es va donar per publicat sense variacions en 1858, exactament 342 anys després de la publicació de la llei de puresa...

M’imagino que té a veure amb el fet que, en 1516, Baviera era un estat independent i que, per tant, el Reinheitsgebot només era d’aplicació a Baviera. Ja veurem si és realment així. El cas és que la reunificació d’Alemanya va ser un procés que va començar pels vols de 1803 i que va culminar, també més o menys, pels volts de 1815. Malgrat això, malgrat que la data de finalització d’aquest enciclopèdia fos posterior de 43 anys, aquesta segueix recollint estils que no entren o no se sotmeten al mandat bavarès.
Com va quedar Europa en 1815
Una observació que planteja una interessant discussió sobre l’abast real del Reinheitsgebot quan es va promulgar i sobre el seu «redescobriment» molt posterior (diria que del segle XX) amb possibles intencions propagandístiques.

Pattinson afirma que el Reinheitsgebot i la voràgine de les cerveses de baixa fermentació es van carregar aquesta enorme varietat de cerveses. I he de convenir que estic plenament d'acord amb ell. El dia que necessitem algun argument per criticar la llei de puresa, podrem argumentar, entre altres coses, de la desaparició d'una munió de receptes en territori germànic.

Els que vulguin fer una llista de les cerveses perdudes, poden anar a veure a l'enllaç que hem donat més amunt. Quan arribin a la pàgina, cliquen sobre la "B" i després cerquen "Bier", i els sortirà el que busquen... en Alemany del segle XVIII transcrit. La transcripció és automàtica i conté errors que no s'han corregit, però és molt més llegible que la versió original en caràcters gòtics (Gebrochene Schrift) que es fa servir a Alemanya fins ben entrat el segle XX.

Una altra discussió que pot plantejar aquesta lectura que compartirem, és la necessitat de definir la noció d’«estil» actual i compara-la amb el que es feia servir a Alemanya a l’època de la redacció de l’enciclopèdia.
A mesura que vagi traduint aquesta cosa, l'aniré publicant aquí.
Nota (1)
Aquesta enciclopèdia s’inscriu històricament en el corrent del segle XVIII d’intentar reunir en una obra de consulta tots els coneixements a l’abast. Viquipèdia: El format típic d'una enciclopèdia va dibuixant-se a poc a poc amb obres com el Dictionnaire historique et critique (1697) de Pierre Bayle; l'Allgemeines Lexikon der Künste und Wissenschaften (1721), de Johann Theodor Jablonski i el Lexicon technicum (1704) de John Harris. Però són la Cyclopaedia d'Ephraim Chambers (1728), l'Encyclopédie de Diderot i d'Alembert (a partir del 1751), l'Encyclopædia Britannica i l'Enciclopèdia Brockhaus les primeres a mostrar totes les característiques que avui dia s'associen a una obra d'aquest tipus: un abast global de temes, discutits en profunditat i organitzats segons un mètode accessible i sistemàtic.
Nota (2)
Wikipedia


Enllaços i fonts:
Ron Pattinson: European Beer Guide.
Tipus de cervesa segons el Wiki alemany: https://de.wikipedia.org/wiki/Kategorie:Biersorte
Escriptura gòtica Wikipèdia: Gebrochene Schrift
Estils vistos per Alemanys (Wikipèdia): Biersorte
Estil de cervesa. Wikipèdia en Anglès. Beer Style
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada