14 de setembre 2017

HISTÒRIA - Les cerveses alemanyes perdudes (6)

MÄRKISCHE BIERE

Les cerveses de la Marca


L'enciclopèdia de Krünitz, preveu algunes subdivisions geogràfiques que no acaben de definir un estil general concret. Tot i així, i per amenitzar-ne una mica la lectura, hem reunit aquestes cerveses sota els epígrafs esmentats. L'enciclopèdia classifica també per ordre alfabètic però no m'ha semblat divertit.

Quan es parla de la "Marca" a Alemanya, es fa referència a la

Marca de Brandenburg o Marcgraviat de Brandenburg


Lands actuals a Alemanya: al Nord Est, és el segon Land des del Nord, amb Berlín al mig.

Viquipèdia:

El Marcgraviat de Brandenburg (en alemany: Markgrafschaft (Nota 1) Brandenburg ) va ser un dels principals principats del Sacre Imperi Romà Germànic des de 1157 fins a 1806. També conegut com a Marca de Brandenburg (Mark Brandenburg), va exercir un paper fonamental en la història d'Alemanya i d’Europa central.

Brandenburg es va desenvolupar a partir de la Nordmark (Marca del Nord) fundada en el territori dels Wends eslaus. El marcgravi de Brandenburg exercia la funció de príncep elector, la qual cosa li permetia elegir l'emperador del Sacre Imperi Romà. Per aquesta raó, l'Estat va ser conegut com a Brandenburg Electoral o Electorat de Brandenburg (Brandenburg Kurfürstentum o Kurbrandenburg).
Província de Brandenburg en 1871 (en roig fort)

La Dinastia dels Hohenzollern va arribar al tron de Brandenburg el 1415. Sota el lideratge Hohenzollern, Brandenburg va augmentar el seu poder durant el segle XVII i va heretar el Ducat de Prússia, cosa que va donar com a resultat l'Estat de Brandenburg-Prússia, precursor del Regne de Prússia, que es va convertir en un important Estat alemany durant el segle XVIII.

El Margraviat de Brandenburg va desaparèixer amb la dissolució del Sacre Imperi Romà Germànic el 1806, i va ser substituït per la província prussiana de Brandenburg el 1815. El "Mark Brandeburg" encara s'utilitza avui en dia informalment per referir-se a l'Estat federat de Brandenburg, a la República Federal d'Alemanya.

La cervesa actual a la Marca 

(Nota 2)
Actualment, sembla que la Marca sigui l'únic estat Alemany on el consum de cervesa creix. Modestament però creix. El fenomen de la cervesa "manufacturada" ha arribat tard però ha arribat i, al costat de les empreses que segueixen fent les cerveses de sempre, hi ha gent que està investigant. Alguns en la direcció dels productes exòtics com ara cerveses de patata, i altres productes que es salten (finalment) el Reinheitsgebot per incloure sucs, xarops i altres coses en les receptes.

Altrament, hi ha també un interès en les anomenades "cerveses regionals" més enllà de les Kellerbier i de les Zwickel que ja fa temps que circulen.

També cal dir que algunes cerveses que, no fa pas gaire, estaven a punt de desaparèixer, tornen a ocupar un lloc notable en el gust dels consumidors. En un post especial, parlarem de la Berlíner Weisse que es produeix al cor de la Marca.

I finalment, com no podia ser a Alemanya, la recerca i la innovació en matèria cervesera inclou produccions biològiques i instal·lacions ecològicament sostenibles.

El text de l'enciclopèdia

La cervesa de BERNAU (Nota 3) de la petita ciutat de Bernau, a tres milles de Berlín, és marró/negra, forta, amarga i saludable. I a l'estiu manté els seu atractiu per davant de moltes altres.

La cervesa de BRANDENBURG que es broua a la mateixa ciutat de Brandenburg ens fa lents i somnolents, motiu pel qual l'han anomenat Alter Claus (Nota 4).

La cervesa de DALWITZ (Nota 5) a dues milles de Berlín.

A FRANKFURT DE L'ODER (Nota 6) es broua la famosa Carthäuserbier. Brückman tracta de la cervesa de Frankfurt (Nota 7) anomenada BÜFFEL en el seu Catal.S 12. (Nota 8).

La cervesa de FÜRSTENWALD (Nota 9), a 7 milles de Berlín, és una bona cervesa d'ordi.

La cervesa de GARDELEBISCH o Garlebischer Garley (Nota 10) L. Gardelegia, o Garlia, a l'Altmark (Nota 11) es broua amb ordi gran de dues carreres (Hordeum Distichon) que dóna a aquesta cervesa força nutritiva. I com que, al mateix temps, no s'hi fa servir gaire llúpol, es manté un gust dolç al costat d'un color marró-groc transparent. Es considera una de les cerveses millors i més saludables. Al costat d'aquesta forta i doble "garley", també es beu un Garley "normal" d'ordi petit, però que no és tan noble com el precedent. Per celebrar el doble Garley, el senyor Heinrich Meibom, Professor a Helmstadt, a compost versos molt bonics en els quals compara aquesta cervesa fins i tot amb la de Viena.

La cervesa de KYRITZ (Nota 12), a l'Altmark, s'anomena, a causa de la seva potència, "mort i assassinat" (Nota 13).

La cervesa de NAUEN (Nota 14) a la Marca Mitjana, anomenada Zitzenille, és espessa i embriagadora, d'aquí sorgeixen el vers:


Wer Zitzenille trinken will, der mus drei Tage liegen still

Qui Zitzenille beurà, tres dies silenciós haurà de jeure

La cervesa Ruppinesa (Nota 15) és rica de malt però pobra de llúpol, per això no és amarga. El seu color és Roig lluminós. Degut a la seva espessa substància, és nutritiva i per a gent ociosa gairebé massa. En canvi, existeix la cervesa de taula Ruppinesa més o menys tan suportable, i amb un color i una transparència que gairebé s'assembla al vi espanyol. (Nota 16).

La cervesa de SALZWEDEL (Nota 17) a la vella Marca, és poderosa i es pot comparar al Garley. Però pot provocar lleugers dolors de pedra (Nota 18) i seca la gorja quan es beu desmesuradament, perquè el blat que s'hi fa servir no està del tot assecat (Nota 19).

La cervesa de SPANDAU (Nota 20), a dues milles de Berlín, és fina, clara i neta. Te un gust bo i agradable, dóna bon aliment, afavoreix la micció i procura un son tranquil i dolç.

Apunts:


1.- El primer que podem dir és que les cerveses de Berlín pròpiament no estan incloses en aquesta llista. Concretament, no s'anomena per a res cap Berlíner Weiße. Ja veurem més endavant perquè atès que tinc la intenció de fer un article només sobre aquesta cervesa.

2.- Seguim tenint una definició poc precisa del que podrien ser estils. En aquest text en general, es defineixen cerveses Marró (braun) i cerveses Blanques (weiß). Crec que això podria ser una primera aproximació perquè com ja ho hem dit al capítol sobre cerveses de Francònia, "blanc" no és blanc en el color sinó simplement quelcom que NO és marró.

3.- Sembla que la GARLEY funciona com una referència que podria ser estilística. Però no he trobat res sobre la seva fabricació. No cal dir que dubto que la broueria que produïa una Garley en 2013 i va haver de tancar portes, generés cap producte històric. Més bé devia fer la sèrie habitual de les broueries tradicionals alemanyes en general.

Una indicació interessant de la Garley és que es feia amb ordi de dues carreres. Si ens ho especifiquen és que aquesta varietat no devia ser gaire corrent. I d'altra banda, essent que moltes cerveses es feien amb una barreja de cereals, aquesta tenia la particularitat de ser feta només amb ordi.

També ens precisen que la cervesa de Fürstenwald es fa amb ordi. Podem entendre també que NOMÉS amb ordi. Cosa que reforça la idea que, en aquella època, les engranades eren força mesclades.

4.- Bastantes d'aquestes cerveses són anomenades "fortes" o fins i tot "poderoses". Podem imaginar que la graduació alcohòlica mitjana d'aquella fresca regió devia ser prou alta i la densitat del producte també. 
O al menys, així ho devien ser en comparació amb altres cerveses d’altres llocs.

NOTES

Nota (1)
Regionale Biere in Brandenburg bevorzugt (Les cerveses regionals de Brandenburg, les preferides)

Nota (2)
Literalment el Comtat de la Marca. La traducció en "Marcgraviat" em sembla bastant dolenta. Marccomtat de Brandenburg sonava molt millor i més fidel.

Nota (3)
BERNAU bei Berlín. Una ciutat bastant gran al Nord-Est de Berlín, a tocar.

Nota (4)
Alter Claus. Vell Nicolau. No m'estranyaria que es referís al Sant Nicolau històric germànic (no a la vomitiva versió ianki, Santa Claus...).

Nota (5)
Actualment DAHLEWITZ. Al sud de Berlín. A uns 20 km. No ens diuen res d'aquesta cervesa.

Nota (6)
FRANKFURT (ODER). Pel Est de Berlín a tocar de la frontera actual amb Polònia.

Nota (7)
El mateix Frankfurt.

Nota (8)
Una referència encara no publicada. Büffel és el búfal.

Nota (9)
Actualment, FÜRSTENWALDE

Nota (10)
Garley és una marca de cervesa molt antiga que va desaparèixer en 2013. Aquesta marca es brouava des de 1314 a Gardelegen.

Nota (11)
Es tracta de GARDELEGEN a l'Altmark. Diria que ja no és al Brandenburg actual. Al Nord de Magdeburg i a l'Est de Wolfsburg. A l'actual estat de Sachsen-Anhalt.

Nota (12)
KYRITZ, una ciutat actualment englobada en el Land de Brandenburg.

Nota (13)
"Mord und Totschlag". Més aviat "Homicidi i Assassinat", però "homicidi" sonava massa modern. Una premonició de les cerveses amb noms diabòlics del segle XX a Bèlgica!

Nota (14)
NAUEN. Un poble molt a prop de Berlín, al N-E-E. Zitzenille: pronuncieu [tsɪtsənɪlə]

Nota (15)
He hagut de posar "cervesa ruppinesa" perquè no existeix cap "Ruppin". En canvi sí que existeix una ciutat anomenada Neuruppin (Ruppin la nova) dins d'una regió anomenada Ruppiner Land. Aquesta zona es troba al Nordoest del Brandenburg i inclou la ja citada Neuruppin, Rheinsberg i Gransee.
Sembla que Ruppin sigui un nom d'una família comtal.

Nota (16)
Hauríem de veure com eren els vins "espanyols" als que es refereix l'autor. En el context, i tractant-se d'un vi de taula, diria que es refereix a quelcom claret.

Nota (17)
SALZWEDEL. Ja fora del Land actual.

Nota (18)
Litiasi

Nota (19)
El terme "dörren" significa literalment "assecar", però en el cas del blat, avui es diu "darren".

Nota (20)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada