04 de maig 2023

Les IPA al BJCP - 6 - 21A IPA ESPECIALS - SPECIALTY IPA - IPA negra- Black IPA

 Specialty IPA- IPA Negra - Black IPA

Impressions generals

Una cervesa amb la sequedat i l’equilibri decantats cap al llúpol així com amb el gust característic d’una American IPA, només que més fosca en color – però sense gustos torrats o cremats massa forts. El sabor dels malts foscos ha de ser suau i de suport, no un component major del sabor. La bevibilitat és la característica-clau.

Aromes

Aroma de llúpol de moderat a alt, sovint amb caràcter tropical, de fruita de pinyol, cítric o de pi. Pot tenir aromes addicionals florals, herbosos o de gespa, en les versions en Llúpol-en-sec (Dry-Hopping), tot i que no és indispensable. Aromes dels malts negres de molt baixes a moderades, que opcionalment poden incloure notes molt lleugeres de xocolata, cafè o torrat. En el rerefons es pot trobar alguna dolçor neta de malt caramel·litzada. Es pot detectar també, en algunes versions, un caràcter afruitat que poden procedir dels èsters o del llúpol, tot i que un caràcter neutre de la fermentació seria també acceptable.

Aspecte

El color varia de marró a negre. Ha de ser transparent, encara que les versions amb llúpol-en-sec (Dry-hopping) no filtrades poden ser una mica tèrboles. Si és opaca no hauria de ser «tenebrosa». Bona retenció d’escuma de color bronze clar a bronze.

Aromes en boca

Sabor de llúpol de mig baix a alt, amb aspectes tropical, de fruita de pinyol, de Meló, cítric, baies, pinós o resinós. Amargor de llúpol de mig-alta a molt-alta, encara que els malts foscos poden incentivar l'amargor percebuda. El sabor base de malt és generalment net i d'intensitat de baixa a mitjana, i opcionalment, pot tenir lleugers sabors de caramel i toffee. Els sabors de malts negres són de baixos a mig-baixos. Es poden percebre sabors lleugers de xocolata i cafè, però les notes torrefactes no han de ser intenses, cendroses o cremades, i no han de xocar amb el llúpol. S’accepta un afruitat entre baix i moderat (derivat del llevat o del llúpol), però no és indispensable. Final sec o lleugerament semisec. El final pot incloure un lleuger caràcter torrefacte que contribueix a la percepció de sequedat, tot i que tampoc és obligatori. L'amargor pot romandre al regust, tanmateix no ha de ser massa agressiva. En les versions més fortes podem observar algun sabor net d’alcohols.

Còrpora

Suau, de cos mig-lleuger a mitjà, sense astringències significatives dels llúpols o dels malts (especialment) torrats. Les versions amb llúpol-en-sec (dry-hopping) poden ser una mica resinoses. Carbonatació mitjana. Pot presentar una mica de cremositat tot i que no és indispensable. Es pot notar alguna escalfor suau de l’alcohol en algunes versions més fortes (però no en totes).
Comentaris
La majoria d’exemples tenen una graduació alcohòlica estàndard. Els exemples de més graduació poden a vegades recordar les contundents i llupolades Porters si són molt extremes, cosa que perjudica la seva bevibilitat. Els llúpols i els malts es poden combinar per produir interaccions interessants.

Història

Una variant de l’estil American IPA [21A]. Comercialitzada per primer cop per Greg Noonan com a Blackwatch IPA als voltants del 1990. Popularitzada al Nord-oest del pacífic i el sud de Califòrnia als Estats Units a principi-mitjans dels anys 2000. Aquest estil també és conegut com a Cascadian Dark Ale (CDA), Principalment a la part Nord-oest del Pacífic.

Ingredients característics

Malts torrats sense amargor (debittered) per al color i una mica per l'aroma, però sense aspectes aspres ni cremats. Llúpols de varietats americanes o del Nou Món que no xoquen amb els malts torrats. Les característiques de llupolat citades són típiques d'aquest tipus de llúpols. Són possibles altres característiques, especialment si procedeixen de noves varietats de llúpol.

Comparació estilística

L'equilibri i la impressió general són d’una American IPA o Doble IPA amb un moderat color fosc similar al que es pot observar en la Schwarzbier [8B]. No tan torrefacta i/o cremada com una Stout o Porter Americana, amb menys cos i més suau i bevible que aquestes.

Dades tècniques

D.I. - 1,050 – 1,085
D.F. - 1,010 – 1,018
Amargor (IBU) - 50 – 90
Color EBC/SRM - 50–80 / 25–40
Alcohol - 5,5 – 9,0 %Vol.

Exemples comercials

21st Amendment Back in Black (standard), Deschutes Hop in the Dark CDA (standard), Rogue Dad’s Little Helper (standard), Southern Tier Iniquity (double), Widmer Pitch Black IPA (standard)

Etiquetes

alta_graduació, color_fosc, alta_fermentació, AF, Nord_Amèrica, estil_artesanal, família_IPA, especialitats, amarga, llupolada.

Traducció

Josep Maria Molina (Jurassik)
Llicència de Creative Commons
Aquesta sèrie de IPA és una traducció al Català dels originals que són propietat del BJCP. El BJCP difón la Guia del estils de franc. Per tant, nosaltres en difonem la traducció de franc. Dit això, les traduccions tenen autor. S'ha especificat a cada article.
PER TANT:
NO SERIA CORRECTE QUE US APROPIÉSSIU DE LA FEINA D'ALTRI. COM SEMPRE, ÉS MOLT FÀCIL: NOMÉS CAL CITAR ELS AUTORS ORIGINALS I ELS DE LES TRADUCCIONS. MOLT FÀCIL.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada