19 de juliol 2017

Estils - STOUT - Capítol 11 - IMPERIAL STOUT - BJCP 20C

Segons el BJCP

20C. IMPERIAL STOUT


Impressió General

Una cervesa d’alta fermentació fosca, intensament aromàtica, gran [forta], amb una àmplia gamma d'equilibris de sabors i interpretacions regionals. Aromes de malt torrefacte-cremat amb profunds sabors de fruits negres o dessecats i un final coent i entre dolç i amarg. Malgrat els sabors intensos, els components s'han de fondre junts per crear una cervesa harmoniosa i complexa, no un embolic d'aromes amb sensació ardent. 

Aromes

Rica i complexa, amb quantitats variables de malt, cereals torrefactes, èsters afruitats, llúpol i alcohol. El caràcter de malt torrefacte pot ser de cafè, xocolata negra o amb tons lleugerament cremats i pot ser de lleuger a moderadament fort. L'aroma de malt pot ser de subtil a intensa i similar al d’un Barleywine. Pot evidenciar opcionalment un lleu caràcter de malt especial (per exemple, caramel), però això només hauria d'afegir complexitat i no dominar. Els èsters afruitats poden ser de baixos a moderadament forts i poden tenir un caràcter complex de fruita negra (per exemple, prunes, prunes seques, panses). L'aroma de llúpol pot ser de molt baixa a bastant agressiva, i pot incloure qualsevol varietat de llúpol. Es pot notar l’alcohol, però no s'ha de notar fort, coent, o amb caràcter de dissolvent. Les versions envellides poden oferir una lleugera qualitat vinosa o de Porto, però no ha de ser àcida. L'equilibri pot variar, amb qualsevol dels elements aromàtics ocupant el centre de l'escenari. No cal que tots els possibles aromes descrits siguin presents; moltes interpretacions són possibles. L'envelliment afecta la intensitat, l’equilibri i la suavitat de les aromes. 

Aspecte

El color pot variar des de marró-vermellós molt fosc a color negre atzabeja. Opaca. Cap d'escuma d'intens color bronzejat a color marró fosc. En general té un cap d'escuma ben format, encara que la retenció de l'escuma pot ser de moderada a baixa. L'alt contingut en alcohol i la viscositat poden ser visibles amb llàgrimes d'alcohol quan s’agita la cervesa en el got. 

Aromes en boca

Rica, profunda, complexa, sovint molt intensa i maltosa, amb quantitats variables de malt/cereals torrefactes, èsters afruitats, amargor i sabor del llúpol així com alcohol. Amargor de mitjana a agressivament alta. Gust de llúpol mig-baix a alt (qualsevol varietat). Sabors de malts/cereals torrefactes de moderats a agressivament alts que poden suggerir xocolata dolça-amarga, cacau pur, i/o cafè fort. Un caràcter de cereal lleugerament cremat, grosella cremada o de quitrà pot ser evident. Els èsters afruitats poden ser de baixos a intensos, i poden adoptar un caràcter de fruites fosques (prunes, panses o prunes seques). La columna vertebral del malt pot ser des d'equilibrada i de suport fins a rica i assemblar-se a un Barleywine; opcionalment pot palesar una mica de suport de caramel, pa o sabors torrats. El paladar i l'acabat poden variar de relativament sec a moderadament dolç, generalment amb una persistència una mica torrefacta, amb amargor del llúpol i caràcter coent. L’equilibri i la intensitat de sabors poden veure’s afectades per l'envelliment, amb alguns sabors perdent intensitat amb el temps i amb el desenvolupament de qualitats pròpies de l’envelliment com notes vinoses o de Porto.

Còrpora

De cos ple a molt ple i «mastegable», amb una textura vellutada i suculent (encara que el cos pot perdre volum amb una llarga maduració). Una calidesa suau de l'alcohol ha de ser present i notable, però no com a característica principal; en versions ben condicionades, l'alcohol pot ser enganyós. No hauria de ser xaroposa o insuficientment atenuada. La carbonatació pot ser de baixa a moderada, depenent de l'edat i del condicionament. 

Comentaris

Tot i ser tradicionalment un estil anglès, en aquest moment és molt més popular i àmpliament disponible als Estats Units on és un dels favorits de la cervesa artesanal i no una curiositat. Existeixen variacions, amb interpretacions angleses i americanes (com era previsible, la versions americanes tenen més amargor, caràcter torrefacte, i final llupolat, mentre que les varietats angleses ofereixen un caràcter més complex degut als malts especials i un perfil d'èsters més prominent). No totes les Imperial Stouts tenen un clar caràcter «anglès» o «americà»; qualsevol cosa entre les dues variants són lícita i és per això que no té sentit designar cap sub-categoria quan es registrin en una competició. L'àmplia gamma de característiques possibles permet la màxima creativitat al brouater. Els jutges han de ser conscients de l'àmplia gamma de l'estil, i no tractar de jutjar tots els exemples com clons d'una específica cervesa comercial.

Història

Un estil amb una llarga, tot i que no contínua, heretat. Es remunta a les Porters més fortes angleses preparades per a l'exportació en els anys 1700, i es diu que eren populars a la Cort Imperial de Rússia. Després que les guerres napoleòniques interrompessin el comerç, aquestes cerveses es van començar a vendre cada vegada més a Anglaterra. L'estil amb el temps gairebé es va extingir, fins a fer-se popular en l'era moderna pel moviment de la cervesa artesanal, a Anglaterra com un renaixement i als Estats Units com una reinterpretació o re-imaginació mitjançant l'ampliació de l'estil amb característiques americanes. 

Ingredients característics

Malt Pale ben modificat, amb quantitats generoses de malts i/o grans torrefactes. Pot tenir una engranada de cereals complexa en la que s'utilitzi pràcticament qualsevol varietat de malt. Qualsevol tipus de llúpol pot ser utilitzat. Llevat d'alta fermentació americà o anglès.

Comparació estilística

Com un Barleywine negre amb totes les dimensions de sabor entrant en joc. Més complexa, amb un marge de possibles sabors més ampli, que les Stouts de densitats més baixes. 

Dades tècniques 

DI: 1.075 – 1.115
DF: 1.018 – 1.030
IBUs: 50 – 90
EBC: 60-80 (SRM: 30 – 40)
Alc: 8 – 12%Vol. 

Exemples comercials

Americans

Bell’s Expedition Stout, Cigar City Marshal Zhukov’s Imperial Stout, Great Divide Yeti Imperial Stout, North Coast Old Rasputin Imperial Stout, Sierra Nevada Narwhal Imperial Stout; 

Anglesos

Courage Imperial Russian Stout, Le Coq Imperial Extra Double Stout,
Samuel Smith Imperial Stout.

Etiquetes

Molt alta graduació, Color fosc, Alta fermentació, Illes britàniques, Nord Amèrica, Estil tradicional, Estil artesanal, Stouts, Maltosa, Amarga, Torrefacte. 

Traducció

Marc Corominas i Albert Barrachina 

Old Rasputin Imperial Stout
Lecoq Imperial extra double stout
Samuel Smith's Imperial Stout
Capítol 01. La qüestió lingüística
Capítol 02. Condicionants històrics
Capítol 03. De guerres, de salut i d'impostos
Capítol 04. Taxonomia
Capítol 05. Irish Stout BJCP 15B
Capítol 06. Irish Extra Stout BJCP 15C
Capítol 07. Sweet Stout BJCP 16A
Capítol 08. Oatmeal Stout BJCP 16B
Capítol 09. Tropical Stout BJCP 16C
Capítol 10. Foreign Extra Stout BJCP 16D

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada