23 d’abril 2013

Els monjos i la cervesa - (2/3)

Les revolucions, evolucions ...

Font:  http://www.trappistbeer.net/

Abadia de Saint Laurent de Dieulouard
Des del segle XV, moltes abadies en competència amb les cerveseries artesanals, abandonen l'elaboració de la cervesa. Al segle XVI, queda poca cosa més que la broueria de l'abadia de Saint Laurent a Dieulouard en el departament de la Moselle que sigui encara prou coneguda a França. I fins i tot aquesta va desaparèixer quan es va desfermar la Revolució Francesa. Altres broueries d'abadia van romandre però produïen a una escala molt reduïda.

Diversos esdeveniments van acabar progressivament amb les broueries d'abadia. Cal esmentar especialment i de nou la Revolució Francesa durant la qual es van destruir centenars de monestirs, tant a França com al territori de l'actual Bèlgica. Diverses dècades més tard, la revolució industrial va permetre als brouaters laics de realitzar fantàstics avenços en termes de qualitat, d'innovació i de reducció de costos i també, van realitzar concentracions industrials importants des de la primera meitat del segle XX.

Aquest moviment va ser acompanyat per una formidable explosió del consum. Les broueries monàstiques no podien, en aquestes circumstàncies, competir amb fàbriques de cervesa seculars. Exceptuant-ne alguna, van anar reduint la producció fins elaborar només per al consum propi en unes condicions de rendibilitat cada vegada més difícils de mantenir.

D'altra banda, la competència es va fer cada vegada més ferotge, amb broueries comercials que no dubtaren a utilitzar termes amb connotacions religioses per nomenar les seves cerveses: cap al 1930, tota classe i mena de cerveses d'abadia i cerveses monàstiques van conquerir el mercat a Bèlgica, moviment que no s'ha aturat fins a avui.

La primera i la segona guerra mundial amb els bombardejos que les va acompanyar, foren una altra causa de la destrucció d'algunes de les poques fàbriques de cervesa d'abadia autèntiques que quedaven, sobretot a França.

Alemanya, al menys en la primera guerra, es va salvar d'aquests esdeveniments. Una llarga tradició de petites broueries artesanals hi perduraren. Les vicissituds de la guerra foren diferents i el seu impacte en les broueries més petites no fou tan acusat. Diversos monestirs segueixen elaborant-hi cervesa.

A la resta d'Europa, algunes abadies, especialment trapistes, continuaren a brouar cervesa amb èxit creixent en el context de gran salt econòmic de la postguerra.

Cerveses d'abadia: Taula de matèries.
Capítol anterior; cerveses i monjos 1 de 3

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada