08 de maig 2013

Cerveses d'abadia - Rochefort - la broueria (1de2)

Rochefort 

La broueria (1/2) 

http://www.trappistbeer.net/trappist_portal.htm 
Fa molt de temps que s'elabora cervesa a l'abadia de Rochefort. Els documents més antics que testimonien sobre aquest fet daten de 1595. En aquest moment la broueria només era un annex de la important granja explotada per la comunitat. A més de l'ordi, també es conreava llúpol.

Publicitat dibuixada pel Pare Paul van Mansfeld, Desembre 1949 (col·leció de l'abadia)
Però la Revolució Francesa va foragitar els monjos i la broueria no va sobreviure. Com ja ho hem vist a l'article precedent, els monjos tornaren en 1887 però no van tronar a brouar fins al 1899 quan van haver acabat la reconstrucció i que es van poder plantejar refer la broueria. Des de llavors, es pot dir que s'ha elaborat cervesa a Rochefort gairebé ininterrompudament. (exceptuant els dos períodes de guerres mundials.En el text, es diu que no hi va haver interrupció, però altres fonts diuen que les tropes alemanyes s'emportaren el coure i altres metalls...). El que sí és cert és que la producció no va parar quan van decidir renovar completament la sala de cocció en 1960 o per la renovació completa de 1974.

La broueria va ser posada en activitat en 1899, pel germà Zozime Jansen, antic brouater a Oosterhout als Països Baixos. Les condicions del començament són molt modestes: algunes ampolles comprades de segona mà es van rentar al safareig, es tapaven les ampolles amb un mall de fusta i es portava tot plegat al pare responsable de les compres, vendes i repartiments per que s'ocupi precisament d'això, de repartir-ho entre els monjos.

Després d'algun temps, es feu l'adquisició d'una rentadora d'ampolles i d'un aparell amb quatre aixetes per omplir les ampolles, que permetria una producció una mica més consistent, envasant 600 litres de cervesa en una hora i mitja.

Durant la Primera Guerra Mundial, el germà Paulin Cattoir va prendre el control de la broueria després d'anar a estudiar a la broueria Pirlot al proper poble de Lessive. Sembla que aquest monjo cometé alguns errors i fou substituït pel seu germà petit (no hem pogut saber el seu nom). A la mort d'aquest en 1941, el Germà Paulin (un altre) s'encarregà de la broueria. Però les condicions d'elaboració de la cervesa són difícils a causa de les nombroses restriccions i la cervesa presenta uns continguts en alcohol de 0,8°. Només s'autoritza excepcionalment una especialitat a 5° que s'anomena "cervesa per malalts". A l'alliberament de Bèlgica, es va produir una partida anomenada "liberator" amb un títol de 2º. En aquesta època, la cervesa de 5º es venia prou bé però no n'hi havia prou per a definir una producció "industrial". L'abadia limitava la seva producció per prioritzar altres aspectes.

Article precedent.
Article següent.
Cerveses d'abadia. Taula de matèries.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada