04 de maig 2023

Les IPA al BJCP - 10 - 21A IPA ESPECIALS - SPECIALTY IPA - IPA blanca - White IPA

Specialty IPA - IPA Blanca - White IPA

Impressions generals

Una versió fruitada, especiada i refrescant d’una American IPA, però amb un color més clar, menys cos i amb el singular caràcter del llevat i/o addicions especiades d’una Witbier Belga.

Aromes

Moderats èsters fruitats – Plàtan, cítrics i potser albercoc. Pot contenir aromes especiades de suaus a moderades com ara de coriandre o pebre, resultants d’addicions reals i/o de llevats belgues. L’aroma de llúpol és moderadament baixa a mitjana. Normalment, s’utilitzen llúpols americans i del nou món amb aromes de fruita de pinyol, cítrics i tropical. Els èsters i espècies poden reduir la percepció de l’aroma del llúpol. Hi pot haver lleugers fenols de clau d'espècia.

Aspecte

De pàl·lid a profund color daurat, típicament tèrbola. Cap d’escuma blanc i moderadament dens i ample que sol perdurar.

Aromes en boca

Lleuger gust de malt, potser una mica de pa. Els èsters fruitats són de moderats a alts, amb sabors cítrics similars a aranja i taronja, o fruita de pinyol com l’albercoc. A vegades hi ha sabors semblants a plàtan. El gust de llúpol és de mig-baix a mig-alt amb aspectes cítrics o fruitats. Hi pot haver alguns sabors especiats de clau d’olor derivats dels llevats belgues. Poden trobar-se també sabors de coriandre i pell de taronja. L'amargor és alta, cosa que condueix a un final refrescant i moderadament sec.

Còrpora

Cos mig-lleuger amb carbonatació mitjana a mig-alta. Normalment, sense astringències, tot i que alguns exemplars fortament especiats poden presentar una lleugera astringència.

Comentaris

Una interpretació de cervesa artesana d’una American IPA encreuada amb una Witbier

Història

Els cervesers artesans americans van desenvolupar aquest estil com una cervesa de sessió (baixa graduació) d’estiu/hivern que atraigués igualment els consumidors de Witbier i IPA.

Ingredients característics

Malts pale i de blat, llevat belga, llúpols cítrics americans.

Comparació estilística

Similar a l’estil de les Belgian Wit excepte per l’alt nivell de llupolització semblant al d’una American IPA. Amarga i llupolada com una IPA però fruitada, especiada i lleugera com la Wit. Habitualment, l’aroma i el sabor del llúpol no són tan dominants com en una American IPA.

Dades tècniques

D.I. - 1,056 – 1,065
D.F. - 1,010 – 1,016
Amargor (IBU) - 40 – 70
Color EBC/SRM - 10-16 / 5-8
Alcohol - 5,5 – 7,0 %Vol.

Exemples comercials

Blue Point White IPA, Deschutes Chainbreaker IPA, Harpoon The Long Thaw, New Belgium Accumulation

Etiquetes

Alta_graduació, color_pàl·lid, alta_fermentació, Nord_amèrica, estil_artesanal, família_IPA,  especialitats, amarga, llupolada.

Traducció

Josep Maria Molina 
Llicència de Creative Commons
Aquesta sèrie de IPA és una traducció al Català dels originals que són propietat del BJCP. El BJCP difón la Guia del estils de franc. Per tant, nosaltres en difonem la traducció de franc. Dit això, les traduccions tenen autor. S'ha especificat a cada article.
PER TANT:
NO SERIA CORRECTE QUE US APROPIÉSSIU DE LA FEINA D'ALTRI. COM SEMPRE, ÉS MOLT FÀCIL: NOMÉS CAL CITAR ELS AUTORS ORIGINALS I ELS DE LES TRADUCCIONS. MOLT FÀCIL.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada