04 de maig 2023

Les IPA al BJCP - 3 - 21A IPA AMERICANA - AMERICAN IPA

BJCP 21A. IPA AMERICANA - AMERICAN IPA

Impressió General

És una Pale Ale americana moderadament robusta, decididament llupolada i amarga, posant en evidència varietats de llúpol modernes Americanes o del Nou món.
En l’equilibri en destaca clarament el llúpol, amb un perfil de fermentació net, acabat sec i net, amb un fons de malt que permet que destaqui l’àmplia gamma del caràcter del llúpol.

Aromes

Aroma entre prominent i intens de llúpol que palesa una o més característiques dels llúpols americans o del nou món com ara, cítrics, florals, resinosos, pi, picant, fruita tropical, fruita de pinyol, baies, meló, etc. Moltes versions duen «dry-hopping» i poden presentar aromes addicionals de llúpol fresc; aquesta característica és desitjable però no necessària. La percepció d’herba ha de ser mínima, si n’hi ha. En el rerefons podem trobar una aroma neta, entre baixa a mig baixa, de gra i de malt. En algunes versions es pot detectar un toc afruitat del llevat, encara que un caràcter neutre en la fermentació també és acceptable. Pot haver-hi una nota restringida d’alcohol; en el millor dels casos, ha de ser mínima. És acceptable qualsevol característica de llúpol americà o del nou món; les noves varietats de llúpols que apareixen contínuament no haurien de condicionar a aquest estil.

Aspecte

El color varia de daurat mitjà a lleugerament ambre-vermellós. Ha de ser transparent, tot i que les versions amb «dry-hopping» sense filtrar poden ser una mica tèrboles. Cap d’escuma blanc a blanquinós amb bona persistència i de mida mitjana.
Aromes en boca
L’Aroma de llúpol és de mitjà a molt alt, i acostuma a ser de llúpol americà o del nou món, amb característiques com ara cítric, floral, pi, resinós, especiat, fruita tropical, fruita de pinyol, gerds, meló, etc. Amargor de mitjana a molt alta. L’aroma de malt sol ser baixa a mig baixa i és generalment neta i amb notes de gra i malt tot i que són acceptables aromes de caramel o torrades. També s’accepta un lleuger afruitat derivat del llevat. El final és de sec a mig sec; pot haver-hi una dolçor residual entre baixa i inexistent. L’amargor i el sabor de llúpol poden romandre en el retrogust, però no han de ser massa durs. En les versions més fortes es pot notar un gust d’alcohol lleuger i net. Es poden trobar aromes lleugerament sulfuroses, però la majoria dels exemples no presenten aquest caràcter.

Còrpora

Cos entre mig-lleuger i mitjà, amb una textura suau. Carbonatació de mitjana a mitjana-alta. Sense astringència estrident derivada del llúpol. Molt lleugera, l’escalfor de l’alcohol ha de ser suau i no un defecte, i ha d’estar ben integrada en l’estructura general.

Comentaris

Una interpretació moderna i americana de l’històric estil anglès, brouat amb ingredients i actitud americans. Aquest estil és la base de moltes variacions modernes, fins i tot de la Doble IPA més forta així com d’IPAs amb diversos altres ingredients. Aquestes altres IPA normalment s’inscriuen en l’estil IPA Especial. El tractament en barril de fusta és inapropiat en aquest estil; si l’exemplar ofereix un caràcter notable de fusta, cal assignar-lo a la categoria «envellida en fusta» [33].

Història

Habitualment, es considera que el primer exemplar d’aquest estil va ser la Anchor Liberty Ale que es va brouar per primer cop en 1975 usant llúpol Cascada en flor; l’estil s’ha desenvolupat més enllà que la cervesa original. Aquesta, en comparació del que es fa actualment, s’assembla més a una American pale Ale. Les IPAs de fabricació nord-americana d'èpoques anteriors no eren desconegudes (en particular la ben considerada IPA de Ballantine, una cervesa envellida en roure seguint una antiga recepta Anglesa). Aquesta descripció d’aquest estil es basa en els exemples moderns de cervesa artesanal.

Ingredients característics

Malts Pale Ale o de 2-carreres com a base, Llúpols americans o del nou món, llevats americans o anglesos amb un perfil net o lleugerament afruitat. Generalment elaborada en tot malt però macerada a baixes temperatures per obtenir una alta atenuació. Algunes addicions de sucre són acceptables per ajudar a l’atenuació. Utilització de malts Crystal limitada, si se’n vol fer servir, en quantitats elevades poden conduir a un final dolç i a l’enfrontament amb el caràcter del llúpol.

Comparació estilística

Més forta i més altament llupolada que una American Pale Ale [18B]. Comparada amb la IPA Anglesa [12C], té menys caràcter «Anglès» dels malts, llúpols i llevat (menys caramel, pa i torrats, més llupolització americana i/o del nou món que la versió anglesa; conté menys èsters derivats del llevat), menys cos, i sovint es decanta cap al perfil del llúpol. És lleugerament més forta que la majoria d’exemplars. També té menys alcohol que una Doble IPA [22A], però amb una compensació similar.

Dades tècniques

D.I. - 1,056 – 1,070
D.F. - 1,008 – 1,014
Amargor (IBU) - 40 – 70
Color EBC/SRM - 12-28 / 6 – 14
Alcohol - 5,5 – 7,5 %Vol.

Exemples comercials

Alpine Duet, Bell’s Two-Hearted Ale, Fat Heads Head Hunter IPA, Firestone Walker Union Jack, Lagunitas IPA, Russian River Blind Pig IPA, Stone IPA

Etiquetes

Alta_graduació, color_pàl·lid, alta_fermentació, AF, Nord_amèrica, Estil_artesanal, família_ipa, amarg, llupolat

Traducció

Josep Mª Molina (Jurassik)
Llicència de Creative Commons
Aquesta sèrie de IPA és una traducció al Català dels originals que són propietat del BJCP. El BJCP difón la Guia del estils de franc. Per tant, nosaltres en difonem la traducció de franc. Dit això, les traduccions tenen autor. S'ha especificat a cada article.
PER TANT:
NO SERIA CORRECTE QUE US APROPIÉSSIU DE LA FEINA D'ALTRI. COM SEMPRE, ÉS MOLT FÀCIL: NOMÉS CAL CITAR ELS AUTORS ORIGINALS I ELS DE LES TRADUCCIONS. MOLT FÀCIL.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada